• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suze i bol: NFL "vajld kard" vikend za pamćenje!

Autor mondo.rs

Promašaj sezone na "minus 21" u Minesoti. Blamaža u Teksasu. Ples Rodžersa u "Di-Siju". Samoubistvo Bengalsa! Vikend za nama ponudio je nezaboravnu NFL akciju.

Prošlog vikenda odigrani su "vajld kard" mečevi u NFL.

I bilo je, kako kaže nadimak prve runde eliminacija, "vajld"!

Igralo se na stadionima pobednika divizija, što ne znači nužno i timova sa boljim skorom posle 16 rundi duge sezone i na svakom stadionu tužni su kući otišli domaći navijači.

To je NFL, gde za razliku od NBA (igra se na 4 dobijene) sve mora da bude rešeno u jednom jedinom meču.

Krenućemo od rezultatski najizvesnije.

POVRATAK ČIFSA I BLAMAŽA HOJERA


U Teksasu je bilo neprijatno, Hjuston je doživeo debakl u meču sa Kanzas Siti Čifsima – 0:30, koji su potvrdili da imaju paklenu odbranu, ali koji su u ovom demoliranju Teksansa izgubili važnog igrača, "vajd risivera" Džeremija Meklina.

Svestan težine povrede kolena, Meklin je suzama "proslavio" prvu plejof pobedu Čifsa od 1994. godine, koju je "otvorio" Knajl Dejvis "tač daun" vraćanjem panta sa 106 jardi od protivničke "end zone". Iako je do sredine treće četvrtine bilo prihvatljivih 0:13, odbrana Čifsa terorisala je zaštitnu ogradu oko "kvoterbeka" Brajana Hojera, kojem su gosti presekli četiri pasa i to je prilično blamoidan podatak kada već stignete u plej-of.

Na drugoj strani, Aleks Smit odigrao je sasvim solidan meč i na kraju rasterećenom igrom ponizio Hjuston sa 0:30, mada ni u četvrtoj četvrtini navijačima Kanzasa nije bilo prijatno, jer su sećanja na "vajld kard" vikend 2013. i propuštenih 28 poena razlike u meču sa Indijanapolis Koltsima i dalje sveža i bolna.

Temperamentni Teksašani slutili su već u drugoj četvrtini šta im se sprema, pa su počeli da zvižde svom timu, a to nije pomoglo labilnom Hojeru da ne odigra, zvanično, najgori meč u karijeri, jer je pored četiri "intersepšna" imao i jedan "fambl". Ovaj ceh trebalo bi da plati njegova "garda", koja je rano ostala bez ključnog čuvara "kvoterbeka", Džej-Džej Vota, povređenog u trećoj četvrtini, kada su Čifsi prelomili meč.

Na sve to treba reći i da Votov prvi s desna, Džadevon Klauni nije ni obukao opremu zbog povrede.

Debakl u Teksasu - 0:30!
Izvor: YouTube


Čifsima je ovo bila 11. uzastopna pobeda, računajući i ligaški deo, a sada ih čeka jedan od najtežih zadataka u istoriji ovog sporta – plej-of pobeda sledeće subote nad Nju Ingland Petriotsima i to u predgrađu Bostonu, zaleđenom "Džilet stadionu".

Posle debakla, Hojer je preuzeo odgovornost na sebe i rekao da je naudio timu nekim veoma lošim odlukama, a prvi trener Teksansa, Bil Obrajen zaštitio ga je rečima da nijednog trenutka nije razmatrao da ubaci rezervu, Brendona Videna na teren, uprkos tome što je sam Viden otkrio novinarima da je u drugom poluvremenu dobio naredbu da se zagreje i pripremi.

Pomenuli smo 1994. i poslednju pobedu Čifsa u plej-ofu, a ona je na krilima legendarnih Džoa Montane i Markusa Alena bila ostvarena takođe u Hjustonu, s tim da se tim tada zvao Ojlers. U međuvremenu, "poglavice" su izgubile osam uzastopnih mečeva u doigravanju.

FOTO-GALERIJA


*******************************************************************

REZULTATI

"VAJLD KARD" VIKEND

AFC KONFERENCIJA

U subotu:

(3) Sinsinati Bengals /12-4/ – (6) Pitsburg Stilers /10-6/ 16:18
(4) Hjuston Teksans /9-7/ – (5) Kanzas Siti Čifs /11-5/ 0:30

NFC KONFERENCIJA

U nedelju:

(3) Minesota Vajkings /11-5/ – (6) Sijetl Sihoks /10-6/ 9:10
(4) Vašington Redskins /9-7/ – (5) Grin Bej Pekers /10-6/ 18:35

FINALA DIVIZIJA

AFC KONFERENCIJA

(2) Nju Ingland Petriots /12-4/ – (5) Kanzas Siti Čifs /12-5/ (16. januar)
(1) Denver Bronkos /12-4/ – (6) Pitsburg Stilers /11-6/ (17. januar)

NFC KONFERENCIJA

(2) Arizona Kardinals /13-3/ – (5) Grin Bej Pekers /11-6/ (16. januar)
(1) Karolina Panters /15-1/ – (6) Sijetl Sihoks /11-6/ (17. januar)

Finala NFC i AFC konferencija biće odigrana 24. januara na stadionima bolje plasiranih timova pobednika divizijskih finala. "Superboul 50" zakazan je za 7. februar na "Livaj stadionu" u San Francisku, domu Fortinajnersa.

*******************************************************************

BENGALSI SE SAMOUBILI


Kada je AFC konferencija u pitanju, mnogo, mnogo uzbudljivije bilo je na obali reke Ohajo, u Sinsinatiju, prirodnoj granici između država Ohajo i Kentaki.

Opasni Bengalsi, koji su uz Petriotse i Denver Bronkose ušli u plej-of sa skorom 12-4 i važili za potencijalne favorite za Superboul, dočekali su stare rivale iz AFC Sever divizije, slavni dinastiju, Pitsburg Stilerse, sa kojima su ove sezone imali 1:1, uz dve "dvojke" i – ukopali se!

Zaslepljeni sjajem šest Superboul titula, kojima se diči franšiza iz Pensilvanije, Bengalsi bodreni frenetičnom publikom, po pljusku, nisu uspeli čak da iskoriste i novu, xy povredu po redu neuništive tvrđave, "Big Ben" Rotlisbergera, kojeg je pokušao da odmeni Lendri Džons...

Međutim, tih 14 minuta tokom kojih je Džons bio na terenu, a Rotlisberger na prvoj pomoći, bili su katastrofa za goste, tako da je ranjeni lav odlučio da se vrati na teren, stisne zube (mada on već godinama igra na svoju odgovornost) i privede posao kraju.

Ne bi uspeo sam!

Sa skorom 10-6, Stilersi su stigli u Sinsinati i pokorili ga drugi put ove sezone, posle trijumfa 20:33 ostvarenog 13. decembra. Prošle subote bilo je – 16:18 i to zahvaljujući pobedničkom pantu Krisa Bosvela, sa 35 jardi, na svega 14 sekundi pre kraja meča.

Bilo je to zapravo samoubistvo Bengalsa, koji su na minut i po do kraja presekli pas Rotlisbergeru, u trenutku kad su vodili i onda napravili "fambl" već u prvom sledećem napadu, čime su veteranu s druge strane dali novu šansu. Ni ona, sama po sebi, ne bi bila dovoljna...

U poslednjem "drajvu" Stilersa, na 16:15, odbrana Sinsinatija vezala je dve kazne od po 15 jardi (!?) i Rotlisbergera ni krivog, ni dužnog, dovela u crvenu zonu, odakle je namešten pant za Bosvela, a ovaj rutinski pogodio i zakazao divizijsko finale sa strašnim Denver Bronkosima, u Koloradu naravno.

Prvu kaznu skrivio je prenapeti, pomalo divlji "lajnbeker" Bengalsa, Vontazi Barfikt, a onda je "poludeo" i Adam Džons, pa povratka odatle nije bilo. Zapamtite da se ovo sve događalo pri vođstvu Sinsinatija.

Hladan tuš za Bengalse. Stilersu si potvrdili da su moćna dinastija i kada ne igraju najbolju sezonu.
Izvor: YouTube


Lako je izračunati da bez tih 30 jardi, sa udaljenosti od 67, Bosvel ne bi mogao da dobaci do gola, dok igra Rotlisbergera u tom periodu utakmice nije ulivala nadu da se za 18 sekundi može do "tač dauna".

"Žute minute" dvojice Bengalsa teško se mogu objasniti. Barfikt je prvo zaradio 15 jardi kaznu tako što je nesportski, ramenom, udario Antonija Brauna u kacigu i praktično ostavio najboljeg hvatača Stilersa bez svesti na trenutak. Braun je pao kao pokošen, sudije odmah ubacile žutu zastavicu i najavile drakonsku kaznu, a kada je Džoi Porter iz stručnog štaba Pitsburga utrčao na teren da vidi šta je sa zvezdom njegovog tima - Adam Džons je krenuo da se obračuna s njim fizički!?

I momentalno zaradio još 15 jardi kazne, što je Bosvela dovelo u poziciju odakle nije mogao da promaši. Četvrtim "fild golom" na meču adekvatno je kaznio besnilo dvojice defanzivaca Bengalsa.

Pitsburg je ostvario prvu plej-of pobedu od 2010. kada je osvojena i poslednja, šesta Superboul titula.

Džons je dodatnih 15 jardi zaradio tek nakon što se zaleteo na ofanzivnog koordinatora u štabu Stilersa, inače bivšeg NFL igrača, Portera. Uradio je to tako što je pokušao da "pregazi" i jednog od sudija na terenu, kada je arbitrima bilo već previše natezanja. Džons je posle meča "opleo" i po sudijama i po Porteru, tvrdeći da je želeo da priča sa čovekom koji nije smeo da bude na terenu u tim trenucima, no...

Njegov tim je na tužan način završio sezonu velikih očekivanja.

Za razliku od Džonsa i Barfikta, "raning bek" Bengalsa Džeremi Hil bio je pristojan i shvatio je u kojoj meri je njegov "fambl", odmah posle osvojene lopte na minut i po do kraja, odlučio pobednika. Samo je trebalo držati loptu i pustiti da sat uradi svoje...

"Teško mi je da se sastavim. Reči ne vrede ništa u ovom trenutku. Ovo je na mene. Ja preuzimam punu odgovornost", rekao je Hil, kojem je Rajan Šazije oteo loptu na 25-30 jardi od "end zone" Stilersa. Par minuta kasnije, lopta je proletela između stativa na suprotnoj strani! NFL.

Uzbudljivo?

Da, ali to je skoro pa "ništa" u odnosu na ono što se naredne večeri dogodilo na severu SAD, na minus 21, dok se ledio dah. Prvi "vajld kard" duel u NFC konferenciji imao je još upečatljivijeg tragičara.

PROMAŠAJ SEZONE I MILOST ZA SIHOKSE NA -21


Bosvel je pogodio sa 37 jardi za pobedu, a njegov kolega, panter Minesota Vajkingsa Bler Volš promašio je "fild gol" sa 27 jardi za plasman u drugu rundu plej-ofa! Na 22 sekunde pre kraja. Da, dobro ste pročitali.

Igrači Sijetl Sihoksa, šampiona iz 2014. i poraženih finalista Superboula iz 2015. godine, nisu mogli da veruju. Već su se bili pomirili sa porazom i povratkom u "Kišni grad" pognutih glava, a onda – Volšov zicer "tandrkao" je kroz vazduh i proleteo pored gola – neverica, ostalo je 9:10!

Ako bismo ovaj promašaj prebacili na fudbalske (soker) terene, to bi bilo kao da u 94. minutu promašite zicer sa 7-10 metara, u trenutku kada na golu nema nikoga.

Neki igrači Sijetla pali su na zaleđenu travu, Volš je pojurio sa terena ne osvrćući se za sobom i isprva optužio saigrača zaduženog za prijem lopte i nameštanje na šut da je on kriv, ali je potom promenio ploču, no bilo kako bilo – Vajkinzi su u poslednjoj, 16. rundi sezone napravili podvig na "Lembo fildu", pobedili najveće rivale, Grin Bej Pekerse, osvojili NFC Sever i izborili meč na svom stadionu, a onda priredili vernim navijačima nezaboravan meč.

Na minus 21 odigran je fantastičan meč.
Izvor: YouTube



Sihoksi, duboko zaleđeni u Mineapolisu, nisu imali poen do početka četvrte četvrtine kada je Rasel Vilson pronašao Daga Baldvina za povratak na 9:7, posle čega je usledio "fambl" možda i najboljeg trkača današnjice, "raning beka" Vajkingsa, Adrijana Pitersona.

Sijetl je to iskoristio i pripremio "fild gol" sa 39 jardi za Stivena Haušku, a sigurni šuter gostiju nije propustio priliku da dovede svoj tim u prvo vođstvo – 9:10, međutim "vikinzi" su imali 1:42 na raspolaganju i pomoć u vidu kazne za Kema Kenslora, koji je ometao hvatača u trku i doveo Minesotu duboko na teritoriju Sijetla.

Nakon što su Vajkinzi potrošili vreme pripremajući meč za gala završnicu, sve što je Volš trebalo da uradi jeste...

...nije.

Minesota je bila blizu pobede, ali - tragedija!
Izvor: YouTube


"To se zove milost. To je to", rekao je Kenslor, koji bi svakako bio tragičar da se nije dogodio jedan od najvećih promašaja u istoriji lige.

Inače, Mineapolis ima dugu tradiciju promašaja kada su "fild golovi" u pitanju i Volšov je četvrti koban u poslednjih 20 nastupa franšize u plej-ofu. Morten Andersen je 2004. u 'vajld kard' meču izblokiran sa 27 jardi, Gari Anderson promašio sa 38 jardi 1998. godine plasman na Superboul, Edi Marej nije pogodio sa 48 jardi 1997. godine, takođe u "vajld kard" okršaju.

Ovaj dar s neba poslao je Sihokse na stadion najmoćnijeg tima ove sezone, Karolina Pantersa, koji su do plej-ofa stigli sa samo jednim porazom u ligaškom delu sezone. Malo koji tim u NFL ima odbranu koja može da zaustavi "kvoterbeka" Pantersa, Kema Njutna, a treba reći i da ova pobeda nad Vajkinzima dobija na značaju ako se zna da je ostvarena bez povređene "zveri", Maršona Linča, zaštitnog znaka Sijetla.

Ako neko može da kaže da je moćniji od Pitersona, to je onda Linč i pitanje je hoće li ga Sihoksi imati na raspolaganju u nedelju. "Zver" je trebalo da nastupi i u Mineapolisu, ali je ovaj nestvarni atleta osetio bol na treningu prošlog petka, posle čega je doneta odluka da preskoči "vajld kard" vikend.

Volš mu je dao šansu da zaigra ove sezone bar još jednom...

PLES RODŽERSA U "DI-SIJU"



Još jednom, najmanje, igraće Grin Bej Pekersi koji su naizgled "****** motku" u poslednjem meču ligaškog dela, kada su poraženi u Viskonsinu od Vajkinga i izgubili mogućnost da "vajld kard" odigraju na svom "Lembo fildu". Mada, da odmah kažemo, pitanje je šta je bio teži zadatak – gostovanje Vašington Redskinsima (pobednicima najgore divizije u ligi) ili domaćinstvo Sihoksima...

Ako su "hteli" Redskinse, Pekersi i Eron Rodžers nisu pogrešili. Sporo su počeli meč u "Di-Siju", ali kada se Rodžers razigrao, usledio je njegov prepoznatljiv ples koji je ukrotio "indijance" u njihovom prvom plej-of pojavljivanju od 2012.

Ekipa koja je osvojila diviziju (u kojoj su Njujork Džajants, Dalas Kaubojsi i Filadelfija Iglsi) sa skorom 9-7, bez da je cele sezone zabeležila pobedu nad timom sa pozitivnim skorom, bila je laka meta za Pekerse – 18:35.

A, počelo je vođstvom Vašingtona, čiji je temperamentni "kvoterbek" Kirk Kazins vezao nekoliko dobrih pasova za ranih 11:0. Ipak, kada je sredinom druge četvrtine bacio prvi pas za "tač-daun", Rodžers se nije zaustavio. Serijom 0:17, Pekersi su preuzeli vođstvo i onda sa dva nestvarna hvatanja u situacijama kada se tražio treći napad za deset i više jardi, dokusurili "Di-Si".

"Pas dovodi publiku, trčanje osvaja titule", jedna je od kultnih mantri NFL lige i to je Rodžers dobro znao. U drugom poluvremenu, dok je njegova odbrana prilično lako rešavala Kazinsa, Rodžers se oslonio na trkače Edija Lejsija i Džejmsa Starksa, koji su igrali kao u transu i nosili sve pred sobom.

Detalji iz "Di-Sija".
Izvor: YouTube


Rodžers je počeo meč sa "pantom", "sejftijem", "pantom" i "pantom, a onda počeo da baca, trči, menja ritam, igra nepredviđene akcije, koristi trkače, pronalazi "tajt-endove", u potpunosti je kontrolisao meč i držao Kazinsa na klupi, tako da je presotnica mogla samo da se pokloni dvostrukom vlasniku MVP titule, koji je okrenuo glavu ka Arizoni, Finiksu i Kardinalsima.

Drugi najbolji tim posle ligaškog dela (13-3), sa mega zvezdama poput "kvoterbeka" Karsona Palmera ili "vajd risivera" Larija Ficdžeralda, dočekaće najstariju franšizu u SAD, osnovanu 1919. godine, koja je do danas osvojila 18 NFL titula do ujedinjenja NFL i AFL liga (1970), a potom još četiri Superboula.

No, vremena se menjaju pa su tako Kardinalsi u pretposlednjoj rundi ligaškog dela sezone deklasirali Pekerse kod kuće, rezultatom 38:8, ali ko sme da otpiše Grin Bej kada njegovom igrom rukovodi as kakav je Rodžers?

Polako!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC