• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šest decenija rukometne bajke iz Ljubuškog

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

U godini kada proslavlja 60. rođendan, Rukometni klub Izviđač osvojio je šampionsku titulu i tako nakon 11 godina pehar vratio u Ljubuški. Jedan od najzaslužnijih za taj uspjeh je trener Zdenko Grbavac, popularni Grba.

Rukometni klub Izviđač na najljepši mogući način proslavio je 60 godina uspješnog rada.

Rukometaši iz Ljubuškog gradu, ali i klubu, poklonili su šampionsku titulu, čime se pehar namijenjen najboljoj ekipi u BiH nakon 11 godina vratio u Hercegovinu.

I ne samo titula, nego i SEHA liga. Izviđač je dva puta već nastupao u regionalnoj ligi, u sezoni 2011/12. i 2012/13.

Bila je to četvrta titula, nakon 2002, 2004. i 2005. Uz to su 2002. godine osvojili i Kup BiH i bila je to jedina sezona u kojoj je dupla kruna stigla u Ljubuški. Takođe, Izviđač je bio prvak BiH i 2000. godine, ali tada rukometna liga BiH nije bila jedinstvena na teritoriji cijele države.

ŠAMPIONSKI SASTAV

Šampionski pehar u Ljubuški vratili su: Milan Tolić, Marko Ivanković, Ivan Ereš, Ivan Miličević, Josip Ereš, Matej Hrstić, Mislav Grgić, David Mandić, Josip Čutura, Kristijan Jarak, Josip Šarac, Ante Grbavac, David Primorac, Josip Grbavac, Mario Pavlak, Mateo Rodin, Matej Marković, Ante Pavlak. Trener: Zdenko Grbavac.

"Od slave se ne živi", počeo je razgovor za MONDO trener Izviđača Zdenko Grbavac, jedan od najzaslužnijih za uspjehe popularnih "skauta" u posljednjih nekoliko godina.

"Sve je to lijepo, krasno… Titula je proslavljena, kao i 60 godina kluba, ali život ide dalje. Mi smo već u drugom ciklusu. Pripremamo se za SEHA ligu. Postavili smo velike izazove pred klub, igrače, ali i mene kao trenera. SEHA liga nikad nije bila jača, pa ćemo vidjeti koliko možemo napraviti u regionalnom takmičenju", istakao je popularni Grba.

Pripreme teku planiranim tokom.

"Prošle sedmice proveli smo šest dana na Kupresu, gdje smo odradili bazični dio priprema. Sada već radimo s loptom. Nismo kompletni, s obzirom da imamo veliki broj reprezentativaca. Sljedeće sedmice je i kadetsko okupljanje reprezentacije BiH, gdje ćemo ostati bez tri igrača. U istoj uzrasnoj kategoriji, samo u Hrvatskoj, su još tri igrača. David Mandić je sa juniorima Hrvatske, gdje danas igra polufinale Evropskog prvenstva. To nam malo remeti rad, ali mislim da ćemo se posložiti do turnira u Doboju, gdje ćemo na utakmicama tempirati formu", rekao je trener Ljubušaka.

Igrački kadar nije pretrpio veće izmjene. Otišao je jedan rukometaš, a stigla su tri pojačanja.

"Jedino nas je napustio desno krilo Josip Ereš, koji je otišao u Zagreb. Za sada smo angažovali tri nova igrača. Umjesto Ereša stigao je Dario Raguž, pridružio nam se i desni bek Ivan Čirjak iz Zadra, te golman Josip Kvesić, koji je bio već naš član ranije", rekao je Grbavac, kojem će u radu u narednoj sezoni pomagati Toni Čolina, koji je do sada radio u rukometnoj školi.

...
Izvor: YouTube

SEHA LIGA

Za razliku od prošle, Izviđač će u predstojećoj sezoni nastupati i u SEHA ligi, gdje ste već igrali u prvoj sezoni kada je osnovano regionalno takmičenje, te godinu dana kasnije. Tada ste bili deseti, odnosno deveti. Kakva su očekivanja u SEHA ligi?

Regionalnu SEHA ligu sljedeće sezone činiće 10 ekipa, među kojima i šampion BiH Izviđač. Osim Ljubušaka igraće Vardar i Metalurg (Makedonija), Pivovarna Laško Celje i Gorenje iz Velenja (Slovenija), PPD Zagreb i Nekse Našice (Hrvatska), Telekom Vesprem (Mađarska), Meškov Brest (Bjelorusija) i Tatran Prešov (Slovačka).

"Prvenstveni cilj biće nam da ne budemo posljednji. Zbog mladosti ekipe i budžeta kluba, svi nas već stavljaju na začelje, ali mislim da ćemo dobrim igrama izboriti bolji plasman nego što nam predviđaju. Pokušaćemo ostvariti što više pobjeda, kako ne bismo zauzeli posljednje mjesto. Po novim pravilima ekipa koja završi posljednja ispada iz lige. Što se tiče domaćeg prvenstva, cilj nam je ponovo da se okitimo titulom prvaka BiH", istakao je trener Izviđača, koji je ujedno i selektor kadetske reprezentacije BiH.

Finansije su najveći problem klubovima u BiH. Ne i Izviđača. Prije tri godine klub je ostao bez glavnog sponzora MI Grupe, ali je ubrzo riješen problem.

"Što se tiče finansijskog dijela, klub je konsolidovan. Ni ranije nismo imali finansijskih problema. Tada, 2013. godine, glavni sponzor izašao je iz kluba, opština ga je preuzela i svela ga na nivo koji može pratiti. Sada smo dodatno ojačani što se tiče sponzora, jer SEHA liga zahtijeva više novca. Drastično smo povećali budžet u odnosu na prošlu godinu, tako da sa te strane nemamo problema", poručio je Grbavac.

Tokom priprema, u planu je da se odigra desetak utakmica, kako bi ekipa spremno dočekala start sezone.

"Dogovorili smo po dva test meča sa Zrinjskim i Kaštelama, koje ćemo igrati poslije turnira u Doboju, gdje nas očekuje i nekih pet utakmica. Vjerujem da će tih devet susreta biti sasvim dovoljno."

BORAC M:TEL

Banjalučki Borac m:tel tri godine gospodario je ligom. Uprkos svim problemima, Grbavac smatra da će i Banjalučani oformiti jaku ekipu i biti kandidat za vrh tabele.

"Mislim da će Vogošća ove godine biti jedan od favorita za titulu. Borac m:tel, bez obzira na sve finansijske probleme, vjerujem da će konsolidovati klub i napraviti jaku ekipu. Moraju se svrstati u favorite. Nisam siguran koliko su ambiciozni sarajevska Bosna i Konjuh. Po meni, to je nekih četiri, pet ekipa, uz nas, koje će se boriti za šampionsku titulu", zaključio je trofejni trener Izviđača iz Ljubuškog Zdenko Grbavac.

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

BRADONJA I ŠUSTER

Njih dvojica prave klub na duže staze-na jedno 20 godina.Do tada će Izviđač voditi glavnu riječ u Ligi BiH.

Branković-Umićević

Ma nemate vi u Izviđaču pojma o rukometu.Dovedite Vladimira Brankovića i Marinka Umićeviće i neće vas biti za kratko vrijeme.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC