• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rato za MONDO: Nije lako postati prvak svijeta!

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

S obzirom na to da je jedan od gostiju na ovogodišnjem Simposaru Rato Tvrdić, jedan od igrača koji su te 1970. godine osvojili znatnu medalju, iskoristili smo priliku da razgovaramo o filmu, ali i o košarci danas na prostoru bivše države

 Rato Tvrdić: Nije lako postati prvak svijeta Izvor: MONDO/Samir Cacan

Film "Bićemo prvaci sveta" sinoć je u sklopu Simposara, najvećeg regionalnog simpozija o sportu, doživio sarajevsku premijeru u Domu mladih KSC Skenderija.

Riječ je o filmu kojeg je režirao Darko Bajić, a koji govori o stvaranju košarke u Jugoslaviji, koja na kraju to sve kruniše titulom prvaka svijeta u Ljubljani 1970. godine.

S obzirom na to da je jedan od gostiju na ovogodišnjem Simposaru Rato Tvrdić, jedan od igrača koji su te 1970. godine osvojili znatnu medalju, iskoristili smo priliku da razgovaramo o filmu, ali i o košarci danas na prostoru bivše države.

BIOGRAFIJA

Rato Tvrdić rođen je 14. septembra 1943. godine u Splitu. Cijelu igračku karijeru posvetio je Jugoplastici s kojom je osvojio dva prvenstva i tri kupa Jugoslavije, te dva evropska Kupa Radivoja Korača. S Jugoslavijom je osvojio zlatnu i dvije srebrne medalje na prvenstvima svijeta, te dvije zlatne i srebrnu medalju na prvenstvima Evrope. Po završetku igračke karijere Tvrdić je imao i značajnu ulogu u kasnijim uspjesima Jugoplastike.

"Mislim da je važna priča, a sličnosti sa stvarnim događanjima malo ima, jer je to sve s naše strane gledišta izgledalo drugačije. Mi smo bili odvojeni od svega toga što se dešava. Tako je i meni ovo gledati", rekao je na početku razgovora za MONDO nekadašnji as splitske Jugoplastike.

Nakon beogradske premijere filma, pojedini mediji u Hrvatskoj su imali primjedbu na to da košarkašima iz Hrvatske, a koji su činili veliki dio te slavne jugoslovenske selekcije, nije dato dovoljno prostora. Posebno su se osvrnuli na to što Igor Kovač, koji tumači lik Rate Tvrdića, inače jako duhovitog člana tog sastava, nije imao priliku istaknuti i tu osobinu slavnog košarkaša.

"Kao što rekoh, nije to ta stvarnost koja se tamo događala. Tamo je to bilo od vrlo šaljivih momenata do vrlo ozbiljnih momenata, a iza tog uspjeha stoji jedan ogroman rad. Međutim, oni su dobro prikazali ovu priču o ljudima koji su vodili tu reprezentaciju, tako da je meni to sve skupa dobro ispalo", kazao nam je Tvrdić.

Tvrdić nije krio da je film pobudio sjećanja na tu generaciju i posebne emocije.

"Uvijek budi. Sad sam se ja prisjetio tih detalja, kako je bilo. Nije lako postati prvak svijeta", kazao je Tvrdić za MONDO.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Osim filma, iskoristili smo priliku da s Tvrdićem porazgovaramo o trenutnoj košarkaškoj situaciji na prostoru svih zemalja bivše Jugoslavije.

"Ima jedna poslovica koja kaže: 'Lako je postati prvak svijeta, ali je teško ostati prvak svijeta'. Tako da je lako postati igrač, ali teško je ostati igrač. Ipak, mislim da je problem kod ovih reprezentacija podmlađivanje, pa igrači koji su iskusni na velikim takmičenjima trebaju da nose teret, a ne mladi od 18-20 godina. Oni ne mogu iznijeti to prvenstvo", smatra Tvrdić.

Pokušali smo napraviti paralelu između košarke koju je igrao Tvrdić i današnje košarke s posebnim osvrtom na uspjehe Bosne, Partizana i Jugoplastike, a uspjehe od kojih su današnji klubovi miljama daleko.

ABA liga

Regionalno košarkaško takmičenje posljednjih godina se nalazi u problemima i njen opstanak često se nalazio pod znakom pitanja. "ABA liga je dobra liga, ali da bi igrali ABA ligu treba voditi računa i o domaćim prvenstvima. Naša liga je vrlo loša i to je veliki problem što nemamo medalja na svjetskom planu", kazao nam je na kraju razgovora Tvrdić.

"Promijenio se sistem registriranja igrača. Sada dijete od 16-17 godina bira gdje će ići. Prije to nije moglo. Morao je odraditi jedan ciklus u klubu koji ga je stvorio i to je razlika između onda i sada. Danas je teško zadržati igrače i mali klubovi s malim budžetom teško mogu doći do vrhunskih rezultata", rekao je za MONDO Tvrdić.

Upravo će u petak Tvrdić učestvovati na okruglom stolu u okviru Simposara na temu: "Košarka u bivšoj Jugoslaviji - jučer, danas, sutra", a u sklopu čega će biti govora i o budućnosti regionalnog košarkaškog takmičenja.

Gosti na ovom okruglom stolu, pored ovog proslavljenog jugoslovenskog reprezentativca i člana legendarne generacije Jugoplastike, učestvovati i Samir Avdić, Željko Jerkov, Božidar Maljković, Josip Pandža, Zdravko Reić, Sabahudin Topalbećirević, Nihad Selimović, Aco Petrović i Duško Vujošević.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC