• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kao 1984, Igre bez Rusa?

Autor mondo.rs

Rusi razmišljaju o bojkotu Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, ako na snazi ostane suspenzija njihovim atletičarima. MOK podržao suspenziju! Posebna kontrola za ruske i kenijske atletičare. Ruska Duma: "Ovo je kao u vreme inkvizicije!".

Portparol predsednika Rusije Vladimira Putina nije želeo da kaže da li će svi ruski sportisti bojkotovati predstojeće Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, ako ostane na snazi odluka i suspenziji njihovih atletičara.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) danas je u Lozani PODRŽAO odluku Međunarodne atletske federacije (IAAF) da ne ukine suspenziju ruskim atletičarima za međunarodna takmičenja, uključujući i Olimpijske igre.



IAAF je prošlog novembra suspendovala ruske atletičare posle izveštaja komisije Svetske antidoping agencije (WADA) o navodnom sistemskom dopingu koji je navodno finansirala i podržavala država. IAAF je tada saopštila da će ukinuti suspenziju Rusije ako njen Atletski savez sprovede temeljne reforme.

Predsednik Međunarodnog Olimpijskog komiteta Tomas Bah rekao je danas da ruski atletičari, koji nisu umešani u doping skandal, mogu da učestvuju na Igrama u Riju.

Posle sastanka Izvršnog komiteta MOK-a u Lozani, a nakon odluke Svetske atletske federacije (IAAF) da zabrani učešće ruskim atleticarima u Riju, Bah je istakao da ova odluka ima savetodavni karakter i da će poslednju reč, ipak, imati IAAF.

"Atletičari koji su 'čisti' moći će da se takmiče pod zastavom Rusije u Riju, ali za svakog pojedinačno odobrenje će dati IAAF. Isto važi i za Keniju jer u obe zemlje postoji nezadovoljavajuće stanje borbe protiv dopinga", rekao je Bah.

Poslednjih dana se čak spominjala mogućnost da ceo ruski olimpijski tim bojkotuje Igre u Riju.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da bi bilo prerano pričati o reakciji Rusije, pre nego što MOK donese svoju odluku.

Upitan o mogućem bojkotu ruskih sportista, Peskov je rekao da "niko ne želi takve presedane".

Ruska državna Duma saopštila je danas da bi suspenzija podigla sumnju među sportistima mnogih zemalja i da bi predstavljala kolektivnu kaznu, kakvu su koristile španska inkvizicija i totalitarni režimi.

Duma je navela da računa na MOK da osmisli "objektivnu odluku" koja neće dovesti u pitanje ideale i ciljeve olimpijskog pokreta.

Države zapadnog bloka, većina, bojkotovale su Olimpijske igre 1980. godine u Moskvi, dok su države sa istoka, pod uticajem SSSR, odlučile da ne učestvuju na Igrama u Los Anđelesu 1984.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC