• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak u finalu, uz nepotrebnu dramu!

Autor mondo.rs

Najbolji teniser sveta se posle propuštene četiri meč lopte grčevito borio za pobedu nad Nišikorijem...

Novak Đoković igraće u nedelju od 18.30 časova protiv Endija Mareja, za drugu titulu na Masters turniru u Madridu, nakon trijumfa 2011. godine.

Prvi reket sveta u polufinalu je savladao šestog, Keija Nišikorija, rezultatom 6:3, 7:6 (7:4), a meč je trajao sat i 59 minuta.

Naš as slavio je tako sedmu uzastopnu pobedu nad Japancem, ali šteta je što posao nije završio tri gema i dvadesetak minuta ranije, jer će mu u duelu sa Marejem biti potrebna svaka "trunka" energije.


Britanac je do finala stigao još u ranim popodnevnim satima, kada je eliminisao ljubimca domaće publike i nekadašnjeg "kralja šljake" Rafaela Nadala.

Nakon problema u uvodnom gemu i tri spašene brejk lopte (0:40), serijom vrhunskih servisa, Novak je solidnom igrom i pravovremenim brejkom, za vođstvo od 5:3, uzeo prvi set bez mnogo peripetija.

Bio je na putu da isto uradi i u drugom setu, nakon vođstava od 4:2 i 5:3, ali je u desetom gemu dozvolio Nišikoriju da se izvuče iz deficita od 40:0, isključivo svojim greškama.

Naposletku je Novak izgubio taj gem uz četiri propuštene meč lopte (i sa jedine dve dvostruke servis greške na celom meču), dao je Japancu "injekciju" adrenalina i sigurnosti, a sebe uveo u problem kada to niko u madridskoj "Magičnoj kutiji" nije očekivao. Nišikori je postao agresivniji i sigurniji od dvojice tenisera, dok je prvi reket sveta trošio mnogo snage da bi održao korak.

Sreća je što ga je u odlučujućim trenucima, kao i u većem delu meča, odlično služio servis.

On mu je omogućio da izjednači na 6:6, pa da u "taj brejku" preokrene sa 2:3 na 4:3, potom i da stigne do pete meč lopte - 6:4.

22:9

Novak protiv Mareja ima ubedljivu prednost u međusobnim susretima - 22:9, od toga čak 11:1 u poslednje dve i po godine.

Nišikori, koji je pri 4:3 napravio valjda jedinu neiznuđenu grešku u poslednjih pet gemova, pokušao je da još jednom "preživi" u praktično izgubljenoj poziciji, ali Novak ga je jednim dubokim udarcem saterao u defanzivu i onda forhendom koji se ne vraća konačno dobio meč.

Đoković će u nedelju probati da osvoji prvu titulu na šljaci u 2016, s obzirom na to da je u Monte Karlu ispao već na startu, izgubivši od Čeha Jiržija Veselog.


U Madridu je pre Nišikorija bio bolji od Borne Ćorića, Roberta Bautiste Ahuta i Miloša Raonića - sve ih je pobedio sa po 2:0.


GEM PO GEM

7:6 - POBEDA! Dobio je Đoković "taj brejk" rezultatom 7:4 i plasirao se u finale.

6:6 - Idemo u "taj brejk"! Još jedan uzbudljiv gem, u kome je Novak gubio 15:30, pa preokrenuo na 40:30 dobrim servisom i majstorskim štop volejom. Usledio je viner Nišikorija bekhend paralelom, a onda dva dobra servisa Đokovića.

5:6 - Japanski teniser preneo je dobru igru iz prethodna dva gema i prešao u vođstvo. Bilo je neizvesno do 40:40, ali posle toga Novak nije mogao ništa da uradi.

5:5 - Brejk Nišikorija! Nije gotovo, a trebalo je da bude, jer je Novak vodio 40:0 i imao tri vezane meč lopte. Promašio je "zicer", pa odservirao duplu grešku i onda još jednom pogrešio iz igre za 40:40. Nišikori je na sjajan način spasao četvrtu meč loptu, pogodivši liniju bekhend paralelom, nakon čega je usledila i druga Novakova dupla servis greška. Potom Đoković na mreži nije uspeo da završi poen, niti da vrati lob i izgubio je prvi gem na svoj servis na čitavom turniru...

5:4 - Najbolji poen na meču (pri 40:40) pripao je Nišikoriju. Obojica su trčala na sve strane, nadmudrujući se i spasavajući "već viđene" poene protivnika, da bi na kraju Novak dospeo u mat poziciju. Usledio je dug aplauz publike. Novak će servirati za pobedu i plasman u finale.

5:3 - Novak je na korak od pobede, nakon što je kratkim top spin forhendom zabeležio viner i spasao brejk loptu. Kao u prvom delu prvog seta, na gem lopti je usledio sjajan prvi servis, koji je Nišikori poslao u mrežu.

4:3 - Japanac je dosta dobro odigrao prvi gem posle izgubljenog servisa i pokazao da se neće tako lako predati i prepustiti Novaku finale.

4:2 - Potvrda brejka, bez izgubljenog poena.

3:2 - Brejk Đokovića! Činilo se da će Nišikori uzeti ovaj gem, nakon preokreta sa 0:30 na 40:30, ali Novak je izjednačio i onda ređao brejk lopte i iskoristio treću. Forhend dijagonalom je poslao Japanca skroz udesno, a onda bekhendom pogodio nebranjeni deo polja.

2:2 - Nišikori je zapretio vođstvom od 0:30, ali Novak je potom vezao četiri poena. Ključna je bila duga razmena pri rezultatu 30:30, završena laganom pasing šot dijagonalom, nakon što je Nišikori izašao na mrežu da vrati skraćenu loptu.

1:2 - Obojica sigurni na svoj servis.

0:1 - Đoković nije iskoristio dve brejk lopte. Nišikori je bio čvrst kada je bilo "gusto", pogađao je linije, ili blizu linija i apsolutno zaslužio ovaj gem.

PRVI SET

6:3 - Novak dobija prvi set! Posle svega, deluje da je rutinski prešao pola puta do pobede, iako je Nišikori do 4:3 delovao kao ravnopravan rival. Od velikog značaja bile su tri vezane brejk lopte, koje je Đoković spasio u uvodnom gemu.

5:3 - Brejk Đokovića! Nišikori mu je "poklonio" šansu neprecizno skraćenom loptom (30:40), ali se izvukao dobrim servisom. Nole je novu brejk loptu stekao forhend dijagonalom, a onda je Japanac poklekao pod pritiskom i neiznuđenom greškom izgubio gem.

4:3 - Za promenu, lako rešen gem, uz prelep "drop šot" za 30:0. Nišikori za sada nije dozvolio Novaku nijednu brejk loptu.

3:2 - Još jedan relativno izjednačen gem na servis Đokovića (30:30, 40:30). Srbin na gem lopti servira as.

2:1 - Opet Novaku nije bilo lako. Nišikori je od 40:15 došao do izjednačenja, međutim, usledila su još dva sjajna servisa (jedan as) i novo vođstvo Đokovića.

1:0 - Kakav početak! Nišikori je serijom vinera stigao do tri vezane brejk lopte (0:40), a onda su na scenu stupili Đoković i njegov servis. Pogodio je pet prvih servisa zaredom - dva asa i tri koja Nišikori nije uspeo da vrati.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC