• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nole i Rafa - isto pitanje, drugačiji odgovor

Pročitajte šta su dvojica najboljih tenisera današnjice odgovorila na pitanje: Da li ti je drago što ovaj drugi postoji?

Rivalitet između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala uveliko je jedan od najvećih ikada na ATP turu, a specifičan i po tome što se niko nikada nije češće puta sastajao.

Srbin i Španac igrali su u nedjelju uveče 40. put od kada su kročili među profesionalce. U finalu Mastersa u Majamiju siguran, ubjedljiv i nadmoćan bio je Đoković, koji je stigao do četvrte titule na Floridi, gdje Nadal ima 0-4 u finalima i smanjio na 18-22 u međusobnim okršajima.

Dugo, sve do čuvene 2011. godine, Đoković nije imao nijednu pobjedu nad Nadalom u finalnim mečevima, ali kada je to "prezupčio" u finalu Indijan Velsa, a potom i potvrdio u Majamiju, stvari su krenule ka boljem. Mnogo boljem.

Možda i zbog toga, novinari su na konferenciji za medije poslije finalnog meča postavili isto pitanje i jednom i drugom teniseru.

Dobili su potpuno drugačiji odgovor...

Prvi je govorio Nadal, kojem je novinar rekao: "Rafa, mnogo puta si rekao da voliš izazove. Iz tog ugla, da li ti je drago što Novak postoji?"

Sa osmijehom, i uz "slegnuta ramena", Nadal je rekao:

"Ne!"

Potom je dao i kratko objašnjenje:

"Volim izazove, ali nisam glup".

Ovaj stav donekle se poklapa sa utiskom da bi Nadal uveliko bio najtrofejniji teniser svih vremena, da se nije pojavio Đoković. A, broj Novakovih pobjeda nad Rafom u finalnim mečevima apsolutno ide u prilog toj tezi.

Međutim, kao neko ko je dugo, dugo morao da radi na sebi kako bi počeo da pobjeđuje Nadala, ali i Rodžera Federera, Đoković je na isto pitanje imao drugačiji odgovor.

"Moj odgovor nije isti kao Rafin... Mene su ti veliki izazovi na koje sam nailazio tokom karijere potpuno promijenili kao igrača i osobu. Da budem iskren, zbog Rafe i Rodžera sam danas ovo što jesam, igrač kakav jesam. Svi ti porazi koje sam doživio od njih dvojice poslije prvog gren slema i penjanja na treće mjesto ATP liste, 2008. godine, bacili su sumnju na mene i to koliko mogu", pričao je Đoković i dodao:

"Gubio sam od njih u kontinuitetu i imao sam izbor, ili da se predam ili da shvatim šta je potrebno da uradim da bi se to prekinulo. Vrijedno sam trenirao i to se na kraju isplatilo. Nije mala stvar ni igrati sa najboljima u finalima, ali ako hoćeš da budeš najbolji - moraš da ih pobijediš".

Đoković je istakao da je svjestan da protiv Nadala ima najviše šansi kada se sreću na betonu i da je to želio da iskoristi sada kada počinje dio sezone na zemljanim podlogama.

"Znam da protiv Rafe najviše šansi imam na betonu i da je pitanje samo da li mogu da sprovedem u djelo taktiku koju sam pripremao. Znao sam da ću imati šansu ako dobijam lake poene servisom i ako ga, kada počne igra, držim u kretanju i van zone u kojoj se on komforno osjeća. To je uvijek lakše reći i zamisliti, nego sprovesti u djelo, jer je on veliki igrač koji vas uvijek primorava da odigrate dodatni udarac. Rafa ima šampionski mentalitet, ali je u isto vrijeme i meni sve polazilo za rukom", rekao je Đoković.

Ni ovog puta nije moglo bez pitanja o treneru. Sa Borisom Bekerom, Đoković nije uspio da osvoji nijednu titulu na startu 2014. godine, tačnije izgubio je dve koje je branio, u Melburnu i Dubaiju.

Tada, Beker je morao "pod nož", na operaciju kukova, što je za Indijan Vels i Majami u trenerski boks Đokovićevog tima vratilo njegovog dugogodišnjeg trenera, Marjana Vajdu. Rezultat - dve titule u dvije sedmice.

"Bila je to specifična situacija, jer je Boris operisao kukove i nije mogao da dođe u Majami, pa je Marjan ostao samnom mimo prvobitnog dogovora. Drago mi je što je to uradio i zahvalan sam mu na tome. Mnogo puta rekao sam da Marjan nije samo trener za mene, on je moj veliki prijatel. Poznaje me bolje od Borisa, sa kojim sam tek počeo da sarađujem i sa kojim imam sjajnu komunikaciju", rekao je Đoković i najavio da će Beker biti uz njega na sljedećem turniru.

"Radujem se što ću vidjeti Borisa u Monte Karlu".

Tu Đoković brani titulu koju je prošle sezone uzeo Nadalu u finalu i tako prekinuo sedmogodišnju dominaciju Španca u Kneževini.

Drugi teniser svijeta kazao je da se nada da će imati uspješnu sezonu, kao i 2011. godine, kada je imao niz od 41 pobjede za redom.

"Ne znam šta budućnost nosi, ali se nadam da će biti kao i 2011. godine. Ono što treba da uradim je da se koncentrišem i usresredim na svoju igru. Sljedeći turnir je u Monte Karlu, tamo gdje ja živim posljednjih šest, sedam godina i volim da igram tamo... Osvojio sam ga prošle sezone i nadam se da ove mogu da budem konkurentan na šljaci", rekao je Đoković.

(MONDO, Foto: Guliver/Getty Images/Buda Mendes/Michael Dodge )

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC