• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nisam postao Rus zbog para!"

Bivši američki snouborder Vik Vajld koji je u subotu za Rusiju osvojio drugo zlatno na ZOI odbacio optužbe da je promijenio državljanstvo zbog novca.

Odluku bivšeg američkog, a sada ruskog snoubordera, Vika Vajlda da postane Rus neki su u njegovoj zemlji rođenja već ocijenili izdajom.

On u srijedu poslije prvog zlata u paralelnom veleslalomu dobio poruku mržnje koja je glasila "Izdajniče".

"Šta god da uradite u životu, ljudi će vas mrziti, tako je to. Moja odluka da uzmem rusko državljanstvo nije bila motivisana finansijskim razlozima", rekao je Vajld na konferenciji za medije poslije osvojenog zlata u paralelnom slalomu.

Vajld je naglasio da je ranije, dok je bio u Americi, čak razmišljao da odustane od snouborda, ali se onda pojavila šansa da se takmiči za Rusiju.

"Odlučio sam da ne odustajem, jer sam pomislio da bih mogao da uradim nešto posebno. Nisam još ostvario sve svoje potencijale i želio sam da vidim koliko toga još mogu da uradim. Zato sam postao Rus", rekao je Vajld, koji je i formalno promijenio državljanstvo 2011. kada se oženio Ruskinjom Aljonom Zavarzinom, koja je u Sočiju osvojila bronzu, takođe u snoubordu.

Upravo je ona velika podrška Vajldu smatrajući da je on ostvario "fantastičan uspjeh", uprkos tome što je "daleko od svojih i što je promijenio zemlju i i državljastvo".

"On je daleko od svog rodnog grada, promijenio je zemlju, državljanstvo i prihvatio nešto što mnogi ne bi prihvatili. Morao je. prije svega. da se nosi sa ruskim mentalitetom, sa načinom života na koji nije navikao, da radi sa ljudima koji ga u principu ne razumiju", rekla je Zavarzina.

Američki "Vašington post", okarakterisao je da je Vajld iz finansijskih razloga odlučio da promijeni državljanstvo, s obzirom da njegova disciplina nije na listi onih koji dobijaju punu pomoć države.

Vajld je prilikom promjene državljanstva usvojio i rusko ime Viktor Ivan.

(MONDO,Tanjug, foto: Guliver/Getty Images/Cameron Spencer)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC