• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

149. večiti derbi: Da bude praznik fudbala

Autor mondo.rs

Večeras od 18 časova na stadionu Rajko Mitić Crvena zvezda i Partizan odigraće prvi duel ove sezone, a ukupno 149. prvenstveni "večiti derbi". Koji ishod očekujete? Glasajte u našoj anketi

 149. večiti derbi: Da bude praznik fudbala Izvor: MN PRESS

Praznik fudbala!

Baš to svi žele i nadaju se da će gledati na duelu devetog kola Superlige u Beogradu na stadionu Rajko Mitić od 18 sati, kada će "koplja" ukrstiti Crvena zvezda i Partizan.

Domaćin duel očekuje kao prvoplasirani tim na tabeli domaćeg šampionata, sa čak pet bodova više od crno-belih, ali koji imaju meč manje.

Statistika kaže da u dosadašnjih 148. duela odigranih u prvenstvu Crvena zvezda ima 60 pobeda, Partizan 44, dok je 44 meča završeno nerešenim rezultatom.

U poslednjih 10 duela Partizan je dobio sedam, od čega tri u Ljutice Bogdana (poslednji put 26. novembra 2011. godine rezultatom 2:0), Zvezda dva, a poslednji, u aprilu, je okončan bez golova.

Istorija beleži da je najčešći rezultat na derbijima 1:1, ostvaren čak 20 puta, dok su se 11 puta mečevi Zvezde i Partizana završavali bez postignutog gola.

Kada je reč o najubedljivijoj pobedi ostvario ju je Partizan - 6. decembra 1953. kada je u 13. derbiju slavio sa 7:1, dok je Zvezda u 43. derbiju, 17. novembra 1968, kada su protiv najljućeg rivala trijumfovali sa 6:1.

Sada je situacija malo drugačija. U novijoj istoriji večiti derbiji uglavnom su završavani sa malim brojem pogodaka, a poslednji najubedljiviji trijumf je Partizanov rezultatom 4:2, 24. februara 2007. i to baš u Ljutice Bogdana, na 128. večitom derbiju.

Istina, Zvezda je 11. marta 2008. pobedila Partizan rezultatom 4:1, ali je to bio derbi, 132. po redu, koji se igrao bez prisustva gledalaca - jedini u istoriji.

Ono što svi zajedno žele je da večerašnji meč, bez obzira na to kako se završi, protekne u fer i korektnoj atmosferi. Prethodni duel obeležili su brojni incidenti, zbog čega je policija odlučila da preduzme ekstremne mere uoči i tokom ovog meča.

Utakmicu u Ljutice Bogdana obezbeđivaće 2.800 policijaca u uniformi i civilu, a tri prstena policije organizovana na tribinama kako bi sprečila potencijalne sukobe navijača.

Organi reda spremni su i za eventulani upad drona, pa će pripadnici Antiterorističke jedinice Srbije (SAJ) biti raspoređeni na krovu stadiona u slučaju pojave letelice, spremni da je obore, a u saradnji sa Vojskom Srbije ometaće određene frekvencije i radio signale.

Meču Crvene zvezde i Partizana će prisustvovati dežurni tužilac i sudija za prekršaje, koji će odmah procesuirati sve osobe koje naprave incident.

Odlučeno je i da stranim državljanima, pripadnicima takozvanih "bratskih" grupa sa navijačima Crvena zvezde i Partizana bude danas zabranjen ulazak u Srbiju, kao i desetorici huligana iz Beograda, koji imaju aktuelne kazne zabrane dolaska na derbi po Zakonu o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na javnim skupovima.

Čelnik FSS Savo Milošević, koji je i sam odigrao 12 derbija u karijeri i postigao dva gola, istakao je da je najvažnije da sve protekne u najboljem redu.

"Želeo bih da konačno vidimo kvalitetnu utakmicu i da pre, za vreme, i posle nje pričamo samo o lepim fudbalskim stvarima. Zaista mi je dosta ružnih vesti sa derbija koje nemaju veze sa fudbalom", poručio je Milošević.

Derbi je uvek posebna utakmica, inspirativna za sve aktere, u kojoj mesto na tabeli i trenutna forma nemaju mnogo uticaja, u njoj odlučuju detalji i ona rađa junake.

A kako će biti večaras?

Anketa

Koji rezultat očekujete na 149. večitom derbiju?

  • Nerešeno

    7.41% (4)

  • Pobedu Zvezde 1:0

    7.41% (4)

  • Pobedu Zvezde 2:0

    11.11% (6)

  • Pobedu Zvezde 2:1

    9.26% (5)

  • Pobedu Zvezde 3:0

    9.26% (5)

  • Pobedu Zvezde 3:1

    31.48% (17)

  • Pobedu Partizana 1:0

    5.56% (3)

  • Pobedu Partizana 2:0

    3.7% (2)

  • Pobedu Partizana 2:1

    7.41% (4)

  • Pobedu Partizana 3:0

    0% (0)

  • Pobedu Partizana 3:1

    7.4% (4)

Koji rezultat očekujete na 149. večitom derbiju?

Rezultati


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC