• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sena nije poginuo uzalud"

Brojni navijači, porodica i vozači Formule jedan prisustvovali su ceremoniji povodom godišnjice smrti trostrukog šampiona svijeta.

Legendarni Ajrton Sena poginuo je u 35. godini, prvog maja 1994, tokom Gran prija San Marina u Imoli.

Ceremonija, kojom je obilježeno 20 godina od smrti brazilskog vozača, održana je na krivini Tamburelo, gdje je Sena udario u zid od cementa, pri brzini od oko 235 kilometara na sat.

Svi prisutni utihnuli su tačno u 14.17 časova, među njima Gerhard Berger, Senin timski kolega iz Meklarena, kao i aktuelni vozači Ferarija, Fernando Alonso i Kimi Raikonen.

"Mislim da se svi slažemo da je on bio najbolji vozač svih vremena. Čak i kada je povod tužan, svi smo srećni što smo ovdje i što se sjećamo Ajrtona", rekao je Berger i dobio buran aplauz.

Alonso, osvajač dvije titule prvaka Formule jedan, imao je 12 godina kada je Sena poginuo.

"Mnogima od nas je bio idol. Nikada nisam imao priliku da ga upoznam, ali vidim da ga mnogi mladi poštuju, tako da je njegov uticaj i dalje veliki", rekao je Španac.

Među članovima njegove porodice bila je i nećakinja Paula, koja je bila impresionirana brojem okupljenih.

"Znači mi to što je nekako dolazio do ljudskih srca, svojom karijerom i svojim karakterom. Osjećam da je živ u srcima ljudi, čak i poslije ovoliko vremena i to je predivno".

Organizator Ecio Zermijani rekao je da nije očekivao da dođe baš ovoliko ljudi, pošto je vjerovao da Senina smrt polako pada u zaborav.

"Ali, kada sam jutros vidio da je kolona vozila duža nego kada je ovdje trka, bilo mi je jasno da je ovo sada Velika nagrada sjećanja... Mnogo toga se poboljšalo kada je u pitanju bezbjednost na trkama, tako da Ajrton nije poginuo uzalud", naveo je Zermijani.

Istovremeno je u Imoli odata počast i Austrijancu Rolandu Racenbergeru, koji je poginuo dan prije brazilskog asa, tokom kvalifikacija.

Zanimljivo je da je u Seninom bolidu poslije nesreće pronađena austrijska zastava, koju je u čast nastradalog kolege planirao da razvije poslije prolaska kroz cilj...

(MONDO, Foto: Guliver/Getty images/Pascal Rondeau)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC