• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevima" ostala samo nada

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina je deklasirana u švedskom Vekšeu od selekcije domaćina 27:19 (12:9) u prvoj utakmici baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo 2017. godine u Francuskoj.

"Zmajevi" nisu uspjeli da steknu aktivan rezultat u Švedskoj pred revanš u sarajevskoj Skenderiji naredne srijede.

Tim Dragana Markovića solidno je odigrao u odbrani, ali u napadu nije imao rješenja za čvrste Skandinavce, koji su što zbog vlastitog bedema, što iz grešaka "zmajeva" i mnogo "praznih" minuta, pogodili sijaset laganih pogodaka iz kontri i polukontri i upravo tu leži ključ neuspjeha u Vekšeu.

Osim toga, samo jedan igrač BiH bio je raspoložen - kapiten Nikola Prce, koji je postigao devet golova, a to je protiv jedne od najmoćnijih ekipa svijeta nedovoljno za iznenađenje.

Ipak, momci su dali svoj maksimum pred punim tribinama u Švedskoj, gdje je više od polovine, možda čak i dvije trećine navijača (oko 5.000) bodrilo "zmajeve".

Prvih 15 minuta susreta igralo se "gol za gol" i zahvaljujući izvrsnoj partiji Nikole Prcea i njegovih pet golova rezultat je u tim momentima glasio 6:6.

Međutim, četverostruki svjetski i evropski prvaci Šveđani tada prave veliku seriju i stižu do prednosti od četiri gola. Prvo poluvrijeme završeno je rezultatom 12:9.

Švedska je i od početka drugog poluvremena nastavila dominirati na terenu i povećavala prednost koja se u 47. minutu meča popela i na velikih 10 golova (24:14).

I tu je bio kraj...

Reprezentaciji BiH ovo je bio četvrti nastup u baražu za plasman na Mundijal, a dosad je tim Dragana Markovića samo jednom uspio da izbori plasman na završni turnir 2015. godine u Kataru i to eliminacijom Islanda.

Bio je to jedini nastup u završnici nekog velikog takmičenja za BiH, a ukoliko se u srijedu u "Skenderiji" (20.15 h) ne dogodi neko čudo, tako će i ostati.

Selektor Marković za ovaj meč na raspolaganju je imao sljedeće igrače: B. Burić, Blažević, Begić, Ovčina, Karačić, Malinović, Milas, S. Burić, Panić, Perić, Prce, Savić, Tarabokija, Terzić, Vranješ, Zulfić.

Osim kapitena Prcea, Marko Tarabokija je bio najefikasniji sa tri postignuta pogotka, dok je Alen Ovčina upisao gol manje.

TOK UTAKMICE

1 - Počeo je meč u Vekšeu, srećno "zmajevi".

3 - Prce je na početku pogodio stativu, a u narednom napadu su Šveđani prvi stigli do pogotka. Ipak, kapiten Prce je izjednačio (1:1).

4 - Drugi gol Prcea, ali je Olson uzvratio takođe drugim pogotkom za domaću selekciju.

6 - Jakobson je ponovo donio prednost Šveđanima, ali Prce je briljantan - treći gol! (3:3).

8 - Jakobson je opet pogodio mrežu Burića, ali je golman BiH svojom trećom odbranom u sljedećem napadu spriječio Šveđane da odu na "plus dva".

9 - Novo izjednačenje, gol je postigao Marko Panić (4:4).

14 - Tim Štefana Olsona i Ole Lingrena je opet stekao gol viška i nekoliko minuta se rezultat nije mijenjao do četvtog gola Nikole Prcea! Sjajan je kapiten BiH i nerješiva enigma za odbranu Švedske. Dvoranom se ori "Bosna, Bosna".

17 - Ponovo je Prce našao način da prevari švedskog golmana za "plus jedan", ali "zmajevi" nisu uspjeli da steknu dva razlike iako su imali dobru priliku. Promašaj je u narednom napadu trećim golom kaznio Jakobson (6:6).

19 - Jakobson je definitivno najraspoloženiji igrač Šveđana koji je svojim četvrtim pogotkom doveo domaćina u novo vođstvo, pa je reagovao Marković i pozvao minut odmora vjerovatno da posavjetuje odbranu kako da zaustave sjajnog desnog vanjskog.

20 - Nilsen je pogodio mrežu Burića i prvi put jedan tim ima "plus dva", a u sljedećem napadu Jakobsen za velikih tri razlike (9:6).

22 - Nastavljaju se "crni minuti" BiH, odnosno lagani golovi Švedske koji su stigli najviše zahvaljujući njihovoj snažnoj odbrani i kontranapadima - (11:6).

25 - Konačno! Gol za BiH postigao je Marko Tarabokija nakon 10 minuta praznih minuta (11:7). Evidentno je da BiH ima problema u napadu.

27 - Banjalučanin Dejan Malinović je smanjio rezultat na "minus tri", pa su i selektori Švedske zatražili tajm-aut!

29 - Alen Ovčina je upisao svoj prvi gol za mini seriju BiH od 3:0 i novo smanjenje prednosti Švedske (11:9).

30 - Šveđani na odmor ipak odlaze sa tri gola viška (12:9).

Najefikasniji u taboru BiH u prvom dijelu je Nikola Prce sa pet golova, na drugoj strani Johan Mihael Jakobsen je postigao pogodak manje.


Pet golova Prceaby redakcija1

- poluvrijeme -

31 - Nastavljen je meč u Švedskoj.

32 - Šveđani su otvorili drugo poluvrijeme sa dva vezana gola i ponovo stekli pet pogodaka prednosti.

35 - Ko će drugi dati gol ako ne Prce? Dva vezana pogotka, ukupno sedam (14:11).

40 - Andreas Nilsen je upisao prvenac za najveće vođstvo Šveđana na ovoj utakmici (18:12). Ponovo BiH ima mnogo problema u napadu.

42 - Osmim golom Prcea, BiH je uspjela da smanji, ali moraće još neko da preuzme odgovornost ukoliko "zmajevi" žele da zadrže nadu za plasman na Mundijal.

44 - "Plus sedam" - 21:14, pa je Marković pozvao minut odmora i rekao momcima: "Dajte malo više trčanja"!

45 - Šveđani su nastavili da rešetaju mrežu BiH i stekli osam golova viška. Čini se da će Francuska ostati samo san za "zmajeve" iako je u srijedu revanš u Sarajevu.

48 - Vjerovatno je sve gotovo. Šveđani imaju "plus 10".

54 - Na sreću, Malinović, Tarabokija su smanjili prednost na "minus sedam", ali i ovo je ogromna prednost domaće selekcije.

57 - Šveđani su bez većih problema održavali prednost od sedam, osam golova, Prce je uknjižio i deveti pogodak na svoj golgeterski konto.

60 - "Minus osam" je konačan rezultat.

- kraj -

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC