• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federer: Igraću još mnogo godina!

"Ovo ne znači da ću prestati. Uživam u tenisu i igraću još mnogo godina. Vratiću se ovdje i igrati Vimbldon i u budućnosti", poručio je Federer.

 Federer: Igraću još mnogo godina! Izvor: MONDO

Rodžer Federer se očigledno dobro isplakao poslije poraza u finalu Australian Opena, trećem uzastopnom gren slem finalu u kojem ga je savladao Rafael Nadal.

Nekoliko mjeseci kasnije, doživio je da drugi plaču pored njega, dok on podiže pehare na najbitnijim turnirima.

Švajcarac je, mjesec dana poslije osvajanja prvog Rolan Garosa u karijeri, došao do 15. gren slem trofeja, šestog u sedam godina na Vimbldonu. Federer je pobijedio Endija Rodika u finalu 123. Vimbldona i tako postao najtrofejniji teniser svih vremena.

Takođe, povratio je prvo mjesto na ATP listi, na kojem je do avgusta prošle godine proveo rekordnih 237 nedelja. Iako je sve ovo učinio u odsustvu povrijeđenog Rafaela Nadala, niko mu ne može osporiti uspjehe.

U danu u kojem je prevazišao legendarnog Pita Samprasa po broju GS titula, Federer je poručio:

"Ne mogu da kažem da je ovo cilj koji sam sebi postavio kao dječak, ali isto tako, nikada nisam igrao tenis da bih oborio sve rekorde. Tako i ovo danas ne znači da ću prestati da igram. Uživam u tenisu i igraću još mnogo godina. Vratiću se ovdje i igrati Vimbldon i u budućnosti", rekao je šampion i najavio da će ugroziti još jedan Samprasov rekord od sedam vimbldonskih titula.


Veliki Sampras mogao je samo da čestita Federeru, kojeg kako kaže "u svojoj knjizi", smatra najboljim svih vremena.

"Pokazao je još jednom kakav je igrač i koliko je čvrst i staložen. Zaslužio je sve što mu se dogodilo i siguran sam da će otići dalje, do 17, 18... Možda i 19 titula", rekao je Sampras poslije duela.


Meč je posmatrao još jedan veliki šampion, Bjorn Borg, a Šveđanin je isključivi krivac što Federer ovog, 5. jula 2009. godine nije jurio neke njegove rekorde. Borg se od tenisa oprostio već u 25. godini sa 11 gren slem titula, od čega je šest osvojio na Rolan Garosu, a pet na Vimbldonu. Na Australian Open putovao je samo jednom u životu, jer mu je bilo daleko, a US Open igrao je pred kraj karijere i četiri puta stizao do finala.

Hladni Šveđanin nije strčao do reportera da prokomentariše Federerov uspjeh, ali će vjerovatno uskoro morati da odgovori na to pitanje.

I Borg je bio svjedok aplauza koji je dobio poraženi finalista Vimbldona. Publika je Rodika poslije meča pozdravila jednako glasno kao i Federera.


Tenis je u nedelju bio okrutan prema njemu. Bio je tako blizu pobjede, ali... Kroz suze rekao je da je srećan!

"Jedan sam od rijetkih ljudi koji su doživjeli da stoje ovde pred vama i srećan sam što sam dobio ovakve ovacije. Čestitam Rodžeru, on je veliki šampion i zaslužio je sve što mu se dogodilo u životu", rekao je Rodik poslije 19. poraza u 21. meču sa Švajcarcem!

"Uradio sam sve što sam mogao, pokušao baš sve, ali... Izvini, Pit", tražio je Rodik pogledom Pita Samprasa i dobio nove ovacije sa tribina za dozu humora u trenutku kada mu se cio svijet srušio pred očima i kada je vjerovatno još razmišljao o taj-brejku drugog seta i četiri uzastopne lopte za vođstvo od 2:0.

"Bilo je zadovoljstvo igrati pred ovakvim šampionima, a ja se i dalje nadam da će moje ime biti upisano jednog dana među njima. Vratiću se ovde i pokušati da osvojim ovaj turnir", rekao je Rodik, koji je u karijeri osvojio jedan US Open.


Potom mu se obratio Federer.

"Nemoj biti previše tužan. Ja sam tako prošle sezone tugovao na ovom terenu", rekao je Federer i podsjetio Rodika na dan kada mu je Rafael Nadal oteo najdraži trofej iz ruku, poslije epskog finala u, takođe pet setova.

"Ali, ti si tada već imao pet osvojenih titula", nadovezao se kratko Rodik.

"Ti ćeš se vratiti i ti ćeš jednog dana osvojiti titulu ovde", odgovorio mu je Federer i rekao: "Neko je morao da izgubi, a ja sam bio srećniji".

Na pitanje, kako se osjeća kada mu se trofej vratio u ruke, Rodžer je rekao:

"Pomalo smiješno..."

"Bio je to lud meč, sa nevjerovatnim krajem. Na kraju mi se zavrtilo u glavi".

Federer se potom obratio Pitu Samprasu.

"Pite, hvala što si došao. Znam da je dugačak put. Ti si čovjek za pamćenje i zadovoljstvo je igrati pred tobom i ostalim legendama".

Pored Samprasa i Borga, na tribinama je bio i Džon Mekenro, Boris Beker, Martina Navratilova, kao i mnoge druge slavne ličnosti iz svijeta sporta, muzike, filma, politike, umjetnosti...

Kako je ponovo biti Broj 1?

"Lijepo je imati to ime pored sebe, ali Rafe nema ovde. Ipak, povrede su dio sporta i svi znamo da je Rafa jedan od najvećih igrača, kao i da je još sa nama", podsjetio je Federer da borba sa Nadalom tek predstoji.

On se izvinio supruzi Mirki, zbog stresa koji joj je nanio. Mirka se nalazi u poznoj trudnoći, tako da Rodžer uskoro očekuje i najvrijednije trofeje u životu!

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC