• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SP 2017: Let "zmajeva" na krilima Prcea!

Autor mondo.ba

Rukometaši Bosne i Hercegovine pobjedom su startovali u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2017. godine u Francuskoj. "Zmajevi" su u tuzlanskom "Mejdanu" poslije velike borbe nadigrali Slovačku rezultatom 29:25 (14:14).

Izabranici Dragana Markovića ispunili su obećanje da će startovati pobjedom nad Slovačkom u kvalifikacijama za Mundijal 2017. godine u Francuskoj.

Iako su tokom gotovo cijelog susreta bili bolji rival, ipak su do važnih bodova stigli tek u posljednjih 10 minuta utakmice pred 5.000 Tuzlaka u veoma bučnom "Mejdanu".

Slovaci su konstattno prijetili, rezultat se kretao uglavnom sa "plus dva" u korist "zmajeva", pa se očekivala veoma neizvjesna završnica.

Tad je osim standardno ubjedljivo najefikasnijeg kapitena Nikole Prcea, koji je devet puta pogodio mrežu gostiju, "proradio" rezervni golman Mario Blažević i sa tri vezane odbrane omogućio Dejanu Malinoviću, Senjaminu Buriću i Prceu da odvedu "zmajeve" na pet golova prednosti čime je meč bio i definitivno "prelomljen".

Već u nedjelju, BiH će gostovati ekipi Litvanije, koja je dužnik "zmajevima" iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Litvanci su u srijedu mnogo teže nego se to očekivalo savladali tzv. selekciju Kosova u Prištini u prvoj utakmici Grupe 1.

Najefikasniji u taboru BiH bio je pomenuti Prce sa devet golova, šest je postigao Malinović, dok su na strani Slovaka prva imena bili Radoslav Antl sa osam i Tomaš Urban sa dva pogotka manje.

Samo prvoplasirane selekcije iz svih šest grupa plasiraće se u baraž u kojem će igrati i 12 selekcija sa EURO 2016 u Poljskoj.

Kvalifikacije se završavaju u januaru naredne godine, a utakmice baraža igraće se u junu.

TOK UTAKMICE

1 - Počeo je susret u "Mejdanu", sretno "zmajevi"!

3 - Slovaci su realizovali prvi napad, Martin Stranovski je pogodio šut s deveterca, da bi u sljedećem napadu Senjamin Burić izborio sedmerac. Nikola Prce je bio siguran sa penala - 1:1.

4 - Slovačka je pogodila stativu, a Prce iz drugog pokušaja sa šest metara doveo BiH u prvo vođstvo - 2:1. Međutim, Tomaš Urban je u brzoj tranziciji izjednačio (2:2).

7 - Senjamin Burić riješio prvu situaciju u kojoj "zmajevi" imaju igrača više (dva minuta Andrej Petro), da bi potom golman gostiju odbranio udarac Prcea, pa je propuštena prilika da BiH ode na "plus dva".

9 - Martin Stranovski ponovo je precizan iz daljine, ali je uzvratio Marko Panić takođe izvan deveterca (4:3).

11- Lukaš Urban je zbog namjernog igranja nogom zaradio isključenje, nova šansa za BiH, koju je s krila realizovao Muhamed Zulfić (5:4), a kapiten Prce bombom odveo "zmajeve" na dva razlike (6:4). Ovo je Nikoli bio treći pogodak.

14 - Alen Ovčina je postigao prvi gol i BiH je zadržala "plus dva", ali je Zulfić zaradio prvo isključenje BiH.

16 - Gosti su iskoristili igrača više, ali je opet Prce sjajno pogodio za 8:6.

18 - I Burić je igrao nogom i zaradio isključenje što su iskoristili Slovaci da smanje, ali je prvu odbranu napravio Benjamin Burić i spriječio izjednačenje.

20 - Prce je petim pogotkom ponovo doveo "zmajeve" u vođstvo, apsolutno prvo ime selekcije BiH! A Dejan Malinović je u svom prvom kontaktu sa loptom ponovo vratio "plus dva" - 10:8.

22 - Radoslav Antl je svojim trećim golom iz sedmerca ponovo smanjio, a potom iz kontre izjednačio nakon što je prečku pogodio Nikola Prce (10:10).

24 - Ivan Karačić je uknjižio svoj prvi gol, a svojom drugom odbranom, Burić je osigurao kontranapad, koji je majstorski "šarafom" završio Zulfić za opet dva razlike (12:10)!

26 - Slovaci opet rutinski završavaju napad sa igračem više, ali je Ovčina propustio "zicer" u sljedećem napadu, da bi lijevo krilo Slovaka Antl poslije nesporazuma golmana Burića i Zurića, peti put pogodio mrežu BiH za novo izjednačenje - 12:12.

28 - Tomaš Urban za poslije 1:0, prvo vođstvo slovačke selekcije (12:13), ali je Marko Tarabokija, koji je u međuvremenu dobio priliku od selektora Markovića izborio sedmerac. Prce je neumoljiv laganim "šišanjem" za novi egal (13:13).

30 - Urban četvrtim golom je ponovo doveo goste do prednosti, ali je uzvratio Marko Panić. Bio je to njegov drugi pogodak (14:14), a zaradio je i isključenje jednog slovačkog rukometaša. U posljednjem napadu prvog poluvremena Ovčina je promašio "zicer".

Najefikasniji kod BiH u prvom dijelu bio je kapiten Nikola Prce sa šest golova, dok je Radoslav Antl na drugoj strani bio prvo ime Slovačke sa pogotkom manje.

U drugoj utakmici naše grupe, debitant, tzv. selekcija Kosova je poražena od Litvanije u Prištini rezultatom 26:30 (8:15).

- poluvrijeme-

31 - Nastavljena je utakmica u Tuzli.

36 - Malinoviće je otvorio drugi dio drugim golom, uzvratili su Slovaci, da bi Zulfić svojim trećim golom ponovo vratio prednost na stranu BiH (17:16), ali je opet Urban pogodio za novi "egal". Bio je to njegov peti gol.

41 - Antl je poslije kontre ponovo vratio rezultat na početak (18:18), u sljedećem napadu je BiH izborila sedmerac, koji je rutinski završio Nikola Prce za "plus jedan" (sedmi gol). Veoma neizvjesna utakmica.

45 - Slovačka odlična u igri sa igračem više, ponovo su stekli višak na krilu, a takve prilike ne propušta Antl, koji je sedmi put zatresao mrežu. Uzvratio je Marko Tarabokija, ali je uslijedila bespotrebna greške koju je kaznio Stranovski iz kontranapada (20:20)! Reagovao je selektor "zmajeva" Marković i pozvao minut odmora.

48 - Slovaci ponovo vode, ali je opet Tarabokija iz teške situacije pogodio za 21:21, a isti igrač je ponovo sjajno pogodio mrežu. Potom je Tarabokija izborio faul u napadu, a Dejan Malinović četvrtim golom vratio prednost od "plus dva" BiH! (23:21).

50 - Stranovski peti gol uz pomalo nespretnu reakciju golmana Burića je ponovo smanjio i poslije odbrane svog golmana stekli šansu da stignu do novog izjednačenja, ali nisu uspjeli da organizuju dobar napad.

52 - Majstorija Nikole Prcea! Prošetao se kroz slovačku odbranu i lobom upisao osmi gol na svom kontu - 24:22.

54 - Prva odbrana golmana Marija Blaževića, koji je zamijenio Burića, omogućivši "zmajevima" da steknu prvi put na utakmici tri gola prednosti što je osigurao Dejan Malinović - 25:22.

56 - Malinović je na korak da izraste u heroja koji je prelomio meč - izborio je sedmerac i dva minuta isključenja za Slovake, a Prce je siguran sa linije sedam metara za "plus četiri". Mario Blažević takođe jer je drugom odbranom omogućio napad koji je riješio Senjamin Burić za +5! (27:22) na četiri minuta do kraja.

58 - Blažević je opet nesavladiv, bravo za nekadašnjeg golmana Borca iz Banjaluke! Ipak, Antl svojim osmim golom je uspio da malo smanji, ali Senjamin Burić ne dozvoljava da razlika od +5 padne.

60 - Malinović je šestim golom stavio tačku na pobjedu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC