• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nije važno što BiH ne priznaje Kosovo"

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Selektor rukometaša Kosova Taib Kabaši ne vidi problem što Bosna i Hercegovina nije priznala nezavisnost južne srpske pokrajine.

Rukometaši Bosne i Hercegovine i Kosova igraće u istoj grupi u kvalifikacijama za baraž za plasman na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2017. godine. U Grupi „1“, zajedno sa Kosovom i BiH, još su i Slovačka i Litvanija. Reprezentacije Kosova i BiH će se tako, po prvi put od raspada bivše SFR Jugoslavije, sastati kao dvije nezavisne države, iako BiH nije priznala Kosovo.

POVEZANE VIJESTI



Selektor "kosovske reprezentacije", Taib Kabaši izjavio je da je Grupa „1“ jaka i da je Bosna i Hercegovina favorit, dok su Slovačka, Litvanija i Kosovo približno jednake.

"Zna se da se u Bosni uvijek igrao dobar rukomet, još uvijek se igra, ima dobrih igrača koji igraju u najjačim evropskim ligama i biće dobra utakmica. Biće to jedno veliko iskustvo i izazov za nas", kaže Kabaši.

Prema njegovom mišljenju, meč između Kosova i BiH će biti interesantan, ali ne kao nekada kada je on bio igrač i sa kosovskim ekipama se suočavao sa ekipama iz BiH u okviru najjače lige bivše Jugoslavije.

"U naše vrijeme, naša generacije su bile ravnopravne, dok smo mi danas zbog problema koje smo imali, ostali iza. Radimo, idemo naprijed, ali idemo korak po korak", ističe Kabaši.

On dodaje da rad Rukometnog saveza Kosova polako počinje da daje rezultate, te da su momci koji brane boje Kosova u rukometu zabilježili tri pobjede u četiri meča na Svjetskom prvenstvu za zemlje u razvoju, koje se ove nedjelje održava na Kosovu. Činjenica da Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo kao državu, selektor Kabaši to ne vidi kao problem.

"Za sportiste nema granica. Mi ćemo bez problema otići u Bosnu i oni će bez problema doći na Kosovo. Što se tiče sporta, sport je najbolji ambasador svih država, tako da ne vjerujem da ćemo imati problema. Imamo tradiciju druženja, naše generacije se druže sa njihovim trenerima. Sarađujemo sa njima, tako da će biti veliko zadovoljstvo igrati protiv Bosne i Hercegovine", zaključuje Kabaši.

Nepriznanje Kosova od strane Bosne i Hercegovine i vizni režim sa obje strane, nije problem ni za zamjenika ministra inostranih poslova Kosova, Petrita Selimija.

"Ne vjerujem da će biti problema za kosovske sportiste u Bosni. Nažalost, mi smo Bosance dugo čekali da uklone vize Kosovu, ali pošto ih nisu uklonili, mi smo recipročno uveli vize za građane Bosne. Zato su i Bosancima potrebne vize za Kosovo. Ne vjerujem da bi Bosna učinila tako dramatičnu grešku da odbije vize za kosovske sportiste, kad ni Rusija, ni Kina, ni veće zemlje koje nisu priznale Kosovo, nisu učinile tako nešto", kaže Selimi.

Selimi kaže da će dva ministra inostranih poslova tokom ovog perioda imati stalne kontakte kako ne bi bilo problema i napominje da se radi u pravcu obostranog ukidanja viza.

"Diskutujemo o obostranom ukidanju viza u jednom drugom paralelnom procesu u Briselu. Zato se nadam, ukoliko se ispoštuju vremenski rokovi i radi pažljivo, kosovska ekipa će biti u Bosni i braniće naše boje", napominje Selimi.

Prvi susreti kvalifikacija su u novembru 2015. godine, a ostali će se igrati jaunara 2016. godine. Prvoplasirana ekipa u grupi izboriće nastup u baražu, koji će se igrati juna 2016. godine. Svjetsko prvenstvo u rukometu u Francuskoj igraće se od 11. do 29. januara 2017. godine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC