• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Fjučersi" bez budućnosti u BiH

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Iako njihov naziv ima drugačije značenje, teniski turniri ITF „Fjučers“ (Futures) serije praktično nemaju nikakvu budućnost u BiH. Da li je 2016. posljednja godina za razvojne turnire?

Teška materijalna situacija u cjelokupnom društvu po pravilu se prvo odražavaju na sport i kulturu koji dobijaju sve manje sredstava, pa su sportski klubovi i sportske manifestacije u sve težem položaju.

Izuzetak nije ni tenis u BiH, gdje organizacija takmičenja postaje sve teža, a dokaz za to je i polako gašenje turnira razvojnih turnira ITF Futures serije.

U proteklih nekoliko godina ugašeno je nekoliko „Fjučersa“, a ove godine biće održan minimalan broj, njih tri, ili čak neće ni ta tri.

Član Upravnog odbora Teniskog saveza RS i jedan od osnivača TK Banjaluka, Saša Trivić, ističe da je organizacija ovih turnira vrlo teška i praktično neisplativa zbog čega je i ugašen ženski Fjučers „Banjaluka Ladies Open“.

"Prema informacijama koje imam, Prijedor je praktično već odustao od organizovanja turnira naredne godine, tako da su ostali muški turniri u Doboju, Kiseljaku i Brčkom. Čak i Doboj je navodno upitan, a ukoliko se neki od tih turnira ne organizuje, neće biti održana ni druga dva, jer prema pravilima ITF-a da bi se održali fjučersi u nekoj zemlji moraju biti organizovana najmanje tri u nizu", ističe Trivić.

Direktor TK „Dr Mladen Stojanović“ iz Prijedora, Radovan Milojica, u razgovoru za MONDO, nije mogao da da konkretan odgovor da li će „fjučers“ u Prijedoru zaista biti ugašen ili ne, ali njegove riječi ne ulijevaju optimizam.

Sve manje je materijalnih sredstava, privreda je u sve većim problemima, podrška od ministarstva je sve manje i sve teže je organzovati jedan turnir. Ove godine smo to jako teško organizovali i čak smo ostali dužni, pa i ITF-u i veliko je pitanje šta će biti sljedeće godine“, rekao je Milojica.

On ističe da je gašenje fjučers turnira velika šteta za mlade tenisere.

"Ti turniri su prva stepenica za mlade tenisere ka profesionalnom tenisu. Oni im mnogo znače jer imaju priliku da se okušaju protiv drugih tenisera sličnog ranga i vide gdje su“, rekao je Milojica.

Ukoliko ne bude organizovan Fjučers u Prijedoru, BiH će ostati na minimalna tri turnira, onom u Doboju, Brčkom i Kiseljaku.

Iako se u teniskim krugovima priča i o gašenju turnira u Doboju, sekretar TK Doboj Dragan Dragičević uvjerava da će se on ipak održati, ali najvjerovatnije samo još ovu godinu.

"Planiramo da organizujemo turnir i spremamo aplikaciju. U Doboju je održano dosad devet turnira i pokušavamo da faktički završimo to sve sa organizovanjem desetog jubilarnog turnira, a da li će biti 11. to je vrlo upitno. Čak i ovaj je upitan ukoliko Kiseljak ili Brčko ne uspiju organizuju muški fjučers. Ipak, koliko znam Kiseljak se sprema, Brčko je dobilo navodno pomoć Distrikta, tako da se nadam da će sve biti organizovano po planu", rekao je Dragičević.

Da stvar bude gora, od 2017. godine mijenjaju se pravila ITF-a i fjučers turniri umjesto 10.000 dolara moraće da imaju nagradni fond od 15.000 dolara.

"To je dodatni problem za organizatore, jer nama znači svaka marka kada je u pitanju organizacija, a jasno je koliko će biti teže organizovati. Zato nisam optimista za taj 11. turnir u Doboju“, rekao je Dragičević.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC