• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čovjek od 100 miliona dolara!

Autor mondo.rs

Šestim trijumfom u Majamiju, Novak Đoković osvojio je rekordan 28. Masters turnir i ušao u istoriju kao čovjek sa najvećom zaradom u tenisu.

Čovjek od 100 mliona – veoma uskoro!

Trijumfom (i) na Mastersu u Majamiju, gdje je 2007. osvojio prvu titulu iz serije 1.000, a ove godine rekordnu, 28. u nizu, Novak Đoković pretekao je vječitog rivala Rodžera Federera na prvom mjestu liste kada su novčane nagrade u pitanju.

Do nekog narednog turnira, a veoma brzo Đoković će postati prvi teniser u istoriji koji će zarade u dolarima računati s devet cifara, njegove premije iznosiće 98.199.548 dolara.

U 19. uzastopnom ATP finalu računajući od januara 2015. i ne računajući Dubai, gdje je morao da se povuče zbog infekcije oka: (1) Novak Đoković – (6) Kei Nišikori 6:3, 6:3.

Za sat i 25 minuta tenisa u Ki Biskejnu, gdje Andre Agasi sa šest titula nije više rekorder, već ko-rekorder. Trećom u nizu, a šestom ukupno, pridružio mu se Srbin, kojem je četvrti put pošlo za rukom da osvoji "Sunshine double", Indijan Vels i Majami u razmaku od dvije nedjelje.

Samo sedmorica tenisera u istoriji, od kada je kalendar "spojio" dva prestižna turnira, uspjela su da trijumfuju u razmaku od dvije nedjelje: Džim Kurijer, Majkl Čeng, Pit Sampras, Andre Agasi i Marselo Rios po jednom, Rodžer Federer dva puta, 2005. i 2006.

Novak četiri, a danas je osvojio ŠESTU uzastopnu titulu na američkim "sunčanim" Mastersima. Zapravo, posljednji poraz na ovim terenima, Đoković je doživio 2013. godine od tenisera koji je danas napunio 38 godina i koji će uskoro pasti ispod 500. mjesta na ATP listi – Tomija Hasa...


IMPRESIVNO!




Kako vrijeme prolazi, sve je teže najaviti meč "Broja 1" i voditi ga "uživo" bez izostavljanja nekog važnog podatka, kurioziteta, rekorda, itd. Jer, sve je veći broj kategorija u kojima srpski najbolji sportista svih vremena postavlja nove ATP standarde...

Đoković je pravih problema sa žilavim Japancem imao samo u prvom servis gemu, koji je prepustio rivalu i poslije čega mu je stavio do znanja da je razlika u kvalitetu i klasi i dalje značajna. Nišikorijev servis bio je lako rješiv problem za "Broja 1", koji je u jednom trenutku imao loptu za peti brejk u šest servis gema protivnika, što dovoljno govori i tome koliko Kei nije mogao ništa da učini danas...

Već od sredine prvog seta, bilo je jasno da će Novak rutinski upisati i 55. pobjedu računajući od zlokobnog finala Mastersa u Sinsinatiju i poraza od Federera, 28. avgusta 2015. godine. Beograđanin ima skor 55-1, a i taj jedan poraz doživio je u prvoj fazi takmičenja u Londonu, na Finalu Masters serije, od istog rivala, što ga kasnije nije spriječilo da osvoji i taj turnir.

U međuvremenu, nije igrao finale samo u Dubaiju, gdje je u drugom kolu morao da preda Felisijanu Lopezu zbog infekcije oka.

Đoković je u finale ušao sa 97.171.248 dolara od nagrada na šta je dodao još 1.028.300, isto koliko je osvojio i prije dva vikenda u Kalifornijskoj pustinji još impresivnijom pobjedom u finalu, nad Milošem Raonićem, kojem je ostavio dva gema.

Iza leđa Đokoviću ostao je njegov veliki rival Rodžer Federer sa 97.885.881 dolar, tako da Švajcarcu od važnih rekorda ostaje sve manje njih u vlasništvu: gren slem titule, nedjelje na prvom mestu ATP liste, ukupan broj titula i pobjeda.

Ali, ima vremena!



Put do finala

Đoković: Edmund 6:3, 6:3, Souza 6:4, 6:1, Tim 6:3, 6:4, Berdih 6:3, 6:3, Gofan 7:6, 6:4...

Nišikori: Herbert 6:2, 7:6, Dolgopolov 6:2, 6:2, Bautista Ahut 6:2, 6:4, Monfis 4:6, 6:3, 7:6, Kirjos 6:3, 7:5...

Ako izuzmemo Dubai, gdje nije bio u stanju da se bori za titulu ravnopravno sa ostalima, Đoković je odigrao 19. uzastopno finale (!?). Od tada, nanizao je Australijan Open, Dubai, Indijan Vels, Majami, Monte Karlo, Rim, Rolan Garos, Vimbldon, Montreal, Sinsinati, US Open, Peking, Šangaj, Pariz, London, Dohu, Australijan Open, Indijan Vels, Majami...

Ove godine, Novak je izgubio ČETIRI seta! Dva od Žila Simona u osmini finala Australijan Opena i jedan od Federera u polufinalu, poslije čega mu je set u prvom meču poslije pauze i oporavka od infekcije uzeo i Bjorn Frantanđelo u drugom kolu Indijan Velsa.


Novak je do finala Majamija stigao sa samo jednim ulaskom u taj-brejk, u polufinalu sa Davidom Gofanom, dok je Nišikori u četvrtfinalu morao da spašava pet meč lopti u meču sa Gaelom Monfisom da bi izborio polufinale sa Nikom Kirjosom u kom je bio zaista odličan.

Đoković protiv Japanca sada ima skor 7:2 i šest uzastopnih pobjeda od dobro poznatog polufinala US Opena 2014. godine, kada je Nišikori napravio podvig u Njujorku, izbacio Đokovića i izborio finale sa Marinom Čilićem, u kojem je poražen.

UŽIVO:



6:3 - KRAJ! Pomučio se Đoković da osvoji i šesti gem u drugom setu, ali nije dozvolio brejk koji bi produžio finale u kojem je jedan igrač bio ipak previše dobar.

5:3 - Nišikori je uoči osmog gema zatražio tajm-aut i masažu, a kad je meč nastavljen Japanac je bukvalno statirao na svojoj polovini terena i odgledao kako Đoković osvaja još jedan gem bez izgubljenog poena.

4:3 - Snašao se Nišikori na brejk loptu Đokovića za 5:2, iako je na 30:30 gledao kako pored njega "fijuče" fantastičan Novakov bekhend iz potpune defanzive. Potražio je viner u igri na "djus", već iz prvog udarca poslije Đokovićevog riterna, a onda dočekao da srpski as za centimetar-dva promaši svoj viner za novo izjednačenje...

Novak, svestan da je možda olako ispustio šansu da napravi dupli brejk i već u narednom gemu servira za titulu, ljutito je bacio reket o beton.

4:2 - Nišikoriju je potreban brejk, ali bi prvo morao da osvoji poen na Đokovićev servis. S nulom, završeno fantastičnom bekhend paralelom za 4:2.

3:2 - Nišikori nije dozvolio još jedan brejk, i dalje se koliko-toliko drži u meču. Ali, brejk mu je neophodan da ne bi, poput većine Đokovićevih rivala ove i prošle sezone, napustio teren poražen već poslije dva seta.

3:1 - Imao je Nišikori 0:30 na servis Đokovića, onda poželio da razbije reket jer je olako izgubio naredna tri poena, međutim nije se predavao i uveo je Novaka u igru na "djus" poslije dugo vremena kada bi Srbin servirao, ali tamo... Dva poena u nizu "Broja 1" i odbijen napad Japanca za egal u drugom setu.

Vidjećemo hoće li Nišikori dobiti sličnu priliku do kraja meča.

2:1 - Upisao se Nišikori nekako u drugom setu i prekinuo niz od četiri gema koja su pripala Đokoviću. U igri na "djus" pronašao je dva dobra prva servisa i spriječio peti brejk u šest servis gemova.

2:0 - Novak pleše po terenu. Djeluje kao da je slomio duh žilavog Japanca.


1:0 - NOVI BREJK!

Gdje je stao u prvom, Novak je nastavio u drugom setu. Na 30:30, poslije iscrpljujuće razmjene bekhenda i forhenda, Đoković je odigrao "drop" i izbacio Japanca iz ritma, poslije čega je realizovao četvrtu brejk loptu u petom servis gemu Japanca na pomalo čudan način, zbunivši rivala jednim lob udarcem koji je dugo putovao i poslije kojeg Nišikori nije bio siguran šta bi trebalo da odigra.

PRVI SET



6:3 - SA NULOM!

Bez izgubljenog poena, sa tri ubačena prva servisa, Đoković je završio posao u prvom setu, 1:0. Rivali su imali po pet vinera, ali je Đoković imao pet neiznuđenih grešaka manje. I bolje je servirao, što je bilo sasvim dovoljno za skok na set od titule.

A, Novak u igri na dva dobijena nije izgubio meč kada bi osvojio prvi set još od januara 2015. i turnira u Dohi, gdje ga je poslije 7:6 na startu, Karlović izbacio u četvrtfinalu 6:7, 4:6. To je do danas ostao posljednji turnir na kom Novak nije igrao bar finale, a današnje mu je 19. uzastopno.


5:3 - Ovo bi trebalo da bude RI-RIBREJK!

Novak nema problema sa Nišikorijevim servisima, koje plasira nazad pod noge rivalu i konstantno je u poziciji da dođe do brejka, što je i treći put uradio u ovom setu. Samo još da malo pojača svoj servis i idemo u drugi set...


4:3 - RIBREJK!

Ali, zašto Novak nije tražio "challenge"!? Pri rezultatu 15:40, nakon što je natjerao Đokovića na greške plasiranjem loptice gotovo na osnovnu liniju, Nišikori je ušao u polje na drugi servis rivala, tražio viner iz riterna i - dobio ga!

Iako je izbacio lopticu u aut za centimetar... Jednostavno, Đoković se okrenuo ka klupi i predao, a na video bimu moglo da se vidi da je rezultat trebalo da bude 30:40, a ne 4:3.

4:2 - BREJK!

Na poen je bio Nišikori od 3:3, nakon što je lijepo izgradio poen i smečovao za gem loptu nakon 30:30, ali naredna tri poena dobio je Đoković, koji je pokazao da protiv njega nikada nije "gotovo". Natjerao je dva puta rivala na grešku, a onda na brejk loptu imao i malo sreće, jer je loptica pogodila vrh mreže i pala u Nišikorijevo polje.



3:2 - Nakon što je prepustio rivalu prvi servis na meču, drugi put u nizu Đoković rješava svoj gem s nulom. Dva bekhend vinera, as (nakon pregledanja snimka) i još jedan viner za 3:2.

2:2 - I Kei je pokazao da umije da kontroliše poene kada dobro odservira. Pogriješio je na 30:0, ali lako priveo gem kraju.

2:1 - Ovog puta druga priča. Dobar procenat ubačenih prvih servisa i osvojen gem bez izgubljenog poena za dva minuta.

1:1 - RIBREJK!

U WTA stilu počeli su Novak i Kei, mada to nije iznenađenje, jer obojica imaju odlične ritern udarce, Đoković zapravo najbolji ritern na svijetu. Vraćao je loptice duboko u Nišikorijevo polje, stigao do brejk lopte i iskoristio je pozvavši Japanca na mrežu.

0:1 - BREJK!

Đoković je insistirao da servira prvi, a Nišikori bio spreman za to. Ušao je u meč staloženo, koncentrisao, prihvatio duže razmjene i bio konkretniji u njima. Iskoristio je prvu brejk loptu i izgubio samo jedan poen na servis "Broja 1".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC