• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosovo - BiH: Preko rukometa poboljšati odnose!

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Rukometne reprezentacije Kosova i Bosne i Hercegovine se večeras sastaju u dvorani "Šani Nuši" u Đakovici u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo "Francuska 2017" (19:15 časova).

Selektori rukometnih reprezentacija Kosova i Bosne i Hercegovine, koje će večeras u Đakovici igrati kvalifikacioni meč za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, istakli su kako sport može uticati na bolje odnose dvije zemlje.

Selektor reprezentacije Kosova Taib Kabaši smatra da je BiH najbolja u grupi 1, te da je kosovska ekipa mlada i perspektivna, ali da je na večerašnjoj utakmici BIH favorit.

"Realno gledano, BiH je mnogo jača od nas i mislim da imaju prednost. Imaju iskusne igrače, koji igraju u evropskim ekipama i prema tome su favoriti u meču sa Kosovom", kaže Kabaši.

Selektor Kosova podsjeća da je kosovska reprezentacija prvu utakmicu igrala na domaćem terenu protiv Litvanije i izgubila rezultatom 26:30, dok je drugu utakmicu igrala u Slovačkoj gdje je, takođe, izgubila sa 38:20.

On očekuje korektnu i fer atmosferu u dvorani u Đakovici i ističe da će publika biti osmi igrač kosovske reprezentacije. Imajući u vidu političke odnose Kosova i BIH, selektor Kabaši ističe da su sportisti najbolji ambasadori svojih zemalja.

"Mi se evo sad već družimo, ja sam sa gostima iz BiH. Sport nema granice, mi smo ambasadori zemlje i nema nikakvih problema. Oni su došli ovdje, dočekani su super, zadovoljni su. Mi ćemo za tri dana ići u Tuzlu i mislim da će i tamo biti dobro", kaže selektor.

Selektor bh. reprezentacije Dragan Marković ističe da, iako su favoriti, ulaze maksimalno ozbiljno u utakmicu s Kosovom. On napominje i da bi bilo mnogo bolje kada bi sportisti određivali neke političke smjernice, te da su se rukometaši izdigli iznad situacije.

I predsjednik Rukometnog saveza Kosova Eugen Saracini očekuje da Kosovo i Đakovica budu dobar domaćin sportskim prijateljima iz Bosne i Hercegovine.

"Mislim da će biti dobra prilika, pošto se ove dvije reprezentacije po prvi put susreću, da pokažu sve što znaju, da bude atraktivna i dobra utakmica. Poslije tri dana mi idemo u Tuzlu, gdje ćemo imati još jednu utakmicu i mislim da će biti veoma dobro zbog toga što će možda sport biti taj koji će uticati i na politiku da se poboljšaju odnosi dvije zemlje, na kraju krajeva da zbog tih nekih birokratskih razloga građani dvije države počnu slobodnije da se kreću", kaže Saracini.

Prilikom izdavanja viza za obje selekcije nije bilo nikakvih problema, navodi Saracini i dodaje da je dobro što sportisti, iako sa vizama, otvaraju vrata i drugim građanima da se što lakše kreću.

Saracini ističe da je obezbijeđen direktan televizijski prenos i za kosovske i za bh. ljubitelje sporta, ali se i pored toga očekuje prepuna sala, koja prima oko 3.000 navijača.

Rukometne reprezentacije Kosova i Bosne i Hercegovine se večeras sastaju u dvorani "Šani Nuši" u Đakovici u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo "Francuska 2017" u 19:15 časova.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC