• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ATP MASTERS: Pao i Simon, Nole u finalu

Novak Đoković vodio je gotovo tri sata bitku za finale Masters kupa u Šangaju, ali je iz nje izašao kao pobjednik.

 ATP MASTERS: Pao i Simon, Nole u finalu Izvor: MONDO

Najbolji srpski teniser je u polufinalu nadigrao Francuza Žila Simona, rezultatom 2:1, po setovima 4:6, 6:3, 7:5 i prvi put u karijeri stigao do prilike da se bori za trofej na završnom turniru sezone.

Đoković će u finalu igrati protiv pobjednika duela između Britanca Endi Mareja i Rusa Nikolaja Davidenka.

Žil Simon je i na duelu protiv Novaka Đokovića potvrdio da je ove sezone igrač koji je možda najviše napredovao, uz Huana Martina del Potra. On je i tokom nastupa u Crvenoj grupi pokazao da je na najbolji način iskoristio priliku da zamijeni povrijeđenog Rafaela Nadala, a onda i u polufinalu veoma dobro započeo meč.

Na startu je iskoristio nešto slabiju koncentraciju srpskog tenisera i već u trećem gemu stigao do brejka (2:1). Đoković je nakon toga pojačao igru, trudio se, ali je Francuz čuvao svoju prednost. Prilikom vođstva od 5:3, Simon je bio na korak do novog brejka, ali je propustio četiri set lopte da ostvari ubjedljiviju prednost.

Nole je uspeo da smanji zaostatak, ali je zatim njegov protivnik iskoristio prvu novu šansu i bez problema dobio svoj gem i set - 6:3 posle 47 minuta igre.

Ipak, Novak Đoković je želeo da pokaže ono što je tvrdio prethodnih dana, da je mnogo napredovao i sazreo igrački u odnosu na prethodnu sezonu. On je na početku drugog seta stigao do dve brejk lopte, ali ih nije iskoristio, ali sve što je tada propustio nadoknadio je veoma brzo.

Simon je bio primoran poslije tri gema da zatraži tajm-aut zbog bolova u vratu i ta pauza kao da je poremetila njegov dobar ritam do tada. Grč koji je osjetio najvjerovatnije je posljedica velikog broja mečeva koje je odigrao ove sezone.

Naime, Francuz je u 2008. učestvovao na 29 turnira, najviše od svih igrača među Top 15. Poređenja radi Nole, Federer i Nadal ove sezone igrali su na 19 turnira.

Đoković je iskoristio pad u igri protivnika, vezao dva gema i stigao do prve prednosti u meču - 4:1. Deveti igrač svijeta, uspio je da se oporavi, rastrčao se po terenu, ozbiljno priprijetio, ali se ispostavilo da je Novakovo vođstvo bilo nedostižno. Srpski as je sat vremena kasnije izjednačio rezultat na 1:1 u setovima.

Iako je na momente ostajao bez daha, i evidentno zbog toga nekoliko puta skraćivao poene, Đoković je igrao veoma ofanzivno. U potpunosti spreman da napravi veliki rezultat, Nole je u trećem gemu oduzeo servis protivniku.

Simon ga je praktično svo vrijeme jurio, pokušavao da iskoristi neki njegov slabiji servis ili grešku i uspeo u desetom gemu (5:4), kada je Đoković servirao za meč. Da li zbog pritiska, tek Nole je uspio da spasi jednu brejk loptu, a onda napravio duplu grešku, prvu na meču i izgubio prednost.

Ipak, da je zreliji i iskusniji, i na kraju šest pozicija bolje plasiran od Simona potvrdio je u narednom gemu, kada je ponovo napravio brejk, a onda i konačno okončao duel.

Đoković je tako uspio da se osveti Simonu za poraz u jedinom odigranom meču na turniru u Marseju ove godine, osvoji još 100.000 dolara i ukupno 300.000 u Šangaju i stigne do prvog finala na Masters kupu u karijeri.

On će u finalu igrati protiv boljeg iz duela Endi Marej - Nikolaj Davidenko.

Đoković je sa Britancem sastajao šest puta u karijeri i ostvario četiri pobjede uz dva poraza. Te neuspjehe Nole je pretrpio upravo ove sezone, na dva posljednja meča koja su igrali na turnirima Masters serije u Sinsinatiju i Kanadi, zbog čega mu sigurno neće manjkati motiva prekine tu neuspješnu seriju u Šangaju. Prije toga srpski teniser je slavio na turniru u Monte Karlu sa ubjedljivih 6:0, 6:4.

Protiv Davidenka Nole je igrao u Zlatnoj grupi i slavio sa 2:1 u setovima. Prije toga sastali su se na meču Dejvis kupa u Moskvi, gde mu je Đoković, i pored vođstva od 2:1 u setovima, predao duel zbog iscrpljenosti.

Finalni turnir sezone u Šangaju igra se za ukupni nagradni fond od 4,45 miliona dolara, pobjedniku će, pored zarađene svote po grupama, pripasti i 1,34 miliona dolara, a poraženom u finalu 625.000 dolara.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC