• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đoković "samljeo" Nadala!

Srpski teniser potpuno nadigrao svjetskog "broja jedan" u finalu Masters 1000 turnira u Majamiju - 6:3, 6:3.

Sjajni Novak Đoković u nedjelju je podigao 18. Masters trofej u karijeri! Potpuno zasluženo, pokazavši da je u ovom trenutku - ponovo - najbolji teniser svijeta na tvrdoj podlozi.

Prije dvije nedjelje u finalu Indijan Velsa je savladao Rodžera Federera, dok je preko Rafaela Nadala stigao do svoje četvrte titule u Majamiju. Bio je takođe najbolji 2007, 2011. i 2012. godine.

Na drugoj strani, Nadal je po četvrti put stao u finalu ovog turnira, a po drugi put mu je prepreka bio Đoković (2011. je bilo 4:6, 6:3, 7:6).

U međusobnom skoru sada Španac vodi sa 22:18, od čega je u finalima 11:9 u korist srpskog teniskog majstora.

Pred nedjeljni meč su postojali svi preduslovi da Đoković i Nadal pruže maksimum, s obzirom na to da su polufinale dobili bez borbe i da su za sobom imali tri, odnosno dva dana odmora.

Međutim, na svom najvišem nivou odigrao je samo Novak!

Poslije početnog "ispitivanja snaga", napravio je brejk za vođstvo od 4:2 i od tada bio daleko agresivniji, a opet sigurniji i raznovrsniji u svojim udarcima.

Jedina situacija u kojoj je stavljen na ispit zbila se već u prvom gemu, kada je bio prinuđen da spasava brejk loptu. Bila je to i posljednja Nadalova prilika da uradi nešto više!

U drugom setu je Đoković odmah oduzeo servis Majorčaninu i zatim ga sve vrijeme držao na distanci. Nije pretjerivanje reći da je prema prikazanoj igri trebalo da trijumfuje i ubjedljivijim rezultatom.

Srbin je imao sedam vinera više (22:15), šest neiznuđenih grešaka manje (14:20), češće i uspješnije izlazio na mrežu, kvalitetnije reternirao... Ostavio je Nadala ispod 60 odsto osvojenih poena na ubačen prvi, a ispod 50 odsto na ubačen drugi servis.

Nema šta, pred Nadalom je veliki izazov, da pokaže da je i dalje dominantan na šljaci, gdje je 2013. izgubio samo finale Monte Karla (od Đokovića), a potom osvojio Barselonu, Madrid, Rim i Rolan Garos.

Za Novaka sada dolazi period sezone u kome, poslije Monte Karla, može samo da - dobije!.



TOK MEČA

1:0 - Novak je osvojio uvodni gem, ali tek pošto je spasio meč loptu pri rezultatu 30:40.

2:1 - Lagan posao za obojicu tenisera.

3:2 - Nadal je opet rutinski osvojio gem na svoj servis i potom zaprijetio Đokoviću, kada je izjednačio na 30:30. Uslijedio je servis viner za 40:30, pa dubok bekhend, koji je natjerao Španca da pogriješi.

*4:2 - Sjajan gem i brejk Đokovića! Osim jednog servis vinera Nadala, sve poene je odigrao odlično. Hrabro, precizno, tehnički savršeno. Imao je i sreće, da za vođstvo od 15:40 i dvije brejk šanse loptica samo zakači liniju. Rafa je tražio čelendž, ali mu to nije pomoglo.

5:2 - Nadal je otvorio gem fenomenalnom odbranom i "nemogućim" vinerom, iz nekakvog polusmeča u trku, ali je poslije toga opet dominirao srpski teniser. Đoković je od posljednjih 15 poena osvojio čak 12.

6:3 - Novak je posustao kod 5:2 i 15:30 na servis Nadala, ali je u narednom gemu opet zaigrao na najvišem nivou, prepustivši protivniku samo "počasni" poen poslije vođstva od 40:0.

DRUGI SET

*1:0 - Brejk Đokovića na početku, nadamo se kao "putokaz" za ostatak meča. Novak je napao Nadalov drugi servis, diktirao ritam nakon odličnih reterna i bio konkretniji od rivala u razmjenama sa osnovne linije.

2:0 - Novak je prilikom gem lopte (40:30) napravio jednu od rijetkih neiznuđenih grešaka, ali se poslije toga izvukao iz teške situacije karakterističnim prelaskom iz defanzive u ofanzivu i tako stigao do prednosti. Potom je lukavim drugim servisom napravio sebi prostor da u sljedećem udarcu privede gem kraju.

2:1 - Poslije dužeg vremena jedan gem u kome je Španac bio agresivniji. Novaka nije spasio ni vrh mrežice, koji mu je omogućio da smanji na 40:30.

3:2 - Novak je imao brejk loptu za vođstvo od 4:1, što bi praktično značilo i kraj meča, ali nije uspio da zada taj udarac. Nadal se na 15:30 i 30:40 izvukao vinerima iz forhenda, pri čemu mu je Đoković kod šanse za brejk "servirao" lopticu u sredinu polja i odmah platio ceh. Potom srpski teniser nije uspio da vrati drugi servis Nadala, ni da pošalje "drop šot" na željeno mjesto.

4:2 - Novi impresivan gem Đokovića, završen kratkom bekhend dijagonalom, koju Španac nije ni pokušao da uhvati.

4:3 - "Tijesan" gem, ali Nadal je pokazao reakciju kod 40:40 i stegnuo pesnicu, svjestan da su mu ostale još dvije prilike da napravi brejk i produži ovo finale.

*6:3 - Nije Novak čekao da završi meč na svoj servis. Obezbijedio je dvije meč lopte i "ovjerio" pobjedu u možda i najljepšem poenu danas (VIDEO). Duga i intenzivna razmjena udaraca sa osnovne linije pretvorila se u nadmudrivanje na mreži. Na kraju je doveo Nadala u "mat" poziciju i uzeo poen lagano prebacivši lopticu u njegovo polje...

(MONDO, Foto: Guliver/Getty Images/Matthew Stockman)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC