• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FOTO: Humani Nole i UNICEF djeci Srbije...

Dječica iz Zvečanske bila su oduševljena kada im je u goste došao Novak Đoković. Pogledajte fotke...

Najbolji srpski teniser Novak Đoković i direktor kancelarije UNICEF-a u Beogradu Mišel Sen-Lo posjetili su danas Centar za zaštitu odojčadi, djece i omladine u Zvečanskoj ulici i razgovarali sa porodicama koje su primaoci usluge "Porodični saradnik", zajedničkog projekta fondacije "Novak Đoković" i UNICEF-a.

Ovaj projekat primjenjuje se u 120 porodica iz Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada, a dvije porodice sa kojima su se sastali Đoković i Sen-Lo dio su grupe od 34 koliko je trenutno projektom obuhvaćeno u Beogradu.

Đoković je ovom prilikom istakao da je podrška i pomoć porodicama, koje su posebno ugrožene u ovako teškim ekonomskim uslovima, izuzetno važna i da je veoma ponosan na prve rezultate usluge "Porodični saradnik".



"U razgovoru sa porodicama koje primaju ovu uslugu čuo sam koliko im je ona pomogla, ojačala ih i smanjila izazove da njihova djeca napuste dom i budu izmještena u neku instituciju. Iz svog primjera znam koliko je važno da porodica bude jaka, jedinstvena, jer je meni podrška moje porodice bila ključna za lični razvoj i postizanje ciljeva", izjavio je Đoković.

On je dodao da su UNICEF i Ministarstvo za socijalnu politiku učinili veliku stvar kada su osmislili i pokrenuli ovaj projekat.



"Mi mi smo vrlo ponosni što smo partneri. Ako 400 porodica i 1.000 djece, koliko je u planu da bude obuhvaćeno projektom, izađu jače, prebrode krize i ostanu na okupu, bice to velika stvar za cijelo društvo", poručio je Đoković, koji je i nacionalni ambasador UNICEF- a.

Obje porodice sa kojim su danas razgovarali Đoković i Sen-Lo imale su kompleksne izazove i poteškoće, kako materijalne, zdravstvene, tako i ukupnom funkcionisanju zbog čega su djeca povremeno bila izmještana u institucije.

Oni su ocijenili da je usluga "Porodični saradnik" značajno poboljšala njihove odnose i unaprijedila funkcionisanje. Direktor UNICEF-a Sen-Lo istakao je da je roditeljstvo jedna od najvažnijih odgovornosti koje imamo u životu.



"Ipak, roditelji još uvijek ne dobijaju adekvatnu podršku. Ova usluga pomaže roditeljima da bolje obavljaju svoj posao i da svojoj djeci obezbijede porodično okruženje u kom mogu da dostignu svoj puni potencijal. Globalno, saradnja sa privatnim fondacijama je veoma bitna za UNICEF. Ovdje u Srbiji smo jako ponosni što je fondacija 'Novak Đoković' naš partner u pružanju podrške Vladinim naporima da zaustavi smještanje djece u ustanove, kao i da razvije usluge za porodice u riziku", naglasio je Sen-Lo.



Cilj ovog potpuno novog i inovativnog programa je spriječavanje izmještanja djece iz prirodnih porodica, odnosno, njihovo osnaživanje kako bi se lakše nosile sa kriznim situacijama i pružile svojoj djeci brižno, bezbjedno i stimulativno okruženje.

Projekat se u potpunosti primjenjuje od kraja septembra, kada je i završena kompletna obuka svih članova stručnog tima - ukupno ih je 16 (po četiri u svakom gradu), odnosno kada su Centri za socijalni rad počeli sa obilaskom porodica.

Pogledajte foto-galeriju.

(MONDO, foto: Fondacija Novak Đoković)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC