• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Afera doping": Nova imena - Nadal i Mo Farah!

Autor mondo.rs

Španski teniser Rafael Nadal i britanski atletičar, olimpijski šampion Mo Farah nova su imena u "aferi doping" koja su objavili ruski hakeri organizovani u grupu "Fancy Bears".

"Doping afera" se širi. Ili, bolje rečeno, "dozvoljena doping afera".

Posle američkih teniserki Serene i Venus Vilijams, kao i gimnastičarke iz SAD Simon Bajls, hakeri, koji su "upali" u sistem Svetske antidoping agencije (WADA) i preuzeli sve podatke i dokumenta, objavili su neka nova imena sportista čija bi karijera mogla da bude "uprljana".

Među njima su i četvorostruki olimpijski šampion na dugim stazama, britanski atletičar Mo Farah, kao i španski teniser Rafael Nadal.

Poverljiva medicinska dokumenta o njima objavila je hakerska grupa "Fancy Bears" na svom sajtu, a u njima se, kao i za prethodne slučajeve, navodi da im je bilo dozvoljeno da koriste određene supstance, koje su inače zabranjene, u terapeutske svrhe.

Za 33-godišnjeg Faraha, koji je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru odbranio zlato na 5.000 i na 10.000 metara, navodi se da je koristio kortikosteroid triamkinolone u oktiobru 2008. godine i u julu 2014. godine. Farah je pre godinu dana u izjavi za BBC govorio da je u karijeri imao "samo jedan TUE", odnosno lekarsku dozvolu za korišćenje tih sredstava u terapeutske svrhe.



Hakerska grupa "Fancy Beras" već je objavila imena i podatke za devet od 366 britanskih atletičara koji su se takmičili u Rio de Žaneiru, uključujući pobednike biciklističke trke Tur d Frans Krisa Fruma i Bredlija Viginsa.

Osim Mo Faraha, novo ime je i Rafa Nadal, osvajač 14 grend slem titula... Za Nadala je objavljen dokument u kojem piše da je on 23. septembra 2009. godine koristio betametazon, ali samo jednom, kao i kortikotrofin u period od 23. jula do 8. avgusta 2012. godine. 

Nije zgoreg podsetiti na Nadalovu izjavu kada je ruska teniserka Marija Šarapova bila optužerna i osuđena za korišćenje dopinga, odnosno kad joj je izrečena zabrana igranja.

"Teško je zamisliti da nešto tako može da se dogodi, ali greške se dešavaju. Ona treba da bude kažnjena. Želim da verujem da je to samo Marijina greška i da ona to nije htela da uradi. Ali očigledno je po sredi nemar i ona mora da plati zbog toga", rekao je za BBC Nadal.

Troicki o WADA: Ne bih da pričam, psovao bih



Šta je TUE i traže li ga srpski sportisti?

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC