• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trideseti Novakov Masters!

Autor mondo.rs

Novak Đoković u finalu Rodžers kupa u Torontu deveti put zaredom "uzeo meru" Keiju Nišikoriju - 7:5, 6:3!

Novak Đoković došao je u Toronto posle gotovo mesec dana neigranja, što se u pobedama nad Milerom, Štepanekom i Berdihom itekako videlo.

Ipak, u polufinalu protiv Gaela Monfisa (6:3, 6:2) i u finalu protiv šestog na ATP listi Keija Nišikorija, pokazao je da "hvata" pravu formu u pravo vreme - pred početak Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Četvrtu titulu na Rodžers kupu, koji se naizmenično održava u Montrealu i Torontu, osvojio je pobedivši Nišikorija 7:5, 6:3, čak deveti put uzastopno, za manje od dve godine!

Njihov međusobni skor sada je 10:2!

U četvrtfinalu Australijan opena rezultat je bio 3:0, u finalu Majamija i polufinalu Madrida po 2:0, da bi ubrzo posle toga, u polufinalu Rima, Nišikori uspeo da dobije prvi set, ali ne i da trijumfuje.

IZ GEMA U GEM

- KRAJ, 7:5! Nije Novak uspeo da završi meč lepom bekhend paralelom (neispravan "čelendž", 40:30). Usledio je dobar retern Nišikorija i greška Đokovića za 40:40. U sledećem poenu se Novak dobro branio i stekao prednost, odnosno treću meč loptu. Servis viner za pobedu i titulu!

- BREJK, 6:5! Greši Novak (30:15), ali uzvraća Nišikori, dvostrukom servis greškom (30:30). Novak fenomenalno vraća jak i precizan servis, pa sve "prosipa" neiznuđenom greškom u razmeni sa osnovne linije (40:30). Na sreću, Nišikori je "ispoštovao" svoj red za grešku i tek drugi put u meču je bilo 40:40.

Japanac je agresivnom igrom prvi došao do prednosti, pa čak tri puta zaredom pogrešio u razmenama i Novak je vratio prednost brejka. U najboljem mogućem trenutku!

- 5:5. Rutinski i brzo, servisom.

- 4:5. Novak je pri 15:15 napravio neiznuđenu grešku, a kod 30:15 promašio "zicer", koji mu se ukazao kada je Nišikorijeva loptica zakačila vrh mreže i visoko odskočila.

- 4:4. Na početku gema greška Đokovića i 0:15, a onda tri uzastopna odlična prva servisa (jedan as) i preokret na 40:15. Bilo mu je potrebno tako nešto, da umiri osokoljenog Nišikorija.

- 3:4. Ponovo vodi Nišikori, koji je na svoj servis osvojio osam od poslednjih devet poena. Novak bukvalno bez ikakve šanse u ovom gemu.

- BREJK, 3:3! Nišikori je iskoristio drugi Novakov servis da počne da diktira tempo i posle greške Đokovića ode na obećavajućih 0:30. Usledio je bekhend u sam ćošak, za tri vezane brejk lopte, ujedno njegove prve u meču! Prvu je propustio svojom greškom (umalo da to bude linija), a drugu realizovao moćnom forhend paralelom, u Novakovom stilu - iz odbrane u napad.

- 3:2. Takođe gem bez većih uzbuđenja.

- 3:1. Ništa novo ni u ovom Noletovom servis gemu.

- BREJK, 2:1! "Protutnjao" je Novak do vođstva od 0:40, nakon čega je samo bilo pitanje kada će završiti gem. Nišikori je spasao jednu brejk loptu...

- Evo i statistike prvog seta! Samo četiri neiznuđene greške našeg asa.



- 1:1. Najuzbudljiviji momenat ovog gema viđen je pri rezultatu 15:15, kada je linijski sudija posle Novakove bekhend paralele viknuo "aut". Prvi reket sveta tražio je "čelendž" i bio u pravu, jer je loptica okrznula liniju. Posle tih 30:15 lako je priveo gem kraju, uz dva dobra servisa.

- 0:1. Nišikori je vodio 40:15, Novak izradio poziciju za atraktivan smeč iskosa sa desne strane (izvan polja), ali je protivnik u sledećem poenu bio na visini zadatka i sa dva uzastopna precizna bekhend udarca osvojio odlučujući poen u prvom gemu drugog seta.


- GEM I SET, 6:3! Sve sigurnija i preciznija igra Đokovića. Lako je poveo 40:15, onda ga je Nišikori iznenadio strahovitim reternom za 40:30. Japanac se okuražio, probao je žestinom da spasi i drugu set loptu, saterao Novaka u defanzivu, ali se ovaj u svom stilu izvukao i u nastavku poena greškom Nišikorija priveo set kraju.

- 5:3. Nišikori dobija nadmudrivanje na mreži, pa servira as za 30:15. Novak silovitom forhend paralelom "otvara" polje i izjednačava. Sledi Nišikorijeva nova neiznuđena greška, za brejk i prvu set loptu. Novak opet sjajan iz forhenda, ali Japanac se odbranio - 40:40. To mu je dalo samopouzdanje za lepu servis-volej kombinaciju, a onda i za drugi as u ovom gemu.

- 5:2. Nišikori je smanjio sa 40:0 na 40:30 i onda ponovo prvi "pukao" u razmeni sa osnovne linije.

- BREJK, 4:2! Novak siguran, Nišikori ne baš - 0:30 i šansa za brejk na pomolu. Novak bekhend slajsom vraća Japanca "u život" (15:30), ali potom dolazi do dve vezane brejk lopte i u dugoj razmeni uspeva da dočeka neiznuđenu grešku Nišikorija.

- 3:2. Srpski teniser je seriju poena osvojenih na svoj servis produžio do 10. Onda ga je Nišikori "presekao" fenomenalnim reternom, da bi Đoković neiznuđenom greškom dao protivniku 30:30. Ipak, u naredna dva poena vratio se u stari ritam i lako dobio još jedan gem.

- 2:2. Nije uspeo Novak da ozbiljnije ugrozi protivnika.

- 2:1. I dalje se čeka na prvi Nišikorijev poen kada Đoković servira. Za sada 8:0!

- 1:1. Nišikori je za vođstvo od 40:15 dva puta zaredom poslao lopticu na samu osnovnu liniju, čime je izazvao Novakovu grešku.

- 1:0. Novak je odabrao da prvi servira i osvojio gem bez izgubljenog poena.


Novakov skor u 2016. godini je impresivan 50-4. Na 10 turnira osvojio je šest titula, od toga dve iz grend slem kategorije i tri na Mastersima (Indijan Vels, Majami, Madrid).

Eventualna titula u Torontu bila bi mu jubilarna, trideseta iz Masters 1000 serije i njom bi samo popravio rekord koji se već nalazi u njegovom vlasništvu.

Na Rodžers kupu bio je najbolji 2007, 2011. i 2012, a jedini poraz u finalima doživeo je prošle godine, od Endija Mareja.

Zanimljivo je da Nišikori, iako je već nekoliko godina u svetskom vrhu, nije osvojio nijedan Masters, kao ni neki od četiri najvažnija turnira.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC