• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VIMBLDON: Kralj se vratio!

Rodžer Federer uspio je poslije četiri sata i 16 minuta borbe sa Endijem Rodikom da vrati izgubljenu krunu na Vimbldonu i postane najbolji ikada.

 VIMBLDON: Kralj se vratio!  Izvor: MONDO

Vratio se! I to kako... Istog dana kada je povratio najdražu titulu, vimbldonsku, ponovo je postao prvi igrač svijeta i, najvažnije - najtrofejniji teniser u istoriji igre, kada su gren slem titule u pitanju.

Ah, da... Radi se o Rodžeru Federeru!

Četiri sata i 16 minuta trajalo je 123. finale Vimbldona, a Švajcarac je uspio da osvoji šestu titulu na najprestižnijem turniru na svijetu i pobijedi Amerikanca Endija Rodika tako što je PRVI BREJK napravio u 77. gemu, ujedno i posljednjem na meču - 3:2 (5:7, 7:6, 7:6, 3:6, 16:14)!

Premotavaće se ovo finale godinama... A, ostaće ubilježeno i po najdužem setu u predugoj istoriji Vimbldona. Petom setu, u kojem je neko morao da napravi brejk i to je bio Rodžer Federer. Mirisalo je na takav ishod još negdje od 9:9, jer se vidjelo da Rodik gubi snagu i da apsolutno sve u njegovoj igri počinje da zavisi od servisa.

Dan pošto je Švajcarac svrgnuo rekord Pita Samprasa od 14 gren slem titula i osvojio 15. u karijeri, on će se vratiti na prvo mjesto ATP liste, na kojoj je do avgusta 2008. godine proveo rekordnih 237 nedelja u svojstvu prvog igrača svijeta.

Šteta što tu čast nije stekao pobjedom u finalu protiv, do nedelje aktuelnog šampiona i prvog igrača svijeta, Rafaela Nadala, ali istina je i ta da je Rodik priredio Federeru podjednak broj nevolja koji je Švajcarac navikao da doživljava od Rafe.

Potpuno je suvišno prepričavati kretanje rezultata finalnog meča, niti se pozivati na statistiku. Uostalom, dvije srpske televizije prenosile su ga uživo, ali jedan momenat bitno je uticao na ishod.


Bio je to taj-brejk drugog seta, u kojem je Endi Rodik imao četiri uzastopne set lopte za vođstvo od 2:0. Nekako nije uspio!

Koliko je leden, Rodžer je tada pokazao, a koliko je neobuzdan, Endi je tada dokazao.

Federer je osvojio osam uzastopnih poena i osvojio set sa 8:6 u taj-brejku, što mu je pružilo slamku spasa u finalu. Uhvatio se čvrsto i ispisao istoriju.


A, lako je mogao da bude žrtva atmosfere, koja je bila potpuno podređena njegovom liku i djelu i očekivanja da će Rodik samo glumiti rivala u finalu, pred očima kraljevske porodice i najvećih legendi tenisa, među kojima je bio i Pit Sampras. Uz to, sašivena trenerka sa zlatnim rubovima i izvezenim brojem 15 na njoj...

Da je Rodik poslao bekend volej u teren i poveo sa 2:0, teško da bi se Rodžer od toga oporavio, iako nije malo puta u karijeri stizao takvu prednost.

Zašto?

Zato što je Amerikanac igrao dovoljno dobro da ga pobijedi i poslije dramatičnog raspleta drugog seta, koji ga je u trenutku šokirao i zbog čega je istrčao sa terena da se sredi u hodniku. Sabrao se i uslijedili su sati divnog tenisa, u kojem je na kraju Rodik platio cijenu utroška nadljuskih napora u izvođenje servisa, na kojem je bazirao igru.

Koliko je to dobro radio, govori podatak da je Federer došao u situaciju da igra peti set, bez da je napravio brejk!!!

Ali, nijedna energija nije nepotrošna, pa ni Rodikova. Kako mu je servis slabio, tako mu je igra bila ranjivija, a Federer obožava da osjeti krv... Švajcarac je iskoristio tek sedmu brejk loptu, ujedno i prvu meč loptu, poslije čega Rodik nije mogao da sakrije suze.

Ej-Rod je igrao treće vimbldonsko finale protiv Federera, doživio treći poraz, ali nikad nije bio bliži da dođe do najbitnijeg trofeja u tenisu. Ostao je na jednoj gren slem tituli i lagano će njegova igra otići u zaborav, a vječno će pisati da je Rodžer Federer osvojio šest titula na Vimbldonu u sedam godina.

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC