• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hamiltonu "pol", svi nezadovoljni novim sistemom!

Autor mondo.rs

Takozvani sistem "eliminacije" koji će se od ove sezone praktikovati u kvalifikacijama nije se dopao nikome, a najmanje navijačima.

Počinje nova sezona!

Britanac Luis Hamilton odbranu titule u Formuli 1 počeće u nedelju se pol pozicije na trci za Veliku nagradu Australije u Melburnu.

Vozač Mercedesa je u kvalifikacijama ostvario vreme 1:25.351 i 50. put u karijeri startovaće sa pol pozicije, a po tom parametru su ispred njega samo Mihael Šumaher i Ajrton Sena. Drugo mesto zauzeo je Hamiltonov timski kolega Niko Rozberg, a potom sledi dvojac Ferarija Sebastijan Fetel i Kimi Raikonen, Maks Ferstapen iz Toro Rosa, Felipe Masa iz Vilijamsa...

Međutim, trku je obeležio "debi" novog sistema kvalifikacija.

Prema novim pravilima kvalifikacije se sada voze u tri faze. Prva traje 16, druga 15, a treća 14 minuta. U Q1 nakon 7 minuta sledi eliminacija najsporijeg vozača, a potom se na svakih 90 sekundi eliminiše naredni najsporiji vozač, sve do isteka vremena.

U Q2 nastavlja 15 takmičara.

On traje minut kraće od Q1 i nakon 6 minuta eliminiše se najsporiji vozač, a potom na svakih 90 sekundi ispada po jedan najsporiji, sve do isteka vremena. Ispada sedmorica vozača, a u Q3 takmičenje nastavlja osam vozača.

On traje 14 minuta, a nakon pet minuta počinje eliminacija najsporijih (na svakih 90 sekundi - sve do isteka vremena). Najbrža dva vozača ostaju u "finalu" koje traje 90 sekundi.
Iako se mislilo da će ova promena dovesti do "spektakla" i da će sporiji vozači imati više šansi - desilo se sasvim suprotno. Bili su nezadovoljno vozači, navijači, a od najavljenog spektakla baš ništa nije bilo.

"Ne vidim kako ishod kvalifikacija može da bude iznenađenje za bilo koga. Rekli smo da će biti ovako, da neće biti interesantnije nego ranije. Naprotiv, sada je dosadnije. Pitajte ljude na tribinama kako su se osećali kada na kraju kvalifikacija na stazi skoro da nisu imali koga da gledaju", kazao je treći u kvalifikacijama vozač Ferarija Sebastijan Fetel.

Trka za Veliku nagradu Australije vozi se u noći između nedelje i ponedeljka od četiri sata po srednjeevropskom vremenu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC