• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F1: Puklo, FOTA pravi "novu Formulu 1"!

Puklo je! Bilo je pitanje vremena kada će timovima Formule 1 biti dosta nepresušnih ideja i nelogičnih poteza čelnika FIA.

 F1: Puklo, FOTA pravi "novu Formulu 1"! Izvor: MONDO

U noći između četvrtka i petka, jedan čas poslije ponoći, udruženje timova u Formuli 1, odnosno FOTA, objavila je da će od 2010. godine oformiti sopstveno takmičenje i da ono više neće biti pod patronatom FIA i njenog predsjednika Maksa Mozlija!

Ni poslednji u nizu sastanaka FIA i FOTA nije donio dogovor oko uvođenja ograničenog budžeta za sve timove, koji prema mišljenju Svjetske automobilske kuće trebalo da iznosi oko 45 miliona evra, što je za većinu timova neprihvatljivo.

Zbog toga, osam od deset ekipa koje učestvuju u ovoj godini, objavilo je saopštenje da će 2010. godine oformiti samostalno takmičenje, a trebalo bi da ga čine: Ferari, Meklaren, BMW Zauber, Tojota, Red Bul, Toro Roso, Reno i Bron GP.

Među njima nema Vilijamsa i Fors Indije. Ta dva tima jedina su, u međuvremenu, podnijela akreditacije u FIA za sezonu 2010, a rok ističe u petak, 19. juna.

U saopštenju FOTA navodi se i to da "selari kep", odnosno ograničeni budžet, nije jedini razlog raskida sa Mozlijem i vlasnikom marketinških prava nad Formulom 1, Bernijem Eklstonom. Problem postoji i oko raspodjele prihoda, upravljanja takmičenjem, određivanjem i mijenjanjem pravila... Trenutno stanje je takvo da se timovi učesnici ni ne konsultuju kada se mijenjaju propozicije.

To FOTA, koja je oformljena prošlog septembra, više nije željela da trpi. Udruženje ističe da je od svog formiranja učinila ubjedljivo najviše na smanjenju troškova u istoriji moto-sporta i da su se timovi zbog toga odrekli mnogih beneficija.

Ali, da je akcija bila potpuno jednostrana i da druga strana nije "mrdnula prstom" da to pomogne, već je tražila da se ide dalje i dalje...

"Želje većine timova su ignorisane. Takođe, dok smo se mi prilagođavali novim pravilima, vlasnik komercijalnih prava zadržao je za sebe desetine miliona dolara, po pravilima koja su važila 2006. godine. Uprkos ovom nekopromisnom okruženju, FOTA je djelimično prihvatila nove uslove", podsjećaju timovi u svom saopštenju, da su se složili oko uvođenja "selari kepa", ali da su tražili rok do 2012. godine, kako bi se postepeno prilagodili.

I na to odgovor FIA bio je - ne.

"Poslije toga postalo je jasno da timovi ne mogu da nastave da prave kompromise na račun vrijednosti sporta. Odlučili smo da oformimo svoje, samostalno takmičenje od 2010. godine", dodaje se u saopštenju, uz dodatak da će novi Šampionat biti transparentniji, da se pravila neće mijenjati iz dana u dan, da će se raditi na ohrabrenju novih učesnika i da će se slušati želje navijača.

"Svi najbolji vozači, najpoznatije zvijezde, brendovi, sponzori, promoteri i kompanije koje su istorijski naklonjene takmičenju, prikloniće se novom takmičenju", podvlači se u saopštenju.

Formula 1 drugo je kultno takmičenje koje će doživjeti otcjepljenje od matične asocijacije. Slično su postupili najbolji košarkaški timovi Evrope, koji su se osamostalili od FIBA i formirali ULEB. Već u prvom izdanju, ULEB Evroliga dobila je primat nad FIBA i takmičenjem Suproliga, a do danas, ULEB šampioni Evrope vode se kao zvanični.

FIA je saopštila da će se u sezoni 2010, u Formuli 1, takmičiti Vilijams, Fors Indija, US F1, Kampos i Manor, ali i da se očekuje prijavljivanje još timova, sve do broja 13.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC