• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET: BiH slavila s +5 u Solunu

Rukometaši Bosne i Hercegovine pobijedili su Grčku 23:28 (10:13) u pretkvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Poljskoj.

Da bi stekli pravo nastupa u grupnoj fazi kvalifikacija za plasman u Poljsku, izabranici Dragana Markovića su morali da krenu od jednog stepenika ranije. A taj stepenik je bio u Solunu i uspješno je preskočen sa pet golova viška (28:23), pa bi subotnji revanš u Cazinu trebao da predstavlja puku formalnost.

Pred oko 400 do 500 gledalaca, “zmajevi” su u srijedu odlično ušli u utakmicu i poslije sedam minuta poveli sa 5:0.

Susret je pogotkom otvorio kapiten Muhamed Toromanović, čiji je nastup bio upitan zbog upale uha, ali je iskusni pivot stisnuo zube i istrčao na teren. Poslije su redom pogađali Mirsad Terzić, Ivan Karačić, Alen Ovčina i ponovo Terzić.


Grci su svoj prvi pogodak postigli tek u devetom minutu, a onda je proradio i iskusni Nikola Prce s dva vezana pogotka.

Međutim, domaći igrači nisu bili obeshrabreni već su do 15. minuta najprije uspjeli da prepolove zaostatak (7:5), a onda i u potpunosti da se rezultatski vrate (8:7 i 9:10) iako je među najboljima u timu BiH u prvih 30 minuta bio golman Benjamin Burić.

U samom finišu prvog dijela Elvir Građan je svojim pogocima ponovo vratio “zmajeve” na +3 (12:9), što su zadržali do odlaska na odmor.

U nastavku su Markovićevi igrači održavali tri gola prednosti prvih 10 minuta kada su Grci prišli na -1, ali je potom Duško Čelica “bombom” i poslije kontranapada ponovo vratio “zmajeve” na +3 (18:15).

BiH je u narednih nekoliko minuta nastavila seriju pogodaka i odlijepila se četvrtim golom Nikole Prcea na +6 (22:16) u 48. minutu i praktično “prelomila” susret u svoju korist.


Međutim, nisu se “heleni” predavali, na osam minuta do kraja mini-serijom od 3:0 su smanjili na -3 i vratili neizvjesnost u utakmicu zbog čega je morao da reaguje selektor Marković novim tajm-autom.

Kad je teško, tu je bio Nikola Prce! Postigao je svoj peti gol, a kad je u narednom napadu Grka golman Burić odbranio sedmerac, pobjeda je bila na dohvat ruke!


Do posljednjeg zvuka sirene u solunskoj dvorani, trijumf BiH više nije mogao da bude doveden u pitanje…

Najefikasniji u pobjedničkom timu bili su Prce sa pet, Toromanović i Damir Milinović su postigli po četiri, dok je u grčkom taboru prvo ime bio Pironas Papadopulos sa devet pogodaka (četiri sa sedmerca, a šest u prvom dijelu).

Ukoliko se u Cazinu 5. aprila (20.15 h) ne dogodi čudo u revanšu, BiH će igrati u grupnoj fazi kvalifikacija, koje počinju krajem oktobra.

Po dvije najbolje ekipe iz grupa zaigraće na Evropskom prvenstvu u januaru 2016. godine u Poljskoj.

Podsjetimo, isti rivali sreli su se i prije dvije godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Španiji i oba puta je slavila selekcija BiH - u Goraždu je bilo 31:29, a u istoj ovoj dvorani u Solunu (22:23).

MARKOVIĆ: NIJE JOŠ GOTOVO!

Selektor BiH je u prvoj izjavi nakon utakmice istakao da njegovi igrači ne smiju da polete jer tek predstoji revanš utakmica.

“Zasluženo smo pobijedili, odigrali smo dobro u oba poluvremena iako nismo skroz uigrani. Dao sam šansu svim igračima, koji su opravdali povjerenje. Ali, nije ništa gotovo još! Znam ja nas! U Cazinu ćemo biti maksimalno ozbiljni. Nema opuštanja”, naglasasio je Marković.

(MONDO, foto: RS BiH)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC