• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Besplatni ljekarski pregledi za sportiste u RS

Sportski klubovi u RS više neće morati da plaćaju ljekarske preglede svojih članova pošto će oni ubuduće biti besplatni.

 Besplatni ljekarski pregledi za sportiste u RS Izvor: MONDO

Ministar za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske (RS) Proko Dragosavljević i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o besplatnom sistematskom pregledu za 10.500 sportista starijih od 15 godina iz svih opština Srpske, čiju će realizaciju finansirati Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport i Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Nakon potpisivanja Dragosavljević je rekao da Sporazum proističe iz Strategije razvoja sporta RS, ističući da će njime biti obuhvaćeni svi sportisti u RS stariji od 15 godina do premijerligaša.

"Smatramo ovo veoma značajnim, jer smo došli do saznanja da su klubovi u nedostatku sredstava često dolazili u situaciju da zamole ljekare koji, kršeći etiku, ovjere knjižice kao da su obavljeni sistematski pregledi, što je atak na zdravlje mladih ljudi", istakao je Dragosavljević.

On je rekao da se na ovaj način želi obezbijediti besplatan sistematski pregled i da se obavežu klubovi, sportisti i zdravstvene ustanove koje vrše takve preglede da to urade na najkvalitetniji način.

Škrbić je rekao da su potpisanim Sporazumom definisana dva obavezna sistematska pregleda sportista od 15 godina do premijerligaša, ističući da je Zavod za medicinu rada i sporta institucija koja je određena da isključivo vodi ovaj projekat i za njegovu realizaciju odgovara Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu za porodicu, omladinu i sport RS.

"Na ovom Zavodu je da organizuje aktivnosti širom RS da bismo smanjili troškove slanja sportista iz udaljenih krajeva RS u Banjaluku i da u saradnji sa domovima zdravlja uradi ove preglede", rekao je Škrbić.

On je naglasio da je cilj potpisivanja Sporazuma i prevencija onoga što se dešavalo i što se često dešava na profesionalnim borilištima, gdje je proteklih godina bio znatan broj smrtnih ishoda, čak i kod vrhunskih sportista, koje su vođene kao naprasne smrti.

Potpisanim Sporazumom, prema njegovim riječima, nastoji se prekinuti negativna praksa formalnog potpisivanja ljekarskih uvjerenja za sportiste i formalne potvrde Ministarstvu da su ljekarski pregledi obavljeni.

"Znamo da u velikom procentu ti pregledi nikada nisu obavljeni zato što sportisti i klubovi nisu imali dovoljno novca", rekao je Škrbić.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC