• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prozvana šampionka: Nije doping, već terapija!

Autor mondo.rs

Zlatna olimpijka komentarisala "procurele" dokumente i iznela svoju odbranu. Iza nje stala i nacionalna federacija SAD.

Ruski hakeri objavili su u utorak dokumenta koja su diskreditovala dve američke šampionke - najbolju teniserku u istoriji Serenu Vilijams i zlatnu olimpijku, gimnastičarku Simon Bajls.

Dok Serena još nije odgovorila na navode da je koristila supstance koje su na crnoj listi Svetske anti-doping organizacije (WADA), Bajls se oglasila i iznela svoju stranu priče.

Ukratko, nedozvoljene supstance je koristila - ali je imala dozvolu za to.

Prema njenim rečima, sporne medikamente je koristila zbog zdravstvenog problema protiv kojeg se bori od kada je bila dete.

"Imam hiperkinetički (hiperaktivni) poremećaj (ADHD) i uzimam lekove zbog toga od detinjstva. Molim vas, znajte da verujem u 'čist' sport. Uvek sam poštovala pravila i nastaviću da to radim. Fer plej mi je veoma važan", napisala je ona na svom Twitter profilu, uz zaključak:

"Imati ADHD poremećaj i uzimati lekove zbog toga nije ništa zbog čega bi nekoga trebalo da bude sramota i nije me strah da ljude obavestim o tome".



U odbranu gimnastičarke brzo je stala i američka nacionalna federacija, koja je zvaničnim saopštenjem potvrdila da je Bajls podnela neophodnu dokumentaciju koju je tamošnja anti-doping agencija i zatražila.

"U skladu sa zvaničnim protokolima, ona je podnela zahtev i dobila dozvolu za izuzetak koji se izdaje kada je u pitanju terapeutsko korišćenje lekova", saopšteno je.

Prema zvaničnoj poruci krovne američke organizacije, Bejls je podnela neophodnu dokumentaciju, koja se zahteva od tamošnjih sportista kada je u pitanju bolest ili stanje koje iziskuje korišćenje lekova sa "crne" liste WADA.

"U skladu sa navedenim izuzetkom, Bajls nije prekršila bilo kakvo anti-doping pravilo, a to se odnosi i na period Olimpijskih igara u Riju", podvučeno je.

Stiv Peni, predsednik krovne gimnastičke federacije SAD, takođe je poručio da je gimnastičarka "čista".

"Simon je podnela ispravne papire koje su zahtevale američka i međunarodna anti-doping agencija. Nema kršenja pravila u ovom slučaju i to su potvrdile i svetska i američka agencija. Simon i svi američki gimnastičariji veruju u značaj ravnopravne borbe svih sportista", poručio je on. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC