• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Janović: Nema druge nego u NATO i EU

Autor mondo.rs

Kapiten vaterpolo reprezentacije Crne Gore Nikola Janović otvoreno ušao u političke vode. Poslao poruku u kojoj se zalaže za ulazak Crne Gore u EU.

 Vaterplisti o EU i NATO-u Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Poput svog kolege, košarkaša Suada Šehovića, istaknuti crnogorski vaterpolista Nikola Janović podržao je političku strategiju vlasti u Crnoj Gori - želju za ulaskom u Severno-atlantsku alijansu (NATO) i Evropsku uniju.

Uporedivši to opredeljenje sa sportom, Janović je naveo da mu je sport omogućio da vidi mnoge zemlje, upozna mnoge ljude, različite kulture, da spozna bolji život, da vidi dobro organizovane klubove...

"U životu i u sportu važe isti principi. Za razvoj društva su potrebni cilj koji želiš ostvariti, plan kako da to učiniš, stabilnost i sigurnost u realizaciji, a za važne odluke su potrebne iste sposobnosti - mentalna snaga, odlučnost i sagledavanje šireg konteksta. Zato mi je logično da sportisti mogu da prenesu svoja gledanja i stavove oko nekih važnih, društvenih pitanja. Odluka koja je pred Crnom Gorom: da li se integrisati u NATO ili ući u EU se isto tako tiče mene, kao i svakog drugog građanina", napisao je Janović u svom blogu, a prenosi "Sportski žurnal".

Janović je istakao da je odrastao u vreme bolnog raspada Jugoslavije, ratova u regionu, u kojima su život izgubile mnoge nevine žrtve, u vremenu nesigurnosti i teskoba.

"Prema svim tim žrtvama osećam duboki pijetet i žalim što je do toga uopšte moralo doći. Razmišljam o korenima događaja i na koji način smo mogli to da izbegnemo. Da li smo mogli i mi da učinimo pravi potez i krenemo istim putem kojim su već tada krenule skoro sve bivše komunističke zemlje? To je put integracije u strukture NATO i EU", glasno razmišlja crnogorski vaterpolista.

Da je tako odlučeno, veruje Janović, građani Crne Gore bili bi deo jedne šire, uspešne zajednice i ne bi bili zabrinuti za svoju budućnost. Izbegli bismo rat, stradanja i žrtve.

"Ovo veštačko pitanje da li tamo pripadamo i da li je to put kojim treba da idemo bilo bi suvišno i ne bi smo ga danas postavljali. To bi, sportskim rečnikom, bila dobra strategija gde se zna cilj, kao i način na koji se on ostvaruje. Umesto toga, mi smo propustili šansu, a ovakva životna utakmica, kada se izgubi, nosi bolne i dugotrajne posledice", naglasio je.

On ističe da je svestan da "ništa nije savršeno" i da "ne postoji nijedan sistem koji besprekorno funkcioniše", da "ne postoji ekipa koja je nepobediva".

"Porazi i pobede su sastavni deo života i od toga se ne može pobeći. Razlika je u tome što pobednici u komplikovanim trenucima urade ono što je neophodno. I to urade mnogo češće od onih drugih", napisao je Janović i poručio:

"Želim da ovaj baraž odigramo bolje, da se vodimo racionalnim razlozima i da budemo mentalno spremni i dovoljno hrabri za izbor koji nije lak, ali garantuje dugoročnu sigurnost i stabilnost zemlje. Verujem da je to u interesu Crne Gore i njene budućnosti. Iskustvo država koje sam video i u kojima sam živeo to potvrđuje. Takav izbor su već učinili skoro svi Evropljani, veći broj naših suseda je takođe član NATO, a skoro svi ostali u regionu takođe žele da se priključe. Zar su svi oni na pogrešnom putu? Gledajući gde su sada i šta su postigle evropske države koje su iskoristile svoju šansu tih 80-tih i 90-tih, ne bih rekao. Kvalifikovali su se da budu članice Svetske lige. To mesto i Crnoj Gori pripada. To je odlika pobednika".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC