• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez Novaka, bez Viktora, bez pobede!

Autor mondo.rs

Kajl Edmund doneo je dva singl boda Britancima po kiši na Tašu, što je uz trijumf nad srpskim dublom u subotu bilo dovoljno za polufinale Svetske grupe. Lajović se danas kasno probudio...

 Bez Novaka, bez Viktora, bez pobede! Izvor: MN PRESS

Srbija je igrala bez prvog reketa. I Britanija je igrala bez prvog reketa.

Srbija je igrala bez drugog reketa. Drugi reket Britanije ispostavio se kao presudna prednost.

Kajl Edmund, 67. igrač sveta i najbolje plasirani teniser tokom tri kišna dana na Tašmajdanu, posle trijumfa u petak uveče nad Jankom Tipsarevićem, doneo je braniocima titule u Svetskoj grupi Dejvis kupa presudan, treći poen u nedelju.

Naš prvi reket ovog jula, Dušan Lajović, nije imao šansu po kiši koja je sv vreme polivala tašmajdansku šljaku - 3:6, 4:6, 6:7 (5:7).

(7) Srbija - (1) Velika Britanija 1:3, dobrim delom i zahvaljujući dubl poenu za goste, koji su u subotu doneli Džejmi Marej i Dom Inglo u sudaru sa našim parom, Nenad Zimonjić/Filip Krajinović.

Jedini poen "orlovima" doneo je Lajović u pomerenom drugom singlu s petka uveče u subotu oko podneva, kada je u tri seta pobedio Džejmsa Varda i doneo nadu u podvig ekipe koju je okupio selektor Bogdan Obradović.

Na krilima Novaka Đokovića, koji je ovog puta bio odsutan, pobedili smo Kazahastan u martu 3:2 i izborili četvrtfinale sa najboljom selekcijom na svetu trenutno, međutim ispostavilo se da je naš dupli hendikep, jer nije igrao ni Viktor Troicki, bio nenadoknadiv u poređenju sa otkazom Endija Mareja, koji je bodrio drugove u Beogradu.

Britanci će se u polufinalu sastati sa Argentinom, koja je napravila iznenađenje u Pezaru i pobedila Italiju 1:3, dok će u drugom polufinalu Francuska sačekati ishod neizvesnih borbi SAD i Hrvatske.

Naša pozicija nije bila zavidna ni u nedelju ujutru, pre početka finalnih takmičenja, jer smo morali da pobedimo u oba nedeljna meča.

Srbiju je prvo pokušao da spase Lajović, 81. igrač na svetu, u prvom duelu sa Edmundom u karijeri, posle čega je šansu čekao Tipsarević, ali i Vord. Ispostavilo se da njih dvojica neće igrati "do or die" duel na 2:2.

Po kiši koja je sipila sve vreme u nedelju, Lajović je bio u potpuno podređenom položaju sve do momenta kada je Edmund došao do servisa za meč i rezultata 4:5 u trećem setu. Tada je Lajović došao do druge brejk lopte na meču, prve koju je i iskoristio, nakon čega je ušao u period bolje i rasterećene igre, pa je imao i dve set lopte pri vođstvu od 6:5.

Nije ih iskoristio, Edmund je dobrim servisima i forhend vinerom (imao ih je 25 danas), uveo set u taj-brejk, a tamo nadoknadio mini brejk Lajovića koji je poveo 4:2 i pretvorio to u pobedu u tri seta, što znači da će morati da bude odigran i peti, iako rezultatski nevažan duel.

Pravila Dejvis kupa nalažu da u nedelju, trećeg dana, zbog publike, TV prenosa i sponzora, budu odigrana najmanje četiri seta, što nije ispunjeno u meču Lajović - Edmund, pa će na teren igrači koje će odrediti selektori Obradović i Leon Smit.

Nije neophodno da to budu "drugi reketi", za koje su na žrebu bili postavljeni Tipsarević i Vard.


Edmund je bolje počeo današnji duel na stadionu Tašmajdan. S jedne strane, lako je dobio svoje servis gemove, dok je s druge, konstatno pritiskao servis rivala. U četvrtom gemu došao je do prve brejk lopte na meču, ali je Lajović dobrim servisom došao do "đusa", a potom i izjednačenja - 2:2.

Britanac je bez većih problema poveo s 3:2, da bi u šestom gemu došao do brejka, iako je Lajović imao gem loptu za izjednačenje.

Stečenu prednost Edmund je sačuvao do kraja prvog seta, pa je posle 34 minuta igre po hladnom i kišovitom vremenu poveo s 1:0 u setovima.

Drugi set doneo je nešto više uzbuđenja. Lajović je dobro igrao u uvodnim gemovima i pored gubitka prvog seta. Bez većih problema osvojio je prva dva servis gema, ali je i Britanac lako dobijao svoje gemove.

Edmund je u petom gemu došao do dve brejk lopte, ali ih nije iskoristio, da bi potom Lajović u narednom došao do prve prilike da oduzme servis rivalu, međutim, ni on je nije iskoristio.

Britanac je ipak u narednom gemu oduzeo servis Lajoviću, a ponovo je, kao i u prethodnom setu, stečenu prednost sačuvao do kraja, te je lako došao do 2:0 u setovima.

Gotovo ista slika viđena je i u trećem setu. Edmund je sve vreme pritiskao servis Lajovića, da bi ponovo u sedmom gemu oduzeo servis Lajovića. Činilo se da će Britanac lako privesti meč kraju, ali je srpski teniser u 10. gemu došao do brejk lopte, koju je odmah iskoristio i tako izjednačio na 5:5.

Lajović je naredni gem dobio bez većih problema, da bi na servis Britanca ponovo došao do dve brejk, a ujedno i set lopti, ali ih nije realizovao, pa je treći set otišao u taj-brejk.

Dobro je srpski teniser počeo odlučujući gem trećeg seta, prvi je došao do mini-brejka i poveo s 4:2, ali Edmund je uspeo da se vrati, izjednači na 4:4, a potom da dođe i do meč lopte na servis Lajovića. On nije izdržao pritisak, pa je posle kraće razmene lopticu iz bekhenda posao u aut i tako Velikoj Britaniji doneo treći i končani trijumf u Beogradu.

IZ SETA U SET:

TREĆI SET

6:7 - PORAZ! Imao je Duci 4:2 u taj-brejku i podršku publike da izbori bar četvrti set, ali je ponovo posustao pod Edmundovim forhendima, koji su ga danas doveli do maksimalne pobede od 0:3. Srbija je eliminisana.

6:6 - ŠTETA! Dve brejk, tj. set lopte imao je Lajović u 12. gemu trećeg seta, ali je Edmund zaista tada igrao hrabro, napadao i bio nagrađen za to. Izborio je taj-brejk. Publika bodri Ducija, "zakuvala" se atmosfera.

6:5 - Edmund je pre pet-šest minuta servirao za meč i ukupnu pobedu, a sada će servirati za ostanak u trećem setu - hrabrom igrom Lajović je došao do prednosti, izborio bar taj-brejk i razgalio pokislu publiku na Tašu.

5:5 - RIBREJK! Moralo je da se dogodi da Edmund dođe do servisa za meč i plasman u četvrtfinalu da Duci dođe do DRUGE brejk lopte na meču i iskoristi je. Malo se Englezu stegla ruka, malo je naš teniser počeo da igra rasterećenije i slobodnije, suočen sa porazom, preuzeo je inicijativu i zaradio četiri važna poena.

Da li će uspeti da se vrati!?

3:4 - BREJK! Opet u sedmom gemu. Lajović se nekako izborio sa rezultatom 15:40, ali je ofanzivni Edmund u igri na "djus" izborio novu brejk loptu i pretvorio u brejk posle kojeg se već vide obrisi eliminacije srpskog tima.

3:3 - 40:30 najdalje je što je Duci stigao na putu ka brejk lopti. Novo izjednačenje.

3:2 - Izvukao se Duci, nakon što se ponovo suočio sa brejk loptom za rivala, koji se trudi da što pre završi posao.

2:1 - Lajović drži pod kontrolom svoje servis gemove, prilično ih je lako osvojio na startu trećeg seta i ima prednost.

DRUGI SET

4:6 - Previše grešaka, neiznuđenih uglavom, napravio je Lajović da bi bio i blizu brejka. Jedan poen osvojio je u gemu u kom je Edmund osvojio i drugi set.

4:5 - Još se igra! Lajović je bio u veoma neprijatnoj situaciji, dve set lopte imao je Edmund u devetom gemu, šanse da drugim uzastopnim brejkom povede 0:2 u setovima, ali je u oba navrata pravio neiznuđene greške, što je našem teniseru dalo priliku da servisima natera Britanca da "zaradi" set na svoj servis.

3:4 - BREJK! Nije u petom, jeste u sedmom gemu. Iako je Lajović dobro servirao, pogodio dva asa, u svakoj razmeni koju je izborio Edmund - bio je u podređenom položaju i na kraju bekhend dijagonalu iz potpune defanzive poslao u mrežu za novi brejk britanskog tenisera.

3:3 - Šteta! Duci je imao brejk loptu, prvu na meču, ali ju je olako proćerdao. Izjednačenje.

3:2 - Izvukao se Duci sada. Sigurniji u dužim razmenama, Edmund je došao do dve brejk lopte za 2:3, prvu je Lajović poništio dobrim servisom, a kod druge imao pomoć publike, jer je neko s tribina uzviknuo "aut" kod jednog udarca Edmunda koji je završio na liniji, što ga je dekoncentrisalo kod narednog udarca, pa je čistu loptu zakucao u mrežu.

Bunio se i britanski selektor, i sam teniser, ali...

1:1 - Bez brejka u prva dva gema drugog seta. Edmund je na servis Lajovića osvojio dva, Lajović potom jedan poen na servis rivala.

PRVI SET

2:6 - Edmund je potvrdio brejk, "s nulom", za 2:5, a onda sačekao novi servis gem i dovršio posao u prvom setu, dok sitna kiša nastavlja da poliva stadion Tašmajdan. Srbija je na dva seta od eliminacije.

2:4 - BREJK! Edmund, bolji i konkretniji od prvog poena, "brejknuo" je Lajovića u šestom gemu i sada će servirati za potvrdu...

2:3 - Edmund vodi, ali ono što brine je činjenica su navijači na Tašmajdanu raširili kišobrane, tako da se očekuje da meč uskoro bude prekinut. Kako duel bude odmicao igračima će biti sve teže za igru zbog nakvašenog terena.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC