• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hamilton ili Rozberg, za titulu i slavu!

Autor mondo.rs

Ovog vikenda u Abu Dabiju se vozi poslednja trka šampionata Formule 1 za 2014. "Caka" je u duplom bodovanju.

Luis Hamilton pobedio je u 10 od 18 trka sezone na izmaku, do Gran prija Brazila pre dve nedelje nalazio se u seriji od pet pobeda, ali je Niko Rozberg uspeo da ostane u konkurenciji za titulu, uoči konačnog obračuna u Abu Dabiju (nedelja, 14.00).

Vozači Mercedesa ove godine su preuzeli dominantnu ulogu Red Bulovih Sebastijana Fetela i Marka Vebera. Prva dva mesta u generalnom plasmanu zauzimaju još od druge trke u Maleziji (Hamilton je na premijeri u Australiji odustao zbog kvara na motoru).

Britanac je definitivno preuzeo lidersku poziciju posle trijumfa u Singapuru, kada je imao 241, a Rozberg 238 bodova.

Hamilton je potom bio najbrži i u Japanu, Rusiji i SAD, ali ga je kolega iz tima pratio u stopu i sa tri druga mesta (od ukupno 10!) zadržao titulu u svom domašaju - 316:292.

Zatim je slavio na Interlagosu, čime je pred odlučujuću trku smanjio zaostatak na 17 bodova - 334:317.

Trećeplasirani Danijel Rikardo iz Red Bula je daleko iza, sa 214 bodova, uključujući tri osvojena gran prija (Kanada, Mađarska, Belgija), što je razlog za zadovoljstvo 25-godišnjeg Australijanca.

Da FIA nije promenila pravila i da je ovo 2013, ili bilo koja prethodna godina, Hamiltonu bi za osvajanje titule bilo dovoljno i šesto mesto u nedelju popodne.

Međutim, svi bodovi osvojeni na stazi Jas Marina množiće se sa dva (pobeda 50, drugo mesto 36, treće 30, četvrto 24, peto 20, šesto 16, sedmo 12...) zbog čega Rozbergovih "minus 17" u praksi može da bude samo "minus 9"!

Jer, Hamilton će u slučaju pobede direktnog konkurenta morati da bude drugi! Ako završi trku na trećem mestu, ili niže, prvak sveta postaće Nemac finskog porekla - prvi put u karijeri.

Luis Hamilton, koji ima jednu titulu, iz 2008. godine, u aktuelnom šampionatu je bio treći na uzastopnim trkama u Nemačkoj i Mađarskoj, sredinom sezone. Nije završio tri trke, poslednju u Belgiji, odmah nakon pomenuta dva treća mesta (Mercedes je ostvario čak 11 "1-2" finiša)...

Sve što je uradio daje mu razlog za optimizam, a formu je potvrdio u petak, kada je na oba treninga zabeležio najbolja vremena, ispred Rozberga. Ako još u subotu zauzme "pol poziciju", realnost je da samo žestok peh na trci može da premesti slavljeničku bocu šampanjca u tuđe ruke.

"Došao sam ovde da pobedim, tako da nema nikakve razlike u odnosu na druge trke. Ne osećam poseban pritisak. Pripremao sam se za ovo kroz 20 godina trkanja", izjavio je Hamilton.

On i Rozberg rođeni su iste godine - 1985. Hamilton je šest meseci stariji.

Rozberg je u F1 ušao godinu dana ranije (2006), ali je na prvu pobedu čekao do 2012, kada je trijumfovao u Šangaju.

Britanac je znatno uspešniji u svim parametrima - titulama (1:0), pobedama (32:8), podijumima (jedno od prva tri mesta - 69:26), osvojenim "pol pozicijama" (38:14) i bodovima (1.436:887,5).

Hamilton je počeo u Meklarenu (2007-2012) i onda se pridružio Rozbergu, koji je posle četiri sezone u Vilijamsu potpisao za Mercedes uoči šampionata 2010.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC