• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za finale SAD - Kanada!

Skandinavija će imati jednog finalistu Zimskih olimpijskih igara. Sjeverna Amerika će imati drugog

U srijedu popodne saznali smo da će se za finale boriti Skandinavci, Švedska - Finska!

Uveče je ugovoren još jedan veliki hokejaški derbi, sjevernoamerički, SAD - Kanada!

Reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država i Kanade obnoviće veliko rivalstvo u petak, kada će se u reprizi poslednjih Igara u Vankuveru, prije četiri godine, sastati u polufinalu.

SAD je na tom putu deklasirao Češku Republiku rezultatom 5:2 (3:1, 1:0, 1:1), dok se Kanada u igri "viktorije" pošteno namučila protiv borbene i malo pominjanje Letonije. Na kraju, uz 57 šuteva na gol Kanađana, bilo je samo 2:1 (1:1, 0:0, 1:0).


Hokej, Kanada, Letonija Foto: Getty Images

Odlučujući gol za vladajuće olimpijske šampione i najtrofejniju hokejašku naciju uz nepostojeći SSSR, postigao je u 54. minutu, šest minuta prije produžetka, Veber, na asistenciju Dautija.

Veberov gol stigao je samo tri sekunde prije isteka kazne za Letonce, odnosno prije ulaska petog igrača Letonije na led!

Umalo je junak utakmice bio letonski čuvar mreže Kristes Gudlevskis, koji je meč završio sa 55 odbrana, na 57 upućenih udaraca ka njegovom golu! Ako se uzme u obzir da je kanadski golman Keri Prajs zabilježio 15 odbrana i primio jedan gol, lako se stiče utisak o odnosu snaga na ledu.

Kanađani su poveli u 14. minutu golom Šarpa na asistenciju Neša, a dva minuta kasnije Letonci, koji su u baražu za četvrtfinale izbacili Švajcarsku (3:1), izjednačili su preko Darzinsa, na pas Kulde.

Kanada je u Vankuveru pobijedila SAD u dramatičnoj utakmici za zlato, koja je riješena u produžetku, u igri četiri na četiri - 3:2 (1:0, 1:1, 0:1, 1:0).

Amerikanci su lakše nego što se očekivali izbacili češke veterane, rezultatom 5:2, uz podatak da je već u 30. minutu bilo 4:1. Dvije sekunde prije isteka prve trećine, SAD je postigao treći gol i vjerovatno riješio meč.

Amerika je povela u drugom minutu golom Van Rjemsdika, na pas Kelsija, a Češka izjednačila u petom, golom Hemskija. Kada je sljedeći put Hemski dao gol, ponovo bez asistencine (54. minut), na semaforu je već bilo pisalo 5:1.

Strijelci su bili Braun u 15. na pas Bejksa, Bejks u 20. na pas Sutera, Paris u 30. na asistenciju Pavelskog i Kesel u 43. na pas Keslera.

Džonatan Kvik, čuvar mreže "jenkija", imao je 21 odbranu, a Česi su indisponiranog Ondreja Paveleca, koji je primio četiri gola iz svega 12 šuteva prema njemu, zamijenili Aleksandrom Salakom, ali prekasno. On je zaustavio 12 od 13 pokušaja, ali nije uspio da popravi stvar.

BARAŽ ZA ČETVRTFINALE:

Slovenija - Austrija 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

Rusija - Norveška 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)

Letonija - Švajcarska 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

Češka - Slovačka 5:3 (3:0, 1:1, 1:2)

ČETVRTFINALE:

Švedska - Slovenija 5:0 (1:0, 0:0, 4:0)
Finska - Rusija 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)

Kanada - Letonija 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
SAD - Češka 5:2 (3:1, 1:0, 1:1)

POLUFINALE:

U petak:

Švedska - Finska

SAD/Češka - Kanada/Letonija

Titulu brani Kanada, a finalna utakmica je u nedelju.
(MONDO:Foto: Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC