• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F1: Da li su reprizirali 2014. ili smo počeli?

Autor mondo.rs

U nedelju rano ujutru po našem vremenu počela je sezona 2014. u Formuli 1. Pardon, 2015...

Početak odbrane titule nije mogao da izgleda lakše za šampiona, Luisa Hamiltona.

Ako se po jutru dan poznaje, i ove sezone njegov jedini takma u borbi za trofej biće klupski kolega Niko Rozberg.

Asovi Mercedesa, kao i u najvećem broju slučajeva 2014. godine, prošli su kao prvi i drugi kroz cilj i na otvaranju nove sezone u "Albert Parku", gde je rano jutros po našem vremenu vožena Velika nagrada Australije, prva od 20 trka u kalendaru.

Treći je kroz cilj prošao četvorostruki prvak sveta, Sebastijan Fetel, koji je debitovao u Ferariju, a samo su još četvrti Felipe Masa, veteran iz Vilijamsa i debitant u bolidu Zaubera, Felipe Nasr, uspeli da prođu kroz cilj posle 58 krugova i 307.574 pređenih kilometara a da ih pobednik nije obišao za ceo krug.

Trojica pilota, Valteri Botas (Vilijams), Vil Stivens (Marusija) i Roberto Merhi (Marusija) nisu ni startovali, a čak šestorica, Kimi Raikonen (Ferari), Maks Ferštapen (Toro Roso), Romen Grožan (Lotus), Pastor Maldonado (Lotus), Danil Kvjat (Red Bul) i Kevin Magnusen (Meklaren), nisu završili trku, uglavnom zbog kvara na motorima.

Bodove su osvojili još šestoplasirani Danijel Rikardo (Red Bul), Niko Hulkenberg (Fors Indija), Markus Erikson (Zauber), Karlos Sainc (Toro Roso) i Serhio Perez (Fors Indija), a jedini koji je završio trku, a da nije uzeo ni bod je bivši svetski šampion Dženson Baton iz Meklarena, kojeg je Hamilton obišao dva puta za po ceo krug!

Prvi put od Velike nagrade Monaka 1963. godine, na startu se pojavilo 15 automobila... Botas nije mogao da startuje zbog problema sa leđima, vozači Marusije nisu imali spremne bolide i dalje, a Kvjat i Magnusen su imali problema sa bolidom na samom izlasku na startni pravac.

Trka je počela kontaktom između Maldonada i Grožana, a sve zbog toga što je Raikonen isekao Fetela, ovaj prikočio i naterao Sainca da na debiju oseti sve neprijatnosti gužve na startu... Na kraju su platili Lotusovi piloti, Maldonado i Grožan, a "mercedes" dobio besplatnu reklamu kada se na pisti pojavio ultra moderni "safety car".

Posle te frke na početku sve je nekako išlo svojim tokom, tako da možemo da naslutimo da će se opet Mercedesi boriti za titulu, dva, tri tima konkurisati za podijum, a ostali skupljati bodove i iskustvo.

Hamiltonu, dvostrukom šampionu sveta (2008, 2014) je ovo bila 34. pobeda u karijeri, koju je ostvario sa 1,3 sekunde prednosti u odnosu na Rozberga.

Naredna trka je u Maleziji, 29. marta, na pisti "Sepang".

CRTICE IZ MELBURNA:

- Šokantan početak za "renoove" motore. Dva nisu završila trku, dva su zaostajala po krug i više za najbržima. Ovo bi mogao da bude veliki problem za Red Bul i Toro Roso.

- Mehaničari očigledno nisu još uigrani. Bilo je nekoliko loše odrađenih pit stopova, usporen je značajno Karlos Sainc, a loša je bila i ekipa Ferarija, koja je Kimiju Raikonenu često oduzimala teško stečene sekunde na stazi.

- U prvoj rundi sezone nije bilo mnogo atraktivnih preticanja, štaviše teško je nabrojati jedno od kog je zastao dah. Čim Danijel Rikardo nikoga nije obišao na neverovatan način, znači da je bila dosadna trka.

- Najbolji krug trke odvezao je Sebatijan Fetel na debiju u Ferariju, u trenutku kada je Felipe Masa u Vilijamsu ušao u pit stop i otvorio mu put. Četvorostruki prvak sveta znao je da je to trenutak za osvajanje pozicija i to je na kraju napravilo razliku između trećeg i četvrtog, kad već prva dva mesta nisu bila upitna.

- Najbolju vožnju dana priredio je Zauberov pilot Felipe Nasr, koji je imao fantastičan debi. Bio je deo haosa u prvoj krivini, ali uspeo je da se sabere i pruži sjajnu vožnju, čak ni kada ga je daleko iskusniji Rikardo pritiskao u dva navrata tokom trke. Završio je kao peti, dok je Hamilton uspeo sve iza njega da obiđe za po krug.

REZULTATI:

1. Luis Hamilton (V. Britanija, Mercedes) - 1:31:54.067

2. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes) +1,360

3. Sebastijan Fetel (Nemačka, Ferari) + 34,523

4. Felipe Masa (Brazil, Vilijams) + 38,196

5. Felipe Nasr (Brazil, Zauber) + 1:35.149

6. Danijel Rikjardo (Australija, Red Bul) + jedan krug

7. Niko Hulkenberg (Nemačka, Fors Indija)

8. Markus Erikson (Švedska, Zauber)

9. Karlos Sainc Junior (Španija, Toro Roso)

10. Serhio Perez (Meksiko, Fors Indija)

PLASMAN VOZAČA:

1. Hamilton 25

2. Rozberg 18

3. Fetel 15

4. Masa 12

5. Nasr 10

PLASMAN KONSTRUKTORA:

1. Mercedes 43

2. Ferari 15

3. Zauber 14

4. Vilijams 12

5. Red Bul 8

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC