• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tipsarević: Nisam propali teniser

Janko Tipsarević - u jednom trenutku na meč od 20 najboljih, na kraju kao 49. teniser svijeta

 Tipsarević: Nisam propali teniser Izvor: MONDO

Da je u maju dobio meč osmine finala Mastersa u Hamburgu protiv Španca Montanjesa, narednog ponedeljka osvanuo bi kao član Top 20 društva, možda i kao igrač iz prvih deset, ali to se nije dogodilo.

Umjesto velikog proboja u svetski teniski vrh, uslijedio je pad... Na kraju, Janko Tipsarević će 2008. godinu pamtiti po - povredama. U intervjuu za "Sportski žurnal", Beograđanin prepričava šta ga je sve zadesilo u godini na izmaku, koju je završio operacijom nosa.

"Sezonu sam završio ranije zbog operacije nosa, kako bih olakšao disanje. Taj problem me je mučio od detinjstva, ali sam ga stalno odlagao. Govorio sam sebi da mi to ne smeta toliko, a onda kada dođe sredina sezone, osetim koliko mi smeta. Još imam rane u nosu, ali za nekih mesec dana ću osetiti koliko je to poboljšanje", kaže Tipsarević, rođen 1984. godine.

"Kada podvučem crtu, pamtiću dobre stvari. Ali, generalno gledano, glavni cilj koji sam postavio, da sezonu završim u prvih 30, nisam ispunio. Glavni krivac sam ja. Ne ostaje mi drugo, nego opet da stavim glavu u rudnik i nastavim još jače sa treninzima", samokritičan je Janko. Teniseru koji nije navikao da se povlači teško je pao veliki broj povreda...

"Nikada u životu nisam imao toliko povreda. Povukao sam se sa tri turnira, pet puta sam iskrenuo zglob, a četiri puta predao mečeve. Od Olimpijskih igara non-stop nosim steznik za zglobove. Pokušaću da se naviknem, jer znam da oni slabe zglobove, ali stalno ću igrati s njima, jer ne mogu da izdržim pritisak nove povrede".

Pobijeđivao najbolje, ali to nije naplatio Sve je bilo dobro do turnira u Barseloni proletos.
"Sezona je išla fenomenalno do malo pre Rolan Garosa. U Barseloni sam iskrenuo zglob i sve je krenulo naopako. Mada nije samo to razlog. Nekoliko puta sam pobedama nad favoritima otvarao sebi žrijebove, ali nisam uspijevao to da iskoristim. Savladao sam četiri igrača iz prvih deset, ali što zbog malera, što zbog povreda, što zbog loše igre, nisam uspio to maksimalno da iskoristim".

Ipak, u moru pehova, Otvoreno prvenstvo Engleske ostaće u lijepom sjećanju našem Dejvis kup reprezentativcu.

"Vimbldon mi je ostao u sjajnom sjećanju, jer sam dobro igrao, pobijedio Rodika, potom odigrao fantastično protiv Tursunova u tri seta, prvi put stigao do osmine finala na Gren Slemu, ali onda sam istegao prepone protiv Šitlera... Da je bio bilo koji drugi teniser, ne bih ni igrao taj meč. Ne želim da se vadim na povrede, ali zaista je u ovoj godini bilo previše malera, nadam se da dogodine neće biti tako".

Koliko je Janko ozbiljan u nameri da u 2009. godini nadoknadi propušteno govori i podatak da nova sezona za njega počinje već - 24. novembra!

"U ponedeljak počinjem pripreme u Barseloni. To su najteži dani u sezoni, malo sam se ugojio zbog netreniranja posle operacije nosa. Dve nedelje ću biti u Španiji, potom idem u Austriju, u Sent Anton, na egzibicioni turnir, a probaću i da skijam. Posle toga ću se vratiti u Barselonu, pa Beograd. Prvi put posle ko zna koliko sezona, dočekaću Novu godinu kod kuće".

Prvi takmičarski meč odigraće već nekoliko dana kasnije u Indiji.
"Prvi turnir igram u Čenaju u Indiji, od 5. januara, pa slede Sidnej i Melburn. Posle toga, u februaru ću 99 odsto igrati evropske turnire po dvoranama". "Želja u 2009. godini je da budem nosilac na Rolan Garosu, što sam uspio i ove sezone".

Dijeli trenera sa Felisijanom Lopezom

Na tom putu će mu i dalje pomagati trener Žozep Perlas, s tim što će imati i kolegu na treninzima - Felisijana Lopeza, levorukog Španca.

"Kada smo Perlas i ja zimus potpisivali ugovor, bila je opcija da može da se ubaci još jedan igrač u saradnju. Albert Kosta je do sada bio trener Felisijana Lopeza, dogodine će vjerovatno postati selektor Španije, pa je vršio pritisak na Perlasa da preuzme Felisijana". To što će "dijeliti" trenera sa Lopezom, Tipsareviću uopšte ne smeta.

"Nemam ništa protiv, dobro se poznajemo, sa njim sam do sada najviše trenirao kada sam bio u Barseloni. Čak ću moći da računam na Perlasa više nedelja nego u ovoj godini, a ja nisam teniser kome je trener stalno neophodan".

"Lopez i ja smo u Madridu napravili skicu kalendara i već smo se složili oko nastupa na 19 turnira, tako da će sve biti jednostavno. Za ostalih nekoliko, napravićemo kompromis. Dobro je što on nije klasični španski šljakaš, nego kao i ja, više voli brze terene u dvoranama".

Slobodne dane prije početka priprema, Tipsarević je iskoristio da se oproba pred kamerama, ali ne kao do sada u reklamama, već u TV seriji Gorčina Stojanovića pod nazivom - Ono kao ljubav.

"Glumio sam u seriji na poziv mog prijatelja Sergeja Trifunovića. Sve je bilo kao da sam pravi glumac. Poslao mi je tekst, koji sam pročitao i svideo mi se. Serija je dobra. Nisam se pojavio samo u jednoj sceni, nego u tri-četiri i morao sam da probam da zaista glumim. Nije kao u reklami, gde uvek ispadnem loše, jer imam dve sekunde da pokažem paštetu", slikovit je Tipsarević. Ulogu iz serije on ne želi da prenese i na teren.

"Igram propalog tenisera, koji ne može da pogodi forhend. Imao sam čak i jedan čas glume kod Sergeja. Njegova ideja je bila da glumim, a ne samo da se pojavim i budem to što jesam, teniser. Nadam se ne propali", poručuje Tipsarević.
(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC