• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" idu na rukometni Mundijal!

Autor mondo.ba

Rukometaši Bosne i Hercegovine izborili su plasman na Svjetsko prvenstvo 2015. godine u Kataru. U revanšu baraža u Rejkjaviku uspjeli su da odole Islanđanima - 29:29 (10:15).

 "Zmajevi" idu na rukometni Mundijal! Izvor: MONDO/Samir Cacan

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Iako su "zmajevi" imali pet golova prednosti poslije prvih 30 minuta utakmice sa Islandom, domaćin je u nedjelju uveče uspio već u prvom dijelu drugog poluvremena da se vrati u utakmicu, ali ne i potpuno prelomi meč.

Hrabrom igrom je podmlađeni sastav BiH uspio da odoli i remijem osigura istorijski plasman u Katar.

Izabranici Dragana Markovića su fantastično odigrali prvo poluvrijeme i više nego zasluženo stekli pet pogodaka prednosti, koje su uz "minimalac" iz sarajevske "Skenderije" (33:32), dale velike šanse da se po prvi put nađu na jednom velikom rukometnom takmičenju.

Čak pet puta baraž je za rukometne "zmajeve" bio nesrećan, a u ovom šestom je Fortuna u finišu bila na strani BiH.

Markovićev tim je od samog početka nametnuo svoj ritam i stekao vođstvo koje nijednom nije prešlo na stranu domaćina.

Jedino izjednačenje osim onog početnog, Islanđani su izborili u osmom minutu kada je bilo 3:3 i od tog trenutka, "zmajevi" su konstatno držali prednost u rasponu od dva do pet pogodaka.

Međutim, iskusniji domaćin je u prvih 15 minuta drugog poluvremena strpljivom igrom i zahvaljujući sjajnom golmanu Gustafsonu, koji je sakupio 17 odbrana, uspio da se vrati u utakmicu i stigne do izjednačenja na 22:22.

BiH je prvi put na utakmici bila u rezultatskom zaostatku u 50. minutu (25:24), ali je sa sedam metara Dejan Malinović najprije promašio, a onda iz popravnog uspio da pogodi islandsku mrežu i ponovo vrati egal.

Jedan od prelomnih momenata meča dogodio se u 53. minutu, kada je golman Peđa Dejanović odbranio sedmerac domaćinu i podigao moral "zmajeva"…

Ali, onda su uslijedile pomalo čudne sudijske odluke. Najprije su mađarski arbitri svirali probijanje "zmajevima" i kad je uslijedila brza kontra domaćina koja je presječena, vratili su napad Islandu!

Ipak, Dejanović je ponovo odbranio "zicer" domaćinu i u narednom napadu je Duško Čelica odveo BiH do prednosti od "plus jedan" (27:26).

Poslije rezultatske klackalice prije ulaska u sami finiš, u posljednja dva minuta utakmice ušlo se sa neriješenim rezultatom 28:28. Ivan Karaćić je "bombom" osigurao novu prednost na 80 sekundi do kraja, ali je domaćin opet stvari vratio na početak (29:29).

U posljednjih 60 sekundi viđena je prava drama! Malinović je imao šut za pobjedu i plasman na Svjetsko prvenstvo, ali je promašio, ostavivši Islandu 17 sekundi da eventualnim golom osigura nastup u Kataru.

Ali, lopta je ispala Islanđanima u odlučujućem trenutku i Marković je definitivno i zvanično postao najuspješniji selektor BiH jer je poput selektora fudbalskih "zmajeva" Safeta Sušića odveo svoj tim na Mundijal!

Rukometasi BiH idu na SP
Izvor: YouTube

Najbolji u timu BiH bio je Nikola Prce sa sedam postignutih golova, jedan manje je upisao Ivan Karačić, dok je golman Benjamin Burić sakupio 12 odbrana. Kod domaćina briljirao je čuvar mreže Gustafson, ali je Islandu malo bilo i njegovih 16 zaustavljenih lopti da se nađe u završnici šampionata planete…

Ovo su imena igrača koji su odveli BiH na Mundijal: Alen, Amir, Nikola, Ivan, Duško, Ivan, Dejan, Marko, Kosta, Faruk, Senjamin, Vladimir, Muhamed, Benjamin, Peđa, Nebojša, Stefan, Igor.

Dvorana Laugardalshal u Rejkjaviku. Sudije: Čaba Dobrovic i Peter Tajok (Mađarska). Delegat: Kristijan Johansen (Farska Ostrva).

BOSNA I HERCEGOVINA: Dejanović, B. Burić, S. Burić, Vražalić, Ovčina, Čelica, Prce, Karačić, Panić, Savić, Malinović, Toromanović, Vranješ, Čakić, Bubalo. Selektor: Dragan Marković.

ISLAND: Gustavson, Peturson, Peterson, Atlason, R. Gunarson, Palmarson, Halgrimson, A. Gunarson, Sigurdson, Jonson, Gudmundson, Gudjonson, Jakobson, Svavarson, Olafson. Selektor: Aron Kristjanson.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC