• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federer preslišao Đokovića!

Autor mondo.rs

Švajcarac je ove subote bio bolji i konkretniji, osvojio je sedmu titulu u Dubaiju i povećao prednost nad Đokovićem na tri pobede!

Stariji jeste, star nije!

Rodžer Federer bio je bolji, konkretniji i staloženiji rival u 37. okršaju sa našim Novakom Đokovićem, u kojem je za 84 minuta sjajnog tenisa u Dubaiju uspeo da odbrani titulu, tačnije osvojio sedmu na tom mestu, što će mu doneti 505.000 dolara.

Drugi protiv prvog na svetu - 6:3, 7:5!

Prošle godine, na istom mestu, Đoković je imao priliku da se prvi put u karijeri izjednači sa šest godina starijim rivalom po broju pobeda u međusobnim okršajima, ali je to polufinale pripalo Švajcarcu, koji je u međuvremenu, računajući i današnji meč, pobegao Srbinu na tri pobede - 20:17!

ĐOKOVIĆ: IGRAO JE SJAJNO! FEDERER: SAMO TAKO MOGU DA GA POBEDIM

U čemu je danas bila razlika? Kao i obično, u ovom velikom teniskom rivalstvu i ovog puta pobedio je onaj ko je bolje igrao ključne poene.

Federer je iskoristio dve od dve brejk lopte, obe u finišu prvog i drugog seta, dok Đoković nije uzeo nijednu od sedam koje je imao, računajući i onu kada je 33-godišnji teniser servirao za 84. titulu u karijeri, pri rezultatu 6:3, 6:5.

Pre toga, Đoković je dva puta propuštao po dve vezane brejk lopte za vođstvo od 5:3 u drugom setu, kasnije i izjednačenje u setovima, tj. 6:4, a vrhunac Novakove promenljive igre i nedovoljne koncentracije bio je 11. gem drugog seta, kada je svetski "Broj 1" imao 40:0 za 6:5, ali je izgubio ŠEST poena u nizu, doživeo drugi brejk na meču i potom izgubio dramatičan naredni gem, ujedno i meč.

Federer je tada gubio 0:30, pa stigao do 40:30, kada je prvu meč loptu ispustio duplom greškom. Đoković je dobio i naredni poen, pa je imao brejk šansu u igri na "djus", međutim... Novi as Federera vratio je stvari u egal, a onda je Švajcarac primenio taktiku koje se držao tokom celog susreta, skratio je poen, izašao na mrežu i zabeležio jubilarnu, 20. pobedu nad 27-godišnjim Beograđaninom.

Tokom ovog finala, Federer je odservirao 9.000. as u karijeri.

NAJAVA:

Novak Đoković i Rodžer Federer osvojili su deset od poslednjih 12 titula na ATP turniru u Dubaiju, koji ove sezone teniserima poklanja 2,5 miliona dolara, od čega će šampionu pripasti 505.000.

U toku je čak 37. okršaj dvojice velikih tenisera, trenutno prvog i drugog na planetu, u kom Đoković ima priliku da osvoji jubilarnu, 50. ATP titulu i smanji na 18:19 u mečevima sa najtrofejnijim teniserom svih vremena.

Prošle sezone, na istom mestu, Federer je pobedio Đokovića rezultatom 3:6, 6:3, 6:2 i sprečio našeg asa da prvi put od kada su počeli međusobno da se "trebe" izjednači u međusobnom skoru. Federer je kasnije pobedio Tomaša Berdiha u finalu, tako da danas brani 500 ATP poena, dok je Đoković svojih 180 već odbranio, zaradio još 120 plasmanom u finale, a ima priliku da uzme i dodatnih 200 za titulu.

Trenutna razlika između prvog i drugog na listi je: 13.045 - 9.205 u korist šest godina mlađeg, Novaka.

Đoković je u polufinalu pobedio Berdiha u tri seta, dok se Federer poigrao sa Bornom Čorićem iz Hrvatske za sat vremena.

PRVI SET:

Đoković se u prvom servis gemu sreo sa neprijatnih 30:30, ali je sigurno dovršio posao za 1:1 i onda imao dve brejk lopte da već u drugom navratu uzme rivalu servis.

Međutim, prema navici, 33-godišnji as odservirao je dva odlična servisa i izborio "djus" u kom se bolje snašao u kratkim razmenama za 1:2.

Đoković je u drugom i u trećem servis gemu morao da se snalazi na 30:30, ali Federer nije imao brejk loptu. Malo je nedostajalo da Đoković treći put bude u situaciji da oduzme rivalu servis, međutim pri rezultatu 3:3 Švajcarac je pogodio dva vinera u "djus" situaciji i nastavio da diktira tempo u prvom setu - 3:4.

Tri puta se Đoković snalazio na 30:30, četvrti put nije. Odigrao je kratku loptu, pozvao rivala na mrežu i izgubio poen, za prvu Federerovu brejk loptu na meču, koju je branilac titule iskoristio u razmeni u kojoj je isforsirao Đokovićev bekhend u aut - 3:5.

Federer će servirati za set.

Sigurnim servisima, Federer je stigao do dve vezane set lopte, prvu nije iskoristio jer je Đoković vratio sjajan ritern, posle kog je usledio viner, ali drugu jeste - posle 37 minuta igre šampion je stekao prednost, izazivač mora da uzvrati - 3:6, 0:1.

STATISTIKA: Poslednji put u igri na dva dobijena, Đoković je okrenuo protiv Federera prošle godine u Indijan Velsu, kada je u finalu bilo 3:6, 6:3, 7:6, ali je potom Švajcarac dva puta rešavao meč u dva seta kada bi prvi poveo - 7:5, 6:2 u polufinalu Monte Karla i 6:4, 6:4 u polufinalu Šangaja.

DRUGI SET:

Sada je Novak prvi servirao u setu i prvi poveo. Imao je 40:15 i iskoristio drugu gem loptu posle odličnog slajs servisa koji je izbacio Švajcarca iz polja, ali je Federer nekako uzvratio u narednom gemu. Rutinski je stigao do 40:0, potom bio kažnjen za dva isiljena izlaska na mrežu, ali kada nije mogao u razmenama da završi stvar, uradio je to 8.999. asom u karijeri.

Naredni će biti 9.000.

Ono što je bilo potrebno Novaku jeste lagano dobijen servis gem. Prvi put na meču Srbin je u četiri poena dobio svoj servis i poveo 2:1.

Federer igra odlično, diktira tempo, krati poene, izlazi na mrežu posle dobrih servisa i izbegava duge razmene. Bez mnogo problema vratio je na 2:2. Međutim, naredni gem potvrdio je i da Novak diže igru, ponovo je glatko dobio servis gem sa samo jednim izgubljenim poenom, ali ono u čemu Švajcarac uspeva jeste da drži Srbina van ritma.

I taj gem završen je Federerovim udarcima, svi su išli ili u mrežu ili u aut, što od početka meča onemogućava Đokovića da se razigra, da uđe u ritam, da počne da vezuje poene i vinere. Ono što je dobro je da on konstantno ima prednost u drugom setu i da je 3:2 trenutno.

Izvukao se Novak u sedmom gemu, koji je Federer otvorio sa dva bekhend vinera za 0:30, ali je tada naš as pokazao stabilnost, preuzeo je inicijativu i vezao četiri poena za 4:3!

Šteta! Ali, još jednom smo se uverili u psihičku snagu Federera. Imao je 15:40, Đoković je igrao sjajno u tom gemu, pogađao vinere, dobijao razmene, ali... Četiri fantastična servisa u nizu i Švajcarac se izvukao - 4:4.

Novak nije iskoristio ni treću, ni četvrtu brejk loptu na meču, prve od početka susreta. Federer jeste jednu jedinu koju je imao i vodi 1:0 u setovima, dok u drugom drži egal.

Način na koji je izgubio prethodni gem nije uznemirio Đokovića, koji je i peti gem na svoj servis u drugom setu dobio lako, brzo i efektno. Ali, potreban mu je brejk!

Uf, ovo nije dobro! Drugi put zaredom Đoković nije iskoristio dve vezane brejk lopte, koje su u međuvremenu "mutirale" u set lopte. Pri vođstvu 5:4, Novak je ponovo imao 40:15 na servis rivala, ali se Federer prvo izvukao dubokim, dubokim volej udarcem van balansa, koji je pao na liniju, a onda... Znate i sami, počeo je da pogađa servise.

Neverovatno!

Đoković je imao 40:0 za 6:5 i novu priliku za brejk, ali je izgubio ŠEST poena u nizu i sada će Federer servirati za titulu. Švajcarac je iskoristio dve od dve brejk lopte, Đoković nula od šest.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC