• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi špijunski skandal potresa Formulu 1!

Autor mondo.rs

Inženjeri koji su prešli iz Mercedesa u Ferari navodno su "daunloadovali" poverljive podatke nemačke ekipe pre odlaska u "skuderiju".

Ubedljivo najbrži i najbolji tim Formule 1, Mercedes, koji se izuzetno brzo i dobro prilagodio na drastičnu promenu pravila iz 2013. godine i prelazak na 1,6 turbo motore, otvorio je novu špijunsku aferu u ovom takmičenju.

As Mercedesa, Luis Hamilton, od kada je završena era motora od 2,0 litra, u kojoj je dominirao Red Bul sa Sebastijanom Fetelom i njegove četiri šampionske titule u nizu, dominira karavanom F1 i nema pravog rivala, ali... Ako ga bude imao u pilotima Ferarija 2016. godine, moguće je da će to biti posledica afere u kojoj glavnu ulogu ima, piše BBC, Bendžamin Hojl.

Mercedes je podneo krivičnu prijavu protiv jednog bivšeg inženjera, nakon što je utvrđeno da je "daunloadovao" poverljive informacije pre nego što je ostvario transfer u Ferari. Ime nije saopšteno, ali kako nije bilo teško proveriti ko je nekada radio u Mercedesu, a sada u Ferariju, lako se došlo do Hojlovog prezimena.

Hojl je bio jedan od vodećih ljudi u dizajniranju, izgradnji i doradi Mercedesovih agregata.

Ferari je tokom nedavno završene sezone bio najbliži rival Mercedesu, ali daleko od toga da je "skuderija" bila konkurentan rival. Ipak, nakon što 2014. godine slavni italijanski tim nije osvojio nijednu trku, ove godine Fetel je zabeležio tri i za očekivati je da ovo rivalstvo bude neizvesnije tokom 2016. godine.

Mercedes agregatima snabdeva i Vilijams, Fors Indiju i Lotus, s tim da će Lotus od 2016. godine preći na Renoove agregate, a Manor Marusija uzeti Mercedesove.

Inače, u Formuli 1 postoji praksa "zaključavanja" ključnih figura nakon što podnesu zahtev za raskid ugovora ili prelazak u novi tim, kako bi bili zadržani podalje od klupskih tajni. Tako je bivši Hamiltonov inženjer performansi u Mercedesu, Džok Klir, počeo tek nedavno da radi u Ferariju, a najavljen je njegov transfer još pre godinu dana.

Ovako je na pomolu novi skandal u Formuli 1, nakon što je 2007. godine pronađena poverljiva Ferarijeva dokumentacija na 780 strana u rukama, u tom trenutku, Meklarenovog šefa dizajnerskog tima, Majka Kuglana.

Kuglan je dobio otkaz u Meklarenu, dok je Ferari otpustio Najdžela Stepnija, inženjera optuženog da je predao dokumentaciju svom sunarodniku, Englezu Kuglanu. FIA i Formula 1 kaznile su Meklaren sa ogromnih 100 miliona dolara i oduzimanjem bodova, što je Ferari iskoristio i osvojio titulu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC