• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amot najbolji u Sarajevu, Tomba najveća faca

Skijaške legende revijalnom trkom oduševile publiku na Bjelašnici, a najviše pažnje u Sarajevu ovog vikenda privlačio je čuveni Alberto Tomba.

 Amot najbolji u Sarajevu, Tomba najveća faca Izvor: MONDO

Kjetil Andre Amot još jednom je pokazao da je jedan od najboljih skijaša u istoriji pobjedom u trci skijaških legendi u Sarajevu kojom je obilježena 25. godišnjica Zimskih olimpijskih igara u ovom gradu.

Slavni Norvežanin u finalu revijalne trke “Ski Legends Hit Challenge” na Bjelašnici bio je brži od Antona Štajnera i tako podsjetio na dane kada je dominirao Svjetskim kupom.

Osim njih, nekoliko hiljada gledalaca na Bjelašnici imalo je priliku da u paralelnoj veleslalomskoj trci ponovo na skijama vidi i Bojana Križaja, Jureta Franka, Petera Milera, Albertu Tombu. Lasea Kjusa, Mateju Svet…

Uzbudljivi dueli Milera i Buvea, Amota i Kjusa, Košira i Burasa vratili su mnogobrojnu publiku u vrijeme kada je čitav svijet pratio dešavanja na planinama oko Sarajeva.

Jure Franko kome su navijači u Sarajevu 84. godine napravili čuveni transparent “Volimo Jureka više od bureka”, nakon što je osvojio prvu olimpijsku medalju za Jugoslaviju bio je presrećan što je ponovo mogao da skija na Bjelašnici.

“Osjećam se kao prije 25 godina, kao da se ništa nije promijenilo. Staza je odlična kao i atmosfera, čak je i snijeg pao noć prije trke, baš kao i 1984. godine”, rekao je za MONDO jedan od najomiljenijih skijaša u Sarajevu.

Za njega, kako je istakao, postoji život prije i život poslije Sarajeva, a ovaj transparent nastaviće da ga prati do kraja života.

“Prije dve godine moj sin je došao iz vrtića i pitao me šta znači ‘Volimo Jureka više od bureka’. Ja sam mu to objašnjavao, a evo sada sam došao sa porodicom u Sarajevo i naravno otišli smo na burek. Moj sin sada polako shvata šta je to značilo”, ispričao je Franko.

On je u trci legendi bio bolji od Petera Milera, ali Austrijanac je i pored toga ostao dobro raspoložen.

“Uslovi su odlični, ponosan sam što sam dio ove manifestacije” rekao je osvajač srebrnih olimpijskih medalja u Sarajevu i Kalgariju i bivši svjetski prvak u spustu.

Bojan Križaj na ZOI ’84 položio je olimpijsku zakletvu u ime sportista, a 25 godina kasnije još uvek skija i pored činjenice da je zamijenio kuk.

“Ponosan sam što sam pozvan na ovu manifestaciju. Sarajevo je zaslužilo da ovim događajem obilježi 25 godina od održavanja ZOI”, rekao je Križaj koji se nakon penzionisanja posvetio biznisu, a jedna od najvažnijih investicija je otvaranje hotela na Jahorini.



“Tomba la Bomba”

Najveću pažnju od svog dolaska u Sarajevo je ipak privukao Alberto Tomba, iako on nije učestvovao na ZOI u ovom gradu..

Legendarni Italijan propustio je trku “Ski Legends Hit Challenge”, ali je skijao u promotivnoj trci sa velikanima skijaškog sporta i gostima iz kulturnog i javnog života iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i BiH.

Tomba je dijelio i novogodišnje paketiće deci, slikao se sa fanovima, družio se sa ostalim skijašima, a u petak je u Sarajevu proslavio i svoj 42. rođendan. Slavlje u jednoj od sarajevskih diskoteka trajalo je do ranih jutarnjih sati.

“Volim ovu zemlju i ove ljude koji poštuju sportiste. Nadam se da ću vrlo brzo ponovo doći. Ovo je dobra stvar kako bi se najvažnija skijaška takmičenja vratila u Sarajevo”, rekao je Tomba.

Jedan od najboljih slalomaša svih vremena koji je debitovao u Svjetskom kupu 1985. godine i samo dvije godine kasnije uspio da pobijedi svog idola Ingemara Stenmarka ispričao je za MONDO kako se tada osjećao.

“To je bilo u slalomu u Sestrijereu, ja sam pobijedio, Stenmark je bio drugi, bilo je nevjerovatno jer ja sam bio vrlo mlad. Ta pobeda je u stvari bila početak mojih uspjeha. Sanjao sam o tome da pobedim Stenmarka i moj san se ostvario, to je bio velika nagrada za mene i moju porodicu”, rekao je Tomba.

Osim sjajnim rezultatima Tomba je tokom svoje karijere privlačio mnogo pažnje zbog lepih žena s kojima sa družio, a poznata je i priča kako je tokom Olimpijskih igara 1988 u Kalgariju “muvao” klizačicu iz Istočne Njemačke Katarinu Vit.

“Nije to bilo baš tako”, počeo je Tomba s objašnjenjem uz veliki osmijeh. “ Ja sam pobijedio u svojoj trci i došao da gledam klizanje, ona je tada pobijedila i onda su mediji objavili da se među nama nešto dešava. To je bila dobra priča za medije. Inače mi smo sada prijatelji i radimo u istoj sportskoj akademiji”, ispričao je ne baš uverljivo Italijan.

“Lijepe žene vam daju energiju za takmičenje, u tom nema ništa loše ako ne preterujete”, dodao je uz osmijeh na kraju razgovora za MONDO popularni “Tomba la Bomba”.

(G. Arbutina, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC