• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šampionska vožnja Hamiltona, Magnusen u bolnici

Autor mondo.rs

Burna VN Belgije imala je nekoliko prelomnih tačaka, a pitanje je da li bi se svetski šampion domogao samo treće pozicije da je vožnja trajala punih 48 krugova.

Svetski šampion u Formuli 1, Luis Hamilton, startovao je zbog kazne zarađene na prethodnoj trci sa pretposlednjeg, 21. mesta, na Velikoj nagradi Belgije.

Završio je trku kao treći, sa nešto više od 27 sekundi zaostatka za klupskim kolegom iz Mercedesa, vlasnikom pol-pozicije i pobednikom dramatične vožnje na pisti Spa Frankoršamps, Nikom Rozbergom.

Između njih dvojice uspeo je da se "uparkira" Danijel Rikjardo iz Red Bula (+14,113), koji je i sam morao da se brani od Hamiltona u poslednjih nekoliko krugova.

Pitanje je šta bi bilo da se zbog teškog udesa Kevina Magnusena iz Renoa, zbog kojeg je trka skraćena za četiri kruga, vozilo punih 48 krugova...

Magnusen, čiji je bolid bio potpuno uništen posle greške koju je napravio u šestom krugu, sa povredama skočnog zgloba prevezen je u bolnicu, a francuski tim još u toku trke "tvitnuo" je da je Dancem "sve OK" i da mu "slede dalji lekarski pregledi".



Taj "zastoj", pre kojeg su zbog raznih razloga, a delom i početničkih grešaka pod adrenalinom, odustajali i Paskal Verlajn (Manor), Karlos Sainc (Toro Roso), Dženson Baton (Meklaren) i Markus Erikson (Zauber), možda je uticao i na kasniji ishod trke, tokom koje je lider u generalnom plasmanu, Hamilton, pretekao 14 vozača ne računajući odustale.

U dijagramu ispod možete pogledati kako su Hamilton, ali i takođe kažnjeni Fernando Alonso (Ferari), koji je startovao sa 22. pozicije, popravljali plasman iz kruga u krug. Britanac je stigao do treće, Španac do sedme pozicije.

*napomena: crvena linija prati plasman Hamiltona, svetlo plava Alonsa.



Četvrti je završio Niko Hulkenberg iz Fors Indije, njegov klupski kolega Serhio Perez završio je kao peti, Sebastijan Fetel iz Ferarija šesti, a iza Alonsa kroz cilj prošli su redom: Valteri Botas (Vilijams), Kimi Raikonen (Ferari) i Felipe Masa (Vilijams).

Maks Ferštapen, vozačka senzacija iz Holandije, dovezao je svoj Red Bul do 11. mesta iako je i sam učestvovao u "karambolu" u prvoj krivini, posle kojeg je uspeo da nastavi trku.

Rozberg, koji je bio najbrži i na treningu, uspeo je posle dva druga mesta da stigne do prve pobede u karijeri u Belgiji i zabeleži šestu ove sezone, a 20. u karijeri - 1 sat, 44 minuta, 51 sekund.

Ipak, trku dana odvezao je Hamilton, kojem je pripao i nabrži krug trke – 1:51,583.

Rozberg je uspeo da smanji razliku za braniocem titule, koja sada iznosi devet bodova (232:223), a Rikjardo je sa 18 poena popravio plasman na trećoj poziciji i sada ima 151, dok je Fetel četvrti sa 128, četiri više od Raikonena.

Drugo mesto zauzeo je vozač Red Bula Danijel Rikardo sa zaostatkom od 14,113 sekundi, a treći je bio Luis Hamilton koji je pre trke imao kaznu od 55 mesta i krenuo je sa začelja. On je prošao kroz cilj sa 27,634 sekunde zaostatka za pobednikom.



TRKA

Rozberg je dobro startovao sa pol pozicije i zadržao prvo mesto, a iza njega vozači Ferarija su pretekli Maksa Ferštapena, koji je pokušao da vrati drugu poziciju, ali tada je došlo do kontakta Fetela i Raikonena.

Posle toga Ferštapen je u drugom krugu morao u boks na zamenu krila, a u boks je otišao i Raikonen kome se u jednom trenutku zapalio bolid, pa su mehaničari morali da gase požar.

Hamilton, koji je startovao sa poslednjeg mesta, je dobro krenuo, nadoknadio je šest pozicija i popeo se na 15, a Alonso je popravio plasman za 11 mesta i došao na 11.

Zbog haotičnog starta ali i kvara na bolidu ekipe Toro Roso Karlosa Sainca, uveden je virtuelni "sejfti kar" i vozači nisu smeli da se pretiču. Kada je trka nastavljena Rozberg je imao četiri sekunde prednosti ispred pratilaca.

Bezbednosno vozilo izašlo je na stazu u šestom krugu, pošto je Kevin Magnusen iz Renoa izgubio kontrolu, udario u zaštitni zid i uništio bolid. On je bezbedno izašao iz vozila, ali je povredio levi članak, zbog čega je odveden u bolnicu.

U 10. krugu trka je prekinuta dok su redari popravljali zaštitni zid i čistili stazu od delića bolida. Vozači su posle toga izašli iz svojih bolida i otišli u boksove. U trenutku prekida Rozberg je bio prvi, Rikardo drugi, treći je bio Hulkenberg, Alonso četvrti, a peti Hamilton.

Svi vozači su tokom pauze promenili gume, a trka je nastavljena iza "sejfti kara", koji je posle jednog kruga napustio stazu. Rozberg je odmah stekao 1,3 sekunde prednosti nad Rikardom, a u tim trenucima Verstapen i Raikonen su se borili za 14. mesto, a Hamilton je obišao Alonsa za četvrto.

Rozberg je sigurno čuvao prvo mesto, a Fetel je obišao Grožana za deveto. U tim trenucima dobro je vozio Hamilton i u 19. krugu obišao je Hulkenberga i preuzeo treće mesto

Aktuelni šampion je u 22. krugu otišao u boks, gde se zadržao duže nego što je planirano pa se na stazu vratio kao deveti.

Na polovini trke Rozberg je sigurnom vožnjom stekao 8,3 sekunde prednosti nad Rikardom, a ubrzo i 10 sekundi, iza njega bio je Rikardo, a iza Red Bulovog bolida vozio je Hamilton, sa 1,5 sekundi zaostatka.

Britanac je zatim otišao i treći put u boks na zamenu guma pa se na stazu vratio sa 18 sekundi zaostatka za Rikardom.

Hamilton je do kraja trke bio najbrži na stazi, smanjivao je zaostatak za Rikardom, ali nije uspeo da ga pretekne i ostao je treći. Raikonen je u završnici uspeo da obiđe Masu i zauzeo je deveto mesto.

Naredna trka u šampionatu voziće se naredne nedelje u Monci, za Veliku nagradu Italije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC