• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kenenisa Bekele hara i u maratonu

Trostruki olimpijski pobJednik na dugim stazama ostvario trijumf i u prvom maratonu u karijeri - u Parizu, uz novi rekord staze.

Kenenisa Bekele je pravi šampion.

Legendarni etiopski atletičar debitovao je u maratonskoj trci u Parizu i odmah pobijedio, i to rekordom - 2:05,02 sata.

Bekele je trčeći ulicama glavnog grada Francuske srušio dosadašnji rekord maratona u Parizu, koji je 2012. postavio Kenijac Stenli Vivot (2:05,10 sata).

"Ovo mi je prvi maraton i bilo mi je veoma teško, ali sam uspio da ostvarim rezultat koji sam planirao. Poslije 25 kilometara odlučio sam da povučem i krenem sam naprijed, što se ispostavilo kao odličan potez", rekao je Bekele.

Etiopljanin je jedan od najboljih dugoprugaša svih vremena. On je 2004. godine na Olimpijskim igrama u Atini osvojio zlatnu medalju u trci na 10.000 metara, a onda je četiri godine kasnije u Pekingu uspio opet da trijumfuje na 10 kilometara, ali i na duplo kraćoj dionici. Bio je prvi atletičar koji je to učinio na istim Olimpijskim igrama.

Tridesetjednogodišnji Bekele u karijeri je osvojio pet zlatnih odličja na Svjetskim šampionatima, jedno na istom takmičenju u dvorani, dve najsjajnije medalje na prvenstvima Afrike, dok je na planetarnim šampionatima u krosu pobijedio čak 11 puta.

Trostruki olimpijski šampion u Parizu je napravio veliki podvig, iako u prvoj mataronskoj trci nije "skinuo" svjetski rekord Kenijca Vilsona Kipsanga, koji iznosi 2:03,23 sata, ostvaren 2013. u Berlinu.

Na Pariskom maratonu drugo mjesto ostvario je Bekelin zemljak Getačev Nagari Terfa, a treći je bio dosadašnji rekorder, Kenijac Stenli Vivot.

(MONDO, Foto: Guliver/Getty images/Martin Rose )

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC