• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavljen novi selekor rukometnih "zmajeva"

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Bilal Šuman, novi selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, danas je zvanično predstavljen kao prvi čovjek rukometnih "zmajeva".

 Predstavljen Bilal Šuman novi selektor rukometne reprezentacije BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

Šuman je 36 puta oblačio dres reprezentacije BiH, a igračku karijeru je obogatio nastupima u španskim i danskim klubovima. Upravo je u ovoj skandinavskoj zemlji, u ekipi Koldinga je stekao i trenerska iskustva.

"Želimo da napravimo veći fond igrača, do 30 rukometaša i napravimo mnogo jaču, zdravu konkurenciju, te naravno, da se plasiramo na velika takmičenja. BiH ima velike šanse da bude jedna od učesnica evropskog ili svjetskog prvenstva", kazao je Šuman.

Novi selektor najavio je i promjene u A reprezentaciji BiH.

"Biće mnogo imena koji nisu ranije pozivani u reprezentaciju i to je 14 novih igrača koji će, uz kostur ekipe koji su igrali posljednjih četiri, pet godina činiti tim", kazao je Šuman.

O novim imenima, za sada, selektor nije želio govoriti.

"U procesu sam telefonskoih razgovora sa svim potencijalnim imena. Taj spisak će izaći u roku od sedam dana i tada ćemo imati kompletnu sliku. Tražim od igrača da budu 200 odsto u reprezentaciji BiH", kazao je Šuman.

Novi selektor je predstavio svoj program koji će biti usko vezan za mlađe selekcije. Prema njegovim riječima, reprezentacije U16, U18, U21 i selekcija koja će biti sačinjena od igrača iz domaćeg prvenstva, će biti oslonac A selekciji i pokušat će se kroz sistematski rad praviti ekipa za budućnost.

"'A' reprezentacija treba da bude lokomotiva koja će vući sve druge selekcije", kazao je Šuman, koji je istakao da od mlađih rukometaša neće zahtjevati samo dobre partije na terenu, već i kvalitetno obrazovanje van parketa kako bi mladi igrači izgradili potpune ličnosti.

Ovaj sistem koji će biti uveden u rukomet u BiH, prema riječima Šumana, je kopiran od skandinavskih zemalja, gdje je uspješno implementiran posljednjih godina.

"Odrastao sam u rukomentom svijetu u Danskoj. Ovo je sistem kojeg koriste skandinavske zemlje i siguran sam da će u narednom periodu dati jedan rezultat i da ćemo dobiti kvalittnu ekipu", istakao je novi selektor bh. tima.

On je najavio i najmanje pet puta godišnje okupljanje mlađih selekcija i odigravanje utakmica s jakim reprezentacijama.

"Prvenstveno mislim s ekipama iz Skandinavije gdje bi učestvovali na turnirima i unaprijedili našu igru", kazao je Šuman.

Selektor je na naše pitanje odakle novac za takav projekat, izjavio kako će sve mlađe selekcije u Skandinaviju putovati o trošku tamošnjih saveza ili timova. Također je najavio i saradnju s rukometnim klubom Kolding.

Selektor otpimista pred početak kvalifikacija

Pred A selekcijom su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj 2018. godine. Na putu do prvenstva u susjednoj nam državi dijele nas mečevi sa Finskom, Austrijom i Španijom.

Selektor je istakao da je važno u svaki susret ući sa velikim respektom, te da nedostatak vrhunskih igača kao što su Duvnjak ili Karabatić, moramo nadoknaditi kolektivnim duhom.

"Što se grupe tiče, Finska jedna rukomenta nacija nepoznata za nas, ali s ogromnim respektom ulaizmo u te dvomeče gdje mislim da imamo dovoljan kvalitet da ostvarimo dvije pobjede", kazao je Šuman.

Selektor je istakao da ne treba previše trošiti riječi na Špance koji su posljednjih godina u samom vrhu svjetskog rukometa, ali da svoju šansu moramo tražiti protiv Austrije.

"Ostaje velika borba izmežu Austrije i BiH gdje su oni pokazali veliki kvalitete. Osamdeset odsto njihovih igrača igra u njemačkoj Bundesligi, a jedan dio u Austriji. Jak su rukometni kolektiv i s njima će svaki gol biti direktan ishod da li ćemo ići na Evropsko prvenstvo ili ne", kazao je Šuman.

Sa novim selektorom dolazi i novi stručni štab.

"Stručni štab je sasvim novi. Trener, koji će imati iste ovlasti kao i ja, je Zdenko Grbavac, trener Izviđača iz Ljubuškog. Tu je i Bojan Jović, koji će biti odgovoran za sve selekcije i imati ogroman posao ispred sebe. Imat ćemo kondicionog trenera koji će biti vezan za sve mlađe selekcije, novog masera i doktora reprezentacije. Za sada nemam trenera golmana", kazao je novi selektor rukometnih "zmajeva".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC