• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karačić: Možemo iskoristiti neiskustvo Švedske!

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Sjajni srednji bek skopskog Vardara i rukometne reprezentacije Hrvatske Igor Karačić smatra da BiH u baražu za Svjetsko prvenstvo može iskoristiti neiskustvo Švedske i plasirati se po drugi put zaredom na najveću rukometnu smotru.

Karačić je trenutno fokusiran na sutrašnje finale SEHA lige, u kojem će se njegov Vardar sastati sa braniocem naslova MVM Vespremom. Odmah nakon Varaždina odlazi u Ivanjić Grad gdje se hrvatska reprezentacija priprema za kvalifikacioni turnir za plasman na Olimpijske igre. Osim domaćina turnira Danske, rivali će im biti Norveška i Bahrein, a prve dvije selekcije će zaigrati ovog ljeta u Rio de Žaneiru.

Naravno, bez obzira na sve svoje obaveze, u stalnom je kontaktu sa svojim starijim bratom Ivanom, koji je od zimus u novom klubu švajcarskom Kadeten Šafhauzenu.

"Jako mi je drago zbog njega, ali i njegove porodice. Potpisao je ugovor na tri i po godine. Konačno je našao top klub u kojem vlada velika disciplina. To je idealno za njega, jer on je profesionalac od glave do pete i najbolje funkcioniše u takvom okruženju. Neće više biti lutanja, u 30. godini se skrasio u dobrom klubu i sigurno je da će se tamo dobro snaći i pokazati koliko vrijedi“, kaže Karačić u razgovoru za Anadoliju.

Sa Vardarom namjerava osvojiti SEHA ligu

U junu, tačnije 12. i 15, bh. reprezentaciju očekuje baraž za Svjetsko prvenstvo protiv Švedske. Naravno, Šveđani su veliki favoriti, ali Igor smatra da to ne mora ništa značiti.

„Sa Hrvatskom nisam igrao protiv Švedske, ali pratio sam ih na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. Imaju dosta mladih momaka, vjerovatno će im se vratiti i Kim Andersson. Bez obzira na to, oni su dosta mlada ekipa. Siguran sam da BiH može iskoristiti sve njihove mane. Ako su Island izbacili, koji je u tom trenutku bio dosta jači nego što je sada Švedska, onda mogu ponovo na Svjetsko prvenstvo. Potrebno je da se dobro pripreme i iskoriste njihovo neiskustvo. Uvjeren sam da predvođeni Ivanom i Nikolom Prceom mogu ostvariti dobar rezultat. Nadam se da ću ponovo u Francuskoj imati priliku da na velikom takmičenju igram protiv brata“, optimističan je Karačić.

Uoči sutrašnjeg finala sa Veszpremom kaže da Vardar neće ništa kalkulisati, jer su došli u Varaždin sa namjerom da osvoje SEHA ligu.

„Nismo htjeli da igramo ovdje sa Veszpremom, jer nas čekaju dueli s njima u četvrtfinalu Lige prvaka. Biće to dvije sjajne utakmice. Nema nikakvih tajni između nas, jer smo igrali dosta puta. U finalu SEHA lige će bez ikakve dileme biti veoma teško, ali došli smo s ciljem da osvojimo pehar. Dakle, nećemo se štedjeti. Borićemo se do kraja i nadam se da ćemo osvojiti SEHA ligu“, priča Karačić i dodaje: „Što se tiče Lige šampona, u njoj želimo otići na Final foru. Dvije godine zaredom nam je taj turnir izmakao za po jedan gol, prvo protiv Kielcea, a onda protiv Flensburga. Ove, bez obzira što nam je rival Veszprem, očekujem drugačiji scenario. Važna će biti prva utakmica u Skoplju, gdje ćemo, nadam se, ostvariti osjetniju prednost koju ćemo onda uspjeti odbraniti u Veszpremu.“

Vardar je uz dosta problema stigao do četvrtfinala. Iako su bili veliki favoriti poljsku Wislu iz Plocka bh. reprezentativca Marka Tarabochije elinminsali su uz dosta problema. Njihov otpor su slomili tek u samom finišu revanša igranog u Skoplju.

„Nismo očekivali da će biti tako teško protiv Wisle. I prošle sezone smo igrali s njima i bili su to potpuno drugačiji dueli. Ove su zaista bili fenomenalni. Došli su u Skoplje i odigrali odličan meč. Prošle smo sezone dobili devet-deset razlike pred našim navijačima, ali ove je to bilo mnogo teže. Jedva smo pobijedili. Mislili smo da će to biti puno lakše. No, oni su bili odlični, postavili su se muški i sve im je išlo od ruke. Nas je, kako je vrijeme odmicalo, hvatala nervoza, ali na kraju je dobro završilo“, navodi Karačić.

Volio bi da ostane u Skoplju

Nakon finala u Varaždinu za Karačića nema odmora. Seli za Ivanjić Grad gdje će se tri dana pripremati sa reprezentacijom Hrvatske za olimpijske kvalifikacije od 8. do 10. aprila u Herningu.

„Biće jako teško izboriti Rio. Igraćemo u danskom Herningu, gdje će i Norvežani praktično biti kao domaćini. Međutim, ne sumnjam uopšte u naš kolektiv. Mislim da smo dovoljno jaki da se na njihovom terenu plasiramo na Olimpijske igre“, zaključio je Karačić.

Sjajnog rođenog Mostarca sa Vardarom veže ugovor još godinu dana. U Skoplju je već četiri godine i odomaćio se, tako da bi volio ostati u klubu. Međutim, prema njegovim riječima, o tome će razmišljati kada za to dođe vrijeme.

Osim Ivana i Igora koji su sjajni rukometaši porodicva Karačić ima još jednog sportistu. Najmlađi od trojice braće Goran je iako veoma mlad prvi golman mostarskog Zrinsjkog s kojim se u fudbalskoj Premier ligi BiH bori za naslov šampiona. Također, Goran je ujedno mladi reprezentativac BiH i starija braća se nadaju da će imati uspješniju karijeru od njih.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC