• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marej zaustavljen - strašan preokret Nišikorija!

Autor mondo.rs

Japanac prošao u polufinale US Opena nakon neverovatnog preokreta. Endi Marej odigrao savršen prvi set, ali do kraja meča nije uspeo da ponovi ni deo svog najboljeg tenisa.

Iznenađenje u četvrtfinalu US Opena!

Japanac Kei Nišikori je posle skoro četiri sata borbe u pet setova uspeo da "izbaci" favorita u donjoj polovini "kostura" i drugog tenisera sveta Endija Mareja i tako je obezbedio prolaz u polufinale ovog turnira - 1:6, 6:4, 4:6, 6:1, 7:5!

Za mesto u finalu boriće se sa boljim iz duela Stena Vavrinke i Huana Martina De Potra.

Britanac je u ovom trenutku (bio) verovatno teniser koji je u najboljoj formi, pošto od finala Rolan Garosa, kada je izgubio od Novaka Đokovića, ima sjajan skor od 27-1, i zbog toga su ga mnogi teniski stručnjaci "već videli" u finalu, ali se pitao i sedmi teniser sveta Kei Nišikori koji je pokazao da je bio nepotrebno potcenjen pre ovog meča.

Ali, nakon prvog seta činilo se da je njihova prognoza tačna i da će Marej "počistiti" Nišikorija...

Britanac je odigrao savršeno i dobio rezultatom 6:1, ali je kiša sredinom drugog seta i "navlačenje krova", i mala pauza pre toga, bolje uticala po Keija koji se opustio i zaigrao odlično. Izjednačio je rezultat (6:4), pa potom izgubio treći set (4:6), a ključni detalj desio se sredinom četvrtog seta.

Endi Marej je imao dve brejk lopte u trećem gemu, ali nakon što je sudija prekinula poen zbog "gonga" koji se čuo zbog problema sa zvučnikom, a potom insistirala da se ponovi, sve je krenulo nizbrdo po Mareja.

On je izgubio ponovljeni poen, potom ušao u nepotrebne razgovore sa sudijom i supervizorom, a njegova nervoza samo mu je odmogla...


Od tada nije delovao fokusirano kao do tog momenta, a Nišikori je zaigrao svoj najbolji tenis. Rutinski je osvojio sve gemove do kraja četvrtog seta i dobio ga 6:1, da bi i peti set otvorio sa 2:0 i tako vezao osam gemova od "gonga".

Marej je i u poslednjem setu statistički "bolje stajao" pošto je u ovoj godini bio nepobediv kada bi meč ušao u peti set. Do ovog duela sa Nišikorijem imao je skor "pet od pet", ali ni to mu nije pomoglo kako bi se našao u polufinalu US Opena. 

Videli smo velike preokrete u tom setu.

Marej je nakon uvodnih 0:2 stigao do 2:2, da bi Nišikori potom opet napravio brejk i imao šansu da ode na 5:3. Međutim, uprkos vođstvu od 40:0 falilo je smirenosti Japancu u ovakvim situacijama, pa je Marej napravio brejk i naterao Keija da se bori za opstanak u setu. On je taj izazov prihvatio, a potom i brejknuo Endija za 6:5, a potom je greškama Britanca stigao i do konačnog sedmog gema.

Nišikori je do ovog meča dobio samo jedan od osam duela sa Marejem, i to u grupnoj fazi finalnog Mastersa, a u polufinalu Olimpijskih igara Marej je bio i više nego ubedljiv - 6:1, 6:4.

Japancu ovo ipak nije najbolji rezultat na US Openu pošto je pre dve godine igrao finale, izgubio ga od Marina Čilića, ali će imati priliku da zaigra novo finale, a njegov rival će biti bolji iz duela Stena Vavrinke i Huana Martina Del Potra.

Parovi četvrtfinala:

(1) Novak Đoković – (9) Žo-Vilfred Conga 2:0, predaja (6:3, 6:2, ...)
(10) Gael Monfis – (24) Lukas Puj 3:0 (6:4, 6:3, 6:3)

(3) Sten Vavrinka – (WC) Huan Martin Del Potro
(2) Endi Marej – (6) Kei Nišikori 2:3 (6:1, 4:6, 6:4, 1:6, 5:7)



PRVI SET

Marej je, inače pun samopouzdanja ovde u Njujorku, počeo četvrtfinale bojažljivo i spašavao tri brejk lopte već prilikom prvog servisa, ali je i prvi stigao do brejka – za 1:3, uz kasnije još jedan brejk za 1:5 i ekspresnih 1:6. Bilo je onih koji su pomislili da će Škot pregaziti Japanca, baš kao što je uradio u osmini finala protiv Grigora Dimitrova, ali nastavak meča doneo je drugačiji odgovor –6:1, 1:0.

DRUGI SET

Nišikori je prvo stabilizovao servis, a samim tim i igru na startu drugog seta i prilično lako odbio Endijeve napade do 2:2, kada su rivali razmenili po brejk za 3:3. Tada se igra već bila rasplamsala, ali ih je na kratko ohladila kiša koja je pala, a kako su organizatori zakasnili sa "navlačenjem" krova, usledila je pauza od 15-ak minuta koja nije bitno poremetila nijednog tenisera.

No, kako se igra razvila u novim "dvoranskim" uslovima, a to znači i malo veća vlaga, kao i daleko veća buka pod krovom (ali, bez uticaja vetra), bolje je igrao Nišikori. Nije bilo prilika za brejk sve dok Marej nije došao u situaciju da servira za ostanak u setu, a tada su ga sačekali dugi ritern udarci pod noge i brejk, tj. set lopta za Nišikorija koju je iz prve realizivao – 4:6, 1:1.

TREĆI SET

Svima je već tada na "Artur Eš" stadionu bilo jasno da ovaj meč postaje dostojan završnice gren slema. Razmenjeni brejkovi na startu trećeg seta potvrdili su da servisi više nisu imali presudnu ulogu u meču, a kad su Endi i Kei razmenili još po jedan brejk pri rezultatu 3:3, "ličilo" je na taj-brejk. To se nije dogodilo jer je Marej kod rezultata 4:4 napravio drugi brejk u nizu i vidno nervoznog Nišikorija saterao uza zid... Servirajući za set nije izgubio ni poen – 6:4, 2:1!

ČETVRTI SET

Ali, ovaj stariji i iskusniji Nišikori nije dozvolio da ga takav gubitak seta i pad na set od eliminacije poremeti kao što bi to bio slučaj ranije. U četvrtom igrao je mirno, čekao grešku Mareja i one su počele da dolaze, a nakon što se Kei uspešno izborio sa dve brejk lopte pri rezultatu 1:1, iskoristio je prvu koja mu se ukazala za 1:3 i tu se igra favorita raspala na sitne komade – desetak minuta kasnije bilo je – 1:6, 2:2.

PETI SET

Kako je završio prethodni set, tako je počeo i peti. Uspeo je da napravi brejk odmah na početku, pa se serija vezanih dobijenih gemova produžila na čak osam, pa je na semaforu posle 13 minuta borbe pisalo 2:0. Međutim, tada kao da se Japac opustio, a Marej je konačno stigao do brejka, ali i do izjednačenja. U tim trenucima je delovalo da se Endi "vraća u meč", ali umesto toga smo videli nove briljantne poene Nišikorija koji je napravio novi brejk, a potom nakon velike borbe i gem na svoj servis.

Nišikori je imao priliku da ode na 5:3, ali i pored toga što je imao 40:0 na svoj servis nije uspeo da ostane smiren, pa je iskusniji Marej to iskoristio, došao do izjednačenja, a potom Nišikorija primorao da servira za opstanak. Iako pod pritiskom, forhendima je "očistio" Mareja i došao do novog izjednačenja. Ali, Nišikori je naučio lekciju i napravio novi brejk i potom došao do trijumfa.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC