• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VELEOBRT: Šarapova NIJE kriva?!?

Autor mondo.rs

Ruska teniserka Marija Šarapova možda bi ipak mogla da izbegne suspenziju iako je pala na doping testu na Australijan Openu

Ruska teniserka Marija Šarapova priznala je da je na Australijan Openu pala na doping testu jer je koristila lek, koji sadrži suspstancu meldonijum, za koju nije znala da je 1. januara stavljena na listu zabranjenih Svetske antidoping agencije (WADA).

Posle priznanja Šarapove više od 100 sportista bilo je pozitivno na zabranjenu supstancu, ali postavlja se pitanje da li su oni zaista krivi i da li su s pravom suspendovani?

Priznanje proizvođača leka mildronat, koji sadrži meldonijum, moglo bi da promeni odluku o kažnjavanju sportista koji su "pali" od Nove godine.

Naime, Grindeks, kompanija koja prozvodi lek, saopštila je da je "neophodno da prođe nekoliko meseci kako bi meldonijum u potpunosti bio izbačen iz tela".

Dakle, postoji osnovana verovatnoća da su Šarapova i ostali sportisti koji su pali na doping testu, uzimali zabranjenu supstancu pre nego što ju je Svetska antidoping agencija (WADA) zvanično stavila na listu zabranjenih!

Letonska kompanija Grindeks je u pisanoj izjavi dostavljenoj Rojtersu navela da dejstvo meldonijuma traje četiri do šest sati, ali da "njegova potpuna eliminacija iz tela osobe koja je uzimala tu supstancu može da traje i nekoliko meseci".

Grindeks navodi da dužina zadržavanja susptance u telu osobe zavisi od različitih faktora, kao što su doze uzimanja leka, dužina trajanja lečenja, ali i osetljivost metode testiranja.

Marija Šarapova izjavila je da je na preporuku svog lekara lek mildronat koristila redovno i to duže od decenije, što navodi na zaključak da ga je možda unela u organizam pre 1. januara 2016. ali da se "pokazao" na doping testu u Melburnu.

O meldonijumu se mnogo priča poslednjih dana, ovo saznanje moglo bi da utiče da se o njemu tek govori...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC