• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čavić: Ja sam nomad bez kuće i para

Za razliku od drugih šampiona Milorad Čavić umjesto da se priprema za ono što zna da radi, mora da preuzme ulogu portparola svih srpskih sportista.

 Čavić: Ja sam nomad bez kuće i para Izvor: MONDO

Na konferenciji za novinare u Fordovom predstavništvu na Novom Beogradu najmanje se pričalo o predstojećem Evropskom prvenstvu u malim bazenima u Rijeci, a najviše o tome zašto je Čavić morao da se priprema u Italiji, ko i koliko mu je ostao dužan para za veliku radost koju je donio srpskoj naciji, zašto Beograd ima samo jedan bazen koji radi i slično.

"Ja sam nomad, jer nemam kuću. Ako negdje pripadam, to je ovde. Htio sam da ostanem u ovoj zemlji da se spremam, ali ova država ne može da obezbijedi uslove koji su mi potrebni. Ovo je moja zemlja, ovo je moj grad, ali jednostavno je tako. Ako očekujete medalju od mene, moram maksimalno da se spremim i potrebni su mi uslovi. Na pripreme sam otišao zbog vas, zbog ovog naroda. Ja u ovom sportu nisam zbog novca, to mi je nebitno, jer neću moći da živim od plivanja. Od države tražim samo uslove i sredstva za pripreme".

Najbolji srpski plivač je rekao da nije vidio ništa od para koje je trebalo da dobije kao nagradu za srebrnu medalju ba OI u Pekingu i dodao: "Sramota me je što uopšte pričamo o ovome. Zanima me gdje se izgubio duh sporta. Ja ne jurim novac, samo tražim od države uslove i sredstva. Onaj ko juri novac, ne osvaja medalje. Novak Đoković osvoji 10.000 evra za jedan vikend, a ja zavisim od ove države".

Više puta tokom konferencije za medije. Čavić je ulazio u raspravu sa državnim sekretarom za sport Zlatanovićem, koji je iznio tvrdnju da je Ministarstvo za sport uplatilo novac Olimpijskom komitetu Srbije (OKS) i Plivačkom savezu, na šta je Čavić uzvratio da on nije dobio ni evro.

U čemu je, zapravo, stvar? Koliko su novinari uspjeli da razumiju, Ministarstvo sporta jeste uplatilo određeni novac Olimpijskom komitetu, a Čaviću je predstavljeno kao da je taj novac dobio od generalnog sponzora OKS, odnosno kompanije za mobilnu telefoniju Telenor na ime reklame koju je snimio.

U suštini to i nije najbitnije. Srce problema srpskog sporta je upravo ono na šta je Čavić probao da ukaže u više navrata, maltene kroz očajnički vapaj: "Nemamo gdje da treniramo, ljudi!".

U prilog tome, Čavić je čak rekao da je morao da nagovara Ivana Lenđera, veliku plivačku nadu Srbije, da ode u Ameriku kako bi se tamo pripremao za Olimpijske igre u Londonu za četiri godine. "Pa, zar mi moramo da odlazimo u Ameriku i molimo Ameriku da nam da stipendiju!?", pita se Čavić.

Priča o malom Perici...

Stanje sportskih objekata u Srbiji, a pogotovo za vodene sportove, najblaže rečeno je užasno. U Beogradu radi samo jedan olimpijski bazen - na Banjici, a malo je nedostajalo da krov bazena na Tašmajdanu padne na glavu upravo Čaviću, koji je tu počeo pripreme za EP u Rijeci.

"Prišao mi je jedan klinac, Perica i pitao me: gdje sad da treniram? Ja mu kažem: Izvini, ali ne znam ni gdje ću ja da treniram. Da nisam Milorad Čavić pitanje je da li bih i ja imao gdje da plivam. Možda bi bilo bolje da je meni pala ta cigla na glavu i ubila me. Jeste da bi bila tragedija, ali možda bi onda država nešto preduzela. Ali, i dalje bi bilo pitanje da li bi bili napravljeni novi bazeni! Hoćete evropsko takmičenje - e, onda morate da napravite sve novo!", poručio je je Čavić vlastima u Beogradu i Srbiji.

Čovjek koji jedini na planeti može da pobijedi neprikosnovenog Majkla Felpsa (a možda ga i jeste pobijedio u Pekingu) u emotivnom obraćanju javnosti pokušao je da ukaže na to da se možda već kasni sa pripremama za Olimpijske igre u Londonu.

"Pripreme za London počinju već danas! Ako ova država sada ne može da napravi uslove za pripeme, kad će, ko će, šta će", upitao je Čavić, na šta mu je državni sekretar za sport odgovorio da je "već napravljen plan priprema" i da je "do sada idenfitikovano 16 sportista od kojih se može očekivati medalja u Londonu".

Što se tiče predstojećeg EP u Rijeci (od 11. do 14. decembra), Čavić će plivati u disciplinama 50 i 100 metara delfin, ali kaže da ni sam ne zna šta da očekuje, jer će konkurencija biti žestoka, a to mu je samo, kako kaže, korak u pripremama za mnogo važnije SP u Rimu naredne godine.

U međuvremenu, oboren je njegov dosadašnji rekord na 100 metara delfin, pa će i to biti dodatni motiv za Čavića u Rijeci. Ipak, kaže da su gubitnici iz Pekinga odmah počeli pripreme, dok je on morao na nešto duži i zasluženi odmor.

"Konkurencija će biti stvarno jaka. Ne znam šta mogu da očekujem, osjećam kao da mi treba još malo priprema. Ali, daću sve od sebe, jer pobjednici ne vole da gube. Ipak, moram da kažem da je ovo samo korak do Rima", rekao je Čavić.

Njegov trener Peca Popović dodao je da će biti zadovoljan bilo kojom medaljom, ali i da bi smatrao neuspjehom ako bi Čavić ostao bez medalje u Rijeci.

Interesantno je i da je Čavić u Italiju na pripreme išao Fordovim automobilom marke "Kuga", a tako će da ide i u Rijeku. Kaže da je taj automobil, čiji je on inače promoter, "fantastičan".

O Felpsu i epskoj trci u Pekingu više ne razmišlja, kaže "ne treba se vraćati unazad", a na pitanje MONDA šta je sa stanom, koji mu je obećan, kroz zube je procijedio: "Ne razmišljam o stanu".

(P.V. - MONDO, foto MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC