• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Kosovo u MOK je u interesu sporta”

Autor mondo.rs

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah istakao da je Kosovo primljeno u njihovo članstvo kako bi se sportistima pružila prilika da “dođu do olimpijskih sportova i Igara”.

Predsednik MOK Tomas Bah rekao je da je ta organizacija primila Kosovo u svoje članstvo na osnovu interesa i prava međunarodnog sporta i jer je želela da omogući pristup Olimpijskim igrama kosovskim sportistima.

"Međunarodni sport i MOK su autonomni i odluku su doneli na osnovu interesa međunarodnog sporta i pravila i zbog toga je MOK primio Kosovo u svoje članstvo. Takva odluka se ne zasniva na teritoriji zemlje i da li je ona članica Ujedinjenih nacija. Više od 100 zemalja je priznalo Kosovo, a to smo i mi uzeli u obzir", rekao je Bah prilikom posete Beogradu.

Govoreći o prijemu Kosova u MOK, Bah je naveo da je ta organizacija želela da pruži priliku sportistima da dođu do olimpijskih sportova i Igara, pošto "želi da vidi sport kao vid integracije bez diskriminacije".

Bah je istakao da Srbija nije imala pravo glasa prilikom odlučivanja o prijemu Kosova.

"Glasali su samo članovi MOK, ali odluku smo doneli uz konsultacije sa Olimpijskim komitetom Srbije. Te konsultacije nisu bile lake. Srbija se protivila takvoj odluci, ali je na neki način prihvatila i to oslikava duh olimpijskog sporta. Međunarodni sport i olimpijske igre postoje tek kad svi prihvate pravila MOK, a to je ono što razlikuje sport od svega ostalog jer samo u sportu imamo svetski zakon, a to je da su svi ljudi jednaki", rekao je Bah.

Predsednik OKS Vlade Divac kazao je da se razlikuju pogledi te organizacije i MOK po pitanju prijema Kosova, ali da to ne sme da bude prepreka u saradnji.

"OKS je iscrpeo sve moguće načine da utiče na odluku, ali ne smemo u drugi plan da stavljamo našu osnovnu aktivnost, a to je briga o sportistima i sprovođenje naših programa", izjavio je Divac.

Bah i visoka delegacija MOK nalazi se u jednodnevnoj poseti Beogradu tokom koje će osim sa zvaničnicima Olimpijskog komiteta Srbije održati sastanak i sa ministrom sporta Vanjom Udovičićem.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC