• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta kažu teniske loptice za 2009?

Može li Nadal do Gren Slem titula na tvrdoj podlozi? Da li će se vratiti Enan? Šta je sa Federerom, Jelenom, Anom, sestrama... I još mnogo toga.

 Šta kažu teniske loptice za 2009? Izvor: MONDO

Dok se najbolji teniseri i teniserke odmaraju po egzotičnim destinacijama i zakazuju početak priprema za novu sezonu, u svijetu tenisa kruži nekoliko pitanja na koje će odgovor dati 2009. godina.

Da li Rafael Nadal može da osvoji Gren Slem na tvrdoj podlozi, odnosno Australian i US Open?

Četvrtom uzastopnom titulom na Rolan Garosu u 2008. godini, Španac je potvrdio da je najbolji igrač na zemljanoj podlozi u istoriji tenisa. Pored "svog" Frenč Opena, Nadal je ove sezone pobijedio Rodžera Federera na "njegovom" Vimbldonu i spriječio ga da Otvoreno prvenstvo Engleske osvoji šesti put uzastopno.

Time je dokazao da nije samo "šljaker", a rezultat je došao nešto kasnije, kada je dobrim igrama na američkim betonima Rafa preuzeo prvo mjesto na ATP listi od Švajcarca.

Iako u Njujorku i Melburnu nikada nije stigao do finala, Nadal je na tvrdoj podlozi na Olimpijskim igrama u Pekingu potvrdio da može da pobjeđuje i na toj vrsti podloge, iako mu se hronični problemi sa koljenima uvijek kada igra na betonu, naročito kada to traje tokom dvije Gren Slem nedelje.

U 2008. godini osvojio je dva od osam najcjenjenijih turnira na tvrdoj podlozi, ali izgleda da je još daleko od trijumfa u Melburnu ili Flešing Medousu.

Da li će se Žastin Enan vratiti iz (preuranjene) penzije?

Možda je u početku djelovalo da se najdominantnija teniserka u poslednjih nekoliko godina povukla u afektu, poslije serije loših rezultata u prvoj polovini 2008. godine, ali vrijeme je pokazalo da je njoj zaista dosta tenisa. Enan je svakodnevno angažovana u radu sa mladima na svojoj teniskoj klinici i potpuno je zaboravila na naporne treninge.

Mnogima od nas nesmiješio bi se brk na penziju u 26. godini...

Da li Marija Šarapova može da se oporavi od povrede ramena, zbog koje nije odigrala nijedan meč od jula mjeseca, pa do kraja sezone početkom novembra?

Njen menadžer poručio je da će Maša braniti titulu na Australian Openu. Vjerovatno će braniti, ali da li će je odbraniti to je druga priča.

Šarapovu desno rame muči od 2007. godine, a povreda se pogoršala prošlog marta na Indijan Velsu. Tada je Ruskinja nastavila da igra sa bolovima, koji su postali nepodnošljivi u julu i tek tada su ljekari zaista ustanovili o čemu se radi.

Ipak, dug period igranja sa povredom i pod blokadama, odnosno nemogućnost da se oporavi od povrede tokom cijele dvije sezone ne djeluju kao problem, koji će tek tako otići...

Upućeni u povredu Šarapove skeptični su da bi to mogao da bude razlog prekida karijere, što bi bio veliki udarac za WTA tur, s obzirom na njen kvalitet, mladost i popularnost.

Šta se događa sa Rodžerom Federerom?

Prvo, rezime Gren Slem nastupa:

Poraz od Đokovića u polufinalu Australian Opena i izjava da je igrao sa mononukleozom, potom poraz u finalu Rolan Garosa od kralja šljake, a gubitak Vimbldona od istog igrača i na kraju trijumf na US Openu.

Federer je u 2008. godini zadržao samo jednu Gren Slem titulu osvojenu prethodne godine.

Na kraju, izgubio je i finale Master serije u Šangaju i to eliminacijom u grupi.

Čini se da je pravi problem sa Federerom taj što je on bio do te mjere dominantan, jako dugo, da je sada sve osim perfekcije za njega - propast. Postoje igrači u Top 10 kojima bi sezona sa Federerovim rezultatima bila san snova.

Ipak, FedEx je sam sebi postavio standarde, sa kojima očigledno gubi korak...

Da li Jelena Janković može da osvoji Gren Slem?

Može.

Iako prvoj igračici svijeta na WTA listi to još nije pošlo za rukom, ne postoji nijedan jak argument zbog kojeg bi neko mogao da tvrdi da JJ nikada neće osvojiti Gren Slem.

Za sve je potrebno vrijeme, a Jelena je u 2008. godini pokazala da nije ni sjenka igračice koja je gubila dobijene mečeve i razmišljala o svemu na terenu, osim o tenisu.

U njenoj biografiji zaista nedostaje Gren Slem, ali ukoliko bude igrala kao u finišu tek završene sezone, Beograđanka će vrlo brzo podići pehar u jednom od četiri najmoćnija teniska centra na svijetu.

Njen hendikep može da bude preveliki broj mečeva, koji igra iz sezone u sezonu. A umor se naročito manifestuje kada je potrebno igrati dvije nedelje da bi se osvojio turnir. Tu prednost imaju sestre Vilijams, koje tokom sezone jedva da odigraju poneki turnir koji nije iz kruga "velike četvorke".

Da li Endi Marej može da osvoji Gren Slem?

Upravo će 2009. godina dati odgovor. Taj momak, u tehničkom smislu ima sve što je potrebno da osvoji najveće turnire, ali za to nije dovoljna samo prezicnost prilikom izvođenja bekhenda ili forhenda. Da jeste, Jelena Janković bi do sada imala veliki broj Gren Slem titula.

Gren Slem je pritisak, tenzija, trema i upravo u tome je razlika između US Opena i Indijan Velsa, Rolan Garosa i Mastersa u Parizu, Vimbldona i Kvinsa, Melburna i Sidneja...

Da bi osvojio Gren Slem, Marej će morati brže da se oporavlja od teških mečeva u ranim fazama turnira ili da ih lakše rješava u svoju korist.

A, da je zreo, zreo je. Četiri puta je pobijedio Federera u 2008. godini, bio bolji i od Nadala, Đokovića, osvojio pet turnira, igrao finale US Opena, završio sezonu kao četvrti...

Koliko će Gren Slem turnira osvojiti sestre Vilijams u 2009. godini?

Kao i u kladionici, u ponudu bi mogle da uđu opklade: od nula do jedan, od nula do dva, od dva do tri i tri plus, odnosno četiri.

Najmanja kvota bila bi na "od nula do dva", jer se pokazalo da su Vilijamsove potpuno nekonkuretne na šljaci Pariza, tako da u opticaju ostaju Australian, US Open i Vimbldon. Perfektnog zdravlja, Vilijamsove će biti favoriti na ova tri Gren Slema, ali malo je vjerovatno da će ih sve osvojiti.

Bez obzira što se godinama unazad fokusiraju isključivo na najveće turnire, realnost je da u WTA tenisu postoji veliki broj igračica koje mogu da ih pobijede i u konkurenciji Jelene Janković, Ane Ivanović, zdrave Marije Šarapove i ostalih neće im biti nimalo lako, prije svega u Australiji, gdje često dođu nepripremljene.

Vilijamsove će, kao i mnogo puta do sada, biti najjače na Vimbldonu.

Da li Žo-Vilfred Conga može da bude zdrav tokom cijele sezone?

Prema onome što je do sada bio slučaj, nažalost, ne. Bilo bi zanimljivo vidjeti šta bi francuski "broj 1" mogao da uradi kada ne bi imao konstantih problema sa povredama, ali od kada je ušao u profesionalni tenis, Conga je češće bio povrijeđen nego zdrav.

Od 2004. godine, povrijeđivao je oba ramena, koljena, zglobove...

Da li Ana Ivanović može da se vrati na vrh WTA liste?

Cio svijet divio se novoj teniskoj kraljici, koja je u junu, trijumfom na Rolan Garosu sela na upražnjeni WTA prijesto poslije odlaska Žastin Enan.

Ali, tada je uslijedila često pominjana kriza, zbog koje je Ivanovićeva do narednog finala stigla tek u oktobru u Lincu. Imala je problema sa povredama i virusom, zbog kojeg se povukla sa WTA šampionata na kraju sezone

Mnogi su spekulisali da je Anina kriza uslovljena i drugim uzrocima, psihološke prirode, ali tek kada Beograđanka bude potpuno zdrava, u formi, dobićemo odgovor na ovo pitanje.

Ako je to uradila jednom, ne postoji razlog da to i ne ponovi...

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC