• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODBOJKA: Ministarka Tešanović obećala pomoć

Ministarka porodice, omladine i sporta Nada Tešanović obećala pomoć šampionima Republike Srpske, odbojkašima Borca i odbojkašicama BL Voleja.

Banjaluka će od naredne sezone po prvi put imati dva odbojkaška premijerligaša. Igrači Borca osvojili su šampionsku titulu u Prvoj ligi Republike Srpske, i tako se nakon jedne sezone pauze vratili u Premijer ligu BiH. Isti dan kad i muška selekcija, i ženska ekipa, odbojkašice BL Voleja okitile su se titulom i po prvi put u klupskoj istoriji izborile nastup u najjačem rangu bh. odbojke.

Tim povodom, u Ministarstvu porodice, omladine i sporta upriličen je prijem predstavnika dva banjalučka kluba, koji su u razgovoru sa ministarkom Nadom Tešanović pokušali da riješe finansijske i druge probleme sa kojima se susreću OK Borac i UOK BL Volej.



Ministarka Tešanović čestitala je Borcu i BL Voleju na plasmanu u Premijer ligu BiH.

"Danas smo željeli da vidimo šta je to što boli ove klubove, a naš sport je veoma bolestan. Uz entuzijazam, volju i ljubav prema sportu, za uspjeh je potreban i novac. Ipak, tema današnjeg razgovora nije bilo samo finansiranje, nego i sala za treninge i utakmice i ja se nadam da ćemo uspjeti da riješimo taj problem", istakla je Tešanovićeva.

Ministarka je naglasila da će pokušati da obezbijede dvoranu u kampusu banjalučkog Univerzizeta, kako bi obje ekipe tu mogle nesmetanu da održavaju treninge i odigravaju utakmice.

"Smatram da dvorana u kampusu treba biti posebno njima na raspolaganju, s obzirom da su odbojkašice sve studentkinje. Studirati i igrati, za Univerzitet to treba biti od posebnog značaja. Razgovaraću sa dekanom Simom Vukovićem da vidimo kako da im pomognemo", dodala je ministarka.



Nadležne institucije prošle godine nisu u dovoljnoj mjeri pomogle odbojkaškim klubovima, a Tešanovićeva vjeruje da će taj propust uskoro biti ispravljen.

"Problem je kategorizacija klubova na nivou Grada Banjaluke. Prema republičkoj kategorizaciji, odbojkašice pripadaju prvoj kategoriji, ali u Gradu nisu tako vođene. Zbog toga im je finansijska pomoć mnogo manja", naglasila je ministarka.

Predsjednik Odbojkaškog saveza Banjaluke Zoran Ješić istakao je da će Savez učiniti sve kako bi se pomoglo odbojkašima Borca i odbojkašicama BL Voleja.

"Finansijska pomoć nije odgovarajuća s obzirom da se budžet za sport svake godine smanjuje. Potrebe su velike, a finansijska sredstva nedovoljna. Nadam se da će pomoć biti u skladu sa mogućnostima Ministarstva. Nastojali smo i da se dogovorimo oko kategorizacije klubova, kako bi ona bila ista na republičkom i lokalnom nivou. Pokušaćemo da ispoštujemo rezultate ovih klubova, tako što ćemo izdvojiti sredstva za direktne troškove takmičenja", poručio je Ješić.



Trener odbojkaša Saša Rendić zahvalio se ministarki Tešanović na izdvojenom vremenu, te izrazio optimizam kada je u pitanju podrška Borcu.

"Razmišljamo o planovima i stvaranju konstrukcije za Premijer ligu, kako na polju finansija, tako i u igračkom kadru. To je jedan od razloga zbog čega smo danas u Ministarstvu, gdje smo razgovarali o eventualnoj pomoći našem klubu", rekao je Rendić.

On je dodao je postignut dogovor oko finansijske pomoći i rješavanja problema dvorane, s obzirom da dvorana "Obilićevo", u kojoj su do sada igrali, ne zadovoljava standarde potrebne za Premijer ligu BiH.

"Prošli put kada smo bili premijerligaši, igrali smo u Boriku. Ali, tu postoji veliki problem sa terminima, koje su popunili rukometni i košarkaški klubovi, tako da nije bilo moguće obezbijediti više od dva termina sedmično. To je premalo da bi se razmišljalo o nekom ozbiljnijem rezultatu. Nastojaćemo da nam univerzitetska dvorana bude 'Kuća odbojke' i da Borac i BL Volej tamo zajedno igraju i treniraju", podvukao je trener Borca.



Trener BL Voleja Draško Madžar prezadovoljan je istorijskim uspjehom kluba i plasmanom u Premijer ligu BiH, ali i obećanom podrškom od strane Ministarstva porodice, omladine i sporta.

"Drago mi je što smo titulu osvojili isti dan kad i odbojkaši Borca. Uspjeli smo u naš grad da donesemo dvije šampionske titule i dobijemo dva nova premijerligaša. Želio bih da se zahvalim ministarki Tešanović koja je prepoznala naše rezultate. Iznijeli smo određenu problematiku sa kojima se klubovi susreću i nadam se da će nam Ministarstvo pomoći, kako bi dogodine ova dva kluba dostojno reprezentovali odbojku, sport i naš grad u najvišem rangu bh. takmičenja", poručio je Madžar.

Naredna sezona u Premijer ligi BiH startuje u septembru, do kada će banjalučki odbojkaši i odbojkašice nastojati da riješe aktuelne probleme.

(Bojan Jakovljević - MONDO, foto: MONDO/Bojan Jakovljević)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC