• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džej Džej: Želim da dominiram!

Najbolju sezonu u karijeri, Jelena Janković je završila simbolično - tamo gdje je sve i počelo, prije mnogo godina.

 Džej Džej: Želim da dominiram! Izvor: MONDO

Zvanično najbolja teniserka planete u utorak je održala konferenciju za medije u prostorijama matičnog kluba, TK Gemaks, a povod je dobro poznat - Džej Džej je postala tek deveta igračica u istoriji, koja je kraj kalendarske godine dočekala na prvom mjestu WTA liste.

"Sve ovo sam postigla vrijednim radom, iako mi je sezona bila puna povreda, naročito prva polovina. Uspjela sam da se vratim, završim sezonu kao najbolja na svijetu i zbog toga sam ponosna na sebe. Nije mnogo njih uspjelo to da uradi".

TK Gemaks uručio je Jeleni prigodne poklone - dva buketa cvijeća, tortu, a predsjednik Đorđo Antelj minđuše "koje se slažu uz ogrlicu sa brilijantima".

"Cilj mi je da u narednom periodu svoje slabosti pretvorim u vrline, što bi mi pomoglo da što duže ostanem tu gdje jesam, ali i osvojim neki gren slem turnir. To mi je najvažniji cilj u 2009. Nije bitno koji će to turnir biti, želim sva četiri, ali je bitno da krenem. Da li će se to dogoditi već u Australiji, vidjećemo. Igram dobro na svim podlogama, kompletna sam igračica, a pored toga sam sazrila u glavi, tako da mislim da mogu to da ostvarim".

Jelena se potom prisjetila perioda kada je bila blizu odluke da napusti tenis. U prvih pet mjeseci 2006. godine doživjela je deset poraza uzastopno, da bi povratak u život započela na turniru u Rimu, jednom od njenih "favorita".

"Htjela sam da prekinem sa sportom i da se bavim nečim u čemu bih bila uspješna. Perfekcionista sam i ne mogu da zamislim da radim nešto što mi ne ide od ruke. Sada mogu da kažem da je ta kriza uticala dobro na mene, da me je ojačala kao osobu i kao teniserku".

Poslije mračnog perioda nastupile su godine uspjeha, ne samo na teniskom terenu.

"Ma, džaba i titule i gren slem i prvo mjesto na WTA listi i novac, popularnost, ako nisi srećan i zadovoljan sobom. A ja sam prezadovoljna. Naravno, iz takvog osjećaja proizilazi želja za radom. Vjerujte da satima treniram - i na terenu i u teretani. Mnogo volim kada sam zdrava i kada mogu da na treningu pružim 100 odsto. Onda je lakše i 'u glavi', a smatram da sam i tu napredovala. Ove sezone sam dobijala mečeve i kada sam bila van forme i lošeg zdravlja".

Poslije Pekinga do zvijezda


Iako su njeni rezultati tokom čitave 2008. bili solidni, stvari ipak nisu legle na svoje mjesto do Olimpijskih igara u Pekingu.

"To mi je bio najljepši period. Bila sam zdrava, a pored toga se pojavio i motiv da završim godinu kao prva na svijetu. Smatram da sam to zaslužila jer sam stigla do finala US opena i osvojila tri turnira zaredom. Nažalost, izgubila sam polufinale Mastersa u Dohi, ali tu sam se malo umorila i opustila, jer sam znala da ne mogu da padnem sa prve pozicije".

Sa Anom Ivanović nije se čula u poslednje vrijeme, ali joj je dvije godine mlađa zemljakinja čestitala na prvom, znatno kraćem boravku na vrhu, sredinom avgusta.

"Dobila sam čestitku od Ane, ali na US openu i ona se odnosila na onaj prvi period na vrhu WTA liste. Poslije toga se nismo čule jer sam bila non-stop na putovanjima".

Jankovićevoj predstoji zasluženi odmor, a onda kvalitetne pripreme za 2009.

"Idem da se opustim, uživam i napunim baterije za sledeću godinu. Već imam plan priprema. Prošle sezone sam trenirala sedam dana pred Australijan open i prosto mi nije jasno kako sam došla do polufinala. Sada će biti drugačije, krenuću sa radom od 25. novembra, sa kondicionim i teniskim trenerom. Očekujem ogromne rezultate i zbog toga ne želim da improvizujem bilo šta, već da budem maksimalno fizički spremna".

Jelena je svjesna da bi na polju fizičke pripreme mogla da napravi značajan pomak nabolje.

"Želim da dominiram ženskim tenisom. Smatram da još nisam dostigla vrhunac, naročito na polju fizičke pripremljenosti. Mnoge igračice iz prvih deset su dostigle svoj limit i nemaju šta da dodaju svojoj igri. A ja mislim da imam".

U jednom trenutku mikrofon za novinarska pitanja našao se u rukama Jelenine majke i stalne saputnice Snežane, koja nije imala pitanje za ćerku, već za predstavnike medija! Njoj je zasmetalo to što novinari ponekad insistiraju na podatku da Jelena još nije osvojila gren slem turnir.

"Željela bih da vas pitam u čemu je razlika između gren slema i recimo Porše kupa u Štutgartu, na kojem je igralo devet od deset najboljih teniserki svijeta? Da li to znači da Jelena na gren slemu igra protiv jednih, a na ostalim turnirima protiv nekih drugih igračica", upitala je Snežana Janković.

Naravno, nisu odgovorili brojni novinari, već Jelena.

"Gren slem osvaja ona koja bude najbolja tokom te dvije nedelje, a završiti sezonu na prvom mjestu znači da ste bili najbolji cijele godine".

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC