• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VIMBLDON: Federeru titula donosi i prvo mjesto

Ukoliko osvoji Vimbldon Rodžer Federer će ponovo biti najbolji teniser na svijetu.

 VIMBLDON: Federeru titula donosi i prvo mjesto  Izvor: MONDO


Rodžer Federer će povratiti prvo mjesto na ATP listi samo ukoliko osvoji titulu na Vimbldonu, koja bi mu bila šesta u karijeri u Londonu, a rekordna 15. na svim gren slem turnirma.

Sličnu mogućnost Švajcarac je imao i prije odluke prvog igrača svijeta i zvaničnog šampiona Vimbldona, Rafaela Nadala da se povuče zbog problema sa koljenima, ali je tada morao da računa i na loš plasman Španca, odnosno gubitak većeg dijela od 2.000 bodova, koliko je Rafa morao da brani.

Odlukom da se povuče, automatski je izgubio svih 2.000 bodova i prvog ponedeljka poslije finala Vimbldona imaće svega 10.735 bodova na ATP listi.

S druge strane i Federer brani 1.400 bodova za finale prošle sezone i ostaće na sadašnjih 10.620 samo ukoliko ponovo stigne do finala. Drugim riječima, osvojiće bodove isključivo osvajanjem titule... Tada bi se FedEx vratio na čelo ATP liste, gdje se nalazio rekordnih 237 nedelja, prije nego što ga je uoči Olimpijskih igara u Pekingu, Nadal skinuo sa trona.

Nadal je rasipanje poena počeo na Rolan Garosu, kada je ispao u osmini finala od Robina Soderlinga. Prije drugog gren slema u sezoni, razlika između Nadala i Federera bila je 4.490 bodova, ali je Švajcarac na najbolji način iskoristio Rafin pad u Parizu i osvajanjem jedine GS titule koja mu je nedostajala prišao na svega 2.115 bodova u nedelji pred Vimbldon.

Obojica tenisera nisu branila titule iz 2008. godine prošle nedelje, kada su igrani turniri u Kvinsu (Nadal) i Haleu (Federer). Španac je pokušavao da se oporavi od povrede i spremi za Vimbldon, dok je Federer organizatorima Halea rekao da je emotivno ispražnjen poslije Frenč Opena, tako da su ostali bez po 250 bodova.


Đoković može najviše da "zaradi"

Ipak, ne bi trebalo zaboraviti ni to da bi Federer kiksom vrlo lako mogao da izgubi drugo mjesto na svijetu!

Endi Marej, poslije osvajanja Kvinsa na travi, ima 9.230 bodova, a prošle sezone eliminisan je u četvrtfinalu Vimbldona od Nadala, tako da brani znatno manji broj bodova. Pored toga, Škotu se kao na dlanu otvorio žrijeb poslije Nadalovog odustajanja i najteži protivnici do polufinala mogu da mu budu eventualno Marat Safin i Žil Simon.

Nadal kao prvi i Marej kao treći nosilac bili su u gornjoj polivini žrijeba, dok su drugi Federer i četvrti Novak Đoković u donjoj. Rafinim povlačenjem ostalo je upražnjeno prvo mjesto, a popunio ga je peti nosilac Huan Martin Del Potro, tako da će on biti potencijalni protivnik Mareju u polufinalu. Ukoliko do tamo Argentinac dođe, jer nije sjajan na travi.

Polovina žrijeba u kojoj su Federer i Đoković nije trpila znatne izmjene i oni će imati jednako komplikovan posao do potencijalnog međusobnog duela u polufinalu.

Del Potro je zamijenio Nadala u žrijebu, (13) Džejms Blejk zamijenio je Del Potra, (33) Nikolas Kifer zamijenio je Blejka, a laki luzer iz kvalifikacija, Brazilac Tijago Alveš dobio je priliku da se oproba u glavnom žrijebu na mjestu Kifera. Tako je organizator popunio rupe, ali teško da će bilo šta nadomjestiti neigranje šampiona, što se dogodilo samo jednom u posljednjih 35 godina i to Goranu Ivaniševiću.

Šansu da se približi vodećem triju na ATP listi vidi i Đoković, koji je prošle sezone doživio neprijatan poraz već u drugom kolu od Safina. Beograđanin bi mogao najviše da profitira poslije 123. Vimbldona, ali neće moći da ugrozi poredak vodećih na listi, jer ima svega 7.860 bodova ove nedelje.

Priča o bodovima uvijek je aktuelna, međutim mnogo dugotrajnija informacija u tenisu je broj gren slem i ATP titula. Uostalom, ko se danas sjeća koji je na ATP listi bio Pit Sampras kada je osvajao Vimldon, Andre Agasi kada je dizao trofej na US Openu, Stefan Edberg kada je postao pobjednik Australian Opena, Ivan Lend kada je slušao himnu Čehoslovačke na Rolan Garosu?

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC