• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posle 7 brejk lopti, TITULA Novaka Đokovića!

Autor mondo.rs

Neverovan gem odigrali su vršnjaci u trenucima kada je Đoković servirao za meč, koji je na kraju pripao našem asu, kao i titula, kao i novih 1.000 bodova i gotovo milion evra novčane nagrade.

Neverovatan meč u finalu Mastersa u Madridu odigrali su prvi i drugi na svetu.

Na kraju, ceo meč stao je u deseti gem trećeg seta u kojem je, posle teško stečenog brejka prednosti, "Broj 1" servirao za titulu - Škot je imao sedam brejk lopti, od čega tri uzastopna posle 0:40, ali je sve to uspeo da anulira apsolutni lider ATP liste i na kraju, uz dobar servis, odigra poen za 29. Masters titulu u karijeri, a drugu u prestonici Španije posle onog čuvenog trijumfa 2011. nad Rafaelom Nadalom u finalu.

Nije često od finala Vimbldona 2013. godine Marej namučio Đokovića, do večeras pobedio ga je samo jednom u prethodnih 12 mečeva, ali ovog puta bio je zaista ravnopravan takmac, no ponovo se potvrdilo ko je bolji kada se sastanu vršnjaci iz Srbije i Škotske - 23:9.

U finalu najmlađeg Mastersa u kalendaru:

(1) Novak Đoković – (2) Endi Marej 6:2, 3:6, 6:3!

Dva sata i osam minuta trajalo je finale, a delovalo je da će trajati daleko kraće, jer je Novak počistio Endija u prvom setu za 24 minuta, potpunom dominacijom u svim segmentima igre. Međutim, za razliku od nekih prethodnih njihovih duela, kada se Endi od starta nervirao, drao, udarao u glavu i pitao šta se to događa, ovog puta bio je potpuno smiren.

A, sada...

Đokovića sada očekuje odbrana titule u Rimu, pa novi napad na Rolan Garos. Inače, 29. titulom na Masters turnirima, Nole je ponovo stekao prednost u odnosu na Rafaela Nadala, koji je iskoristio njegov kiks u Monte Karlu i stigao do svoje 28. titule.

I to je dalo rezultata. Marej je bolje otvorio drugi set, poveo 1:2 i sačekao poklon duplu servis grešku Đokovića na brejk loptu, što mu je dalo prednost 1:3 koju Novak do kraja seta jesnostavno nije mogao da "izazove", jer nije imao igru iz prvog, a Endi je stajao dosta bliže osnovnoj liniji i tražio vinere...

Morali su u treći set, koji je Đoković ekspresno otvorio vođstvom 2:0, pa napravio novu duplu grešku na brejk loptu i vratio Mareja u igru (2:2), ali kao i u najvećem broju slučajeva do sada, Srbin je bio taj koji je imao više od igre kada se odlučivalo, poveo je 5:2 i - pošteno se namučio da završi meč kraju!

Pri rezultatu 5:3 i Novak je pokazao da nije mašina, kakvom ga smatraju, već čovek od krvi i mesa. Dao je Mareju tri vezane brejk lopte, pa mu ih teškom mukom oduzeo, da bi potom u igri na "djus" Đoković imao jednu meč loptu, a Marej još četiri brejk lopte, sve dok No1e nije uspeo da pogodi prvi servis dva puta zaredom, dođe do lakih poena i dovrši posao...

Treba reći da je Marej, koji nije često tokom karijere, što na terenu, što u izjavama posle meča i intervjuima, bio fer prema Đokoviću, danas ispao "laf" kada je sudija Lajani u dramatičnom periodu meča drugi put opomenuo Novaka da "gazi" limit od 25 sekundi od kraja poena do servisa, međutim tada je Škot prišao mreži i objasnio Lajaniju da je Novak probio rok jer je on zatražio malo dužu pauzu.

Novakov put do finala:

2. kolo: Ćorić 6:2, 6:4

3. kolo: Bautista Ahut 6:2, 6:1

Četvrtfinale: Raonić 6:3, 6:4

Polufinale: Nišikori 6:3, 7:6

Endijev put do finala:

2. kolo: Stepanek 7:6, 3:6, 6:1

3. kolo: Simon 6:4, 6:2

Četvrtfinale: Berdih 6:3, 6:2

Polufinale: Nadal 7:5, 6:4

I posle finala osetilo se da su razrešene neke moguće nesuglasice između dvojice 28-godišnjaka koje deli samo sedam dana.

U Madridu, na teniskom stadionu "Manolo Santana" kapaciteta 12.500 mesta, Đokoviću je na kraju pripala titula, 912.900 evra i 1.000 ATP bodova, s obzirom da nije branio ni bod, jer ga nije bilo prethodne dve sezone na turniru na kojem nije imao preterano uspeha u karijeri.

Bio je to njihov 32. duel, a drugi ove godine, nakon što je Đoković u finalu Australijan Opena, pobedom 6:1, 7:5, 7:6 (7:3) potvrdio dominaciju nad Škotom, koju je započeo posle gorkog poraza u finalu Vimbldona 2013. godine, u kojem je Marej rezultatom 6:4, 7:5, 6:4, prekinuo 77 godina dug post Britanaca na najstarijem gren slemu.

Od tada, Novak je dobio 12 od 13 susreta, svaki izuzev prošlogodišnjeg finala Mastersa u Kanadi, kada je Marej dobio rezultatom 6:4, 4:6, 6:3.

Đoković je u Madrid došao posle šokantnog poraza u prvom kolu Mastersa u Monte Karlu, od Jirija Veselog, što je i dalje njegov jedini poraz ove sezone na turnirima iz serije 1.000, dok je Marej na istom turniru došao do polufinala i bio poražen od Rafaela Nadala, istog tenisera kojem se u subotu revanširao punom merom sigurnom pobedom u polufinalu 7:5, 6:4.

Potom, Đoković je takođe u dva seta, ali s nešto više problema, savladao Keija Nišikorija 6:3, 7:6 i izborio tek drugo finale madridskog turnira, koji je od 2009. među Mastersima. Prethodno, 2011, Đoković je u Madridu pobedio Nadala 7:5, 6:4, a u međuvremenu izgubio je u četvrtfinalu naredne sezone od Janka Tipsarevića, pa već u drugom kolu, 2013, od Grigora Dimitrova, posle čega nije dolazio više na turnir koji je u vlasništvu bivšeg rumunskog tenisera, danas milijardera Jana Cirjaka.

Marej u Madridu ima dve titule, prvu osvojenu 2008, a drugu prošle sezone kada je u finalu pobedio – Nadala, a sada je došao red i na Novakovu drugu titulu.


Nadal ima četiri, Rodžer Federer tri...

Nagradni fond i ATP i WTA turnira u Madridu zbirno iznosi 9.524.720 evra, nagrade su identične, a poraženom finalisti danas prpalo je 447.630 evra i 600 ATP bodova, tačnije Marej će izgubiti 400, jer je branio titulu.


Anketa

Ko će osvojiti trofej u Madridu?

  • Novak Đoković

    92.21% (71)

  • Endi Marej

    7.79% (6)

Ko će osvojiti trofej u Madridu?

Rezultati


IZ MINUTA U MINUT:

TREĆI SET:

POBEDA: Ali, posle KAKVOG gema!? Živce smo pokidali svi koji smo gledali, a verujemo i njih dvojica. Tri uzastopne pa još četiri brejk lopte imao je Marej da se drugi put u trećem setu vrati u egal i napravi od finala neviđenu dramu, ali je svih sedam uspeo Novak volšebno da spase i na kraju realizuje treću meč loptu, drugu na svoj servis, za 29. Masters u karijeri.

5:3 - Imao je Novak meč loptu posle duple servis greške Endija, ali je tada Britanac tri puta đavolski dobro i jako servirao i naterao našeg asa da i sam servira za titulu.

5:2 - Potvrda! Novak vodi 5:2, nakon zanimljive situacije koja se dogodila. Lajani je na 30:30 opomenuo Novaka da opet odugovlači, a onda je Endi prišao da objasni da je on bio taj koji je tražio dužu pauzu i da mu je Đoković izašao u susret.

Fer i pošteno. Ali, potom, Đoković je sjajnim servisima dobio naredna dva poena i doveo rivala u situaciju da servira za opstanak u meču.

4:2 - BREJK!

Fantastična bekhen paralela donela je Novaku novi brejk prednosti, koji nadamo se neće ispustiti. Strpljivo je i tiho vrebao šansu, osetio na 15:15 da je ima, odigrao dva dobra poena a onda izveo "trejdmark" potez.

Gledali su i Marej i Lajani, ali sve što su mogli da vide je očišćena linija.

3:2 - Novak se konsolidovao u petom gemu, odigrao odlična četiri poena, "crtao", pogađao vinere, izlazio na mrežu, s koje je i stigao do prvog poena od vođstva 2:0.

2:2 - Marej je oberučke prihvatio poklon. Jedini poen u četvrtom gemu trećeg seta izgubio je duplom servis greškom, ostala četiri je dobio.

2:1 - RIBREJK!

Novom duplom greškom na brejk loptu protivnika Đoković vraća brejk u ruke Mareja i vraća Mareja u igru u drugom setu. Neverovatno! Dva brejka realizovao je Endi danas oba puta tako što bi Novak promašio oba servisa.

2:0 - BREJK!

Dugo ih nije imao, a zaradio ih je u svom stilu, agresivno, jako, brzo. Imao je 0:30 kada je Marej dobio lako jedan poen, a onda nadmudrio rivala na mreži za dve vezane brejk lopte i iskoristio prvu, potpuno izbacivši Mareja s terena. Probao je Škot da se spase lobom, ali je izbacio u aut.

1:0 - Upisao se prvi i to je važno. Jak poen odigrao je Marej na 40:30 za Đokovića, posle čega su mu bila potrebna dva poena za vođstvo i stigao je do njih hrabrom igrom i vinerima.

DRUGI SET:

IZJEDNAČENJE: Na osnovu onoga što smo videli u prvom, ništa od onoga što se dogodilo u drugom setu nije moglo ni da se nasluti. Ali spori start Đokovića i onda ta dupla servis greška kojom je poklonio Mareju brejk prednosti koštala ga je seta. Do kraja, Novak nije uspeo da vrati dominaciju u poenima, Škot je prepoznao šansu i potom, u devetom gemu, uz malo sreće priveo posao kraju.

Gledaćemo majstoricu.

3:5 - Marej će morati sam da zaradi drugi set. Novak se malo digao, počeo da diktira poene na 30:30 i to mu je donelo još jednu šansu za brejk. Endi servira sa novim loptama.

2:5 - Ovako Novak neće vratiti brejk. Izgubio je gem s nulom, pogađajući i mrežu i aut, ali i Endi je imao dva dobra poteza.

2:4 - Đoković ne dozvoljava da mu drugi set ode bez borbe.

1:4 - Potvrdio je Marej brejk, servisima, iako je u jednom trenutku bilo 0:30 i "ličilo" na brzi ribrejk. Sada Škot diktira tempo i shodno tome ubedljivo vodi.

1:3 - BREJK!

Sada ga pravi Marej. Novak je za ovih desetak minuta igre u drugom setu napravio više grešaka nego u celom prvom, pao je na 15:40, prvu brejk loptu spasao srećno, jer je Marej promašio čist zicer na mreži, ali mu je drugu poklonio - duplom servis greškom pao je na brejk zaostatka za Škotom, koji će servirati za 1:4.

1:2 - Marej je stabilizovao igru na početku drugog seta, iako mu je za drugi poen na semaforu bila potrebna igra na "djus" i jedna neiznuđena greška Đokovića, kojeg je u pauzi između setova glavni sudija Mohamed Lajani upozorio da blago probija granicu od 25 sekundi koliko igrači smeju da potroše od kraja poena do prvog servisa.

PRVI SET:

POLA SATA - Toliko je Novaku, uz samo tri izgubljena poena na svoj servis, bilo potrebno da drugom najboljem igraču sveta (bar po ATP listi) uzme prvi set, 6:2. Suvišno je i opisivati ovaj tenis, deluje kao da igraju Đoković i Bautista Ahut u drugom kolu, a ne da gledamo veliko finale.

Marej je izašao da izgubi, očigledno.

5:2 - Lagana potvrda drugog brejka, tako da će Marej već posle 24 minuta igre servirati da ostane u setu, što je Škotu i uspelo zahvaljujući dobrim servisima pri rezultatu 30:30.

4:1 - NOVI BREJK!

Novak "razara" Endija na startu meča. Svoje servis gemove za 2:0 i 3:1 dobio je lako, sa ukupno tri izgubljena poena, a onda "mirno" napadao Endijev servis i slomio ga drugi put u tri navrata. Novak je posle ritern udaraca koji su idealni, za sada, preuzimao inicijativu i tražio vinere u udarcima za koje Marej nije imao odgovor.

1:0 - BREJK!

Odmah je Novak napao Endijev servis, a poen na 30:40, što je bila druga Đokovićeva brejk lopta, bio je posebno zanimljiv. Seriju slajs udaraca sa osnovne linije Škot je presekao drop šotom i pogrešio, Novak je plasirao loptu u ugao i onda uspeo volej udarcem da "iseče" protivnikov pasing šot za 1:0.

18:43 - Teniseri se i dalje zagrevaju, krov nije "navučen", jer izgleda da nema opasnosti od kiše, iako su organizatori u završnici turnira morali u par navrata da pokrivaju stadion "Manolo Santana".



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC